banner388

Unutulan meslek olan bakır işçiliğini yaşatıyor

Samsun'un Kavak ilçesinde yaşayan Mesut Sökmen, unutulmaya yüz tutan bakır işçiliğini yaşatmaya çalışıyor.

Unutulan meslek olan bakır işçiliğini yaşatıyor

Samsun'un Kavak ilçesinde yaşayan Mesut Sökmen, unutulmaya yüz tutan bakır işçiliğini yaşatmaya çalışıyor.

27 Temmuz 2023 Perşembe 10:22

Kavaklı Mesut Sökmen (35), son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve geleneksel el sanatları arasında yer alan bakır işçiliğini yaşatıyor. Sökmen, kendisine gelen ham bakır levhaları işliyor, o levhalara şekil verip birer sanat eserine dönüştürüyor. Bakır saat, semaver, şamdan, tabak ve kişiye özel her türlü istenilen ürünü yapan Sökmen, “Bu iş sabır, emek ve göz nuru isteyen bir sanat dalı. Ben de Kavak’ta bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum” dedi.

Bir yandan ailesinin geçimini sağlamak, bir taraftan da unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği gelecek nesillere taşımaya çalıştığını belirten Mesut Sökmen, ”Çocukluğumdan beri bu mesleğe ilgim vardı. O nedenle işimi çok seviyorum. Bu arada vatandaşlarımızın atalarından, dedelerinden kalma evlerindeki eski bakırlarında bakım ve onarımlarını yapıyoruz. Bakır elimizde dövdükçe güzelleşen ve şekil alan bir maden. İşledikçe ortaya çıkan eser beni inanılmaz mutlu ediyor. Bir çalışmamız ortalama 6-7 saat sürüyor. Her ürün ayrı ayrı özenle işlendiği için oldukça zaman ve emek alıyor. Hedefim Kavak’a bu işçiliği geliştirmek ve büyütmek. Vatandaşlarımızın da yaptığımız işlerimizi gelip görmelerini hatta üretim aşamaları izleyerek bu mesleği sevmelerini, ilgi duymalarını sağlamayı amaçlıyorum" diye konuştu.

Son Güncelleme: 27.07.2023 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 2023-07-27 13:33:05

yeri kavağın neresinde