banner388

Siyasi atmosfer, yerel seçimlere doğru hızla yol alırken, meraklı bekleyiş ve belirsizlikler de artıyor. 

Samsun'da konuşulanlar sadece AK Parti adaylarıyla sınırlı gibi görünüyor. 
Diğer partilerin neden sessiz kaldığı, seçim başlamadan bitti mi? yoksa kartlar henüz tam anlamıyla karılmadı mı? sorusunu beraberinde getiriyor.

Ak Parti ve MHP'nin ittifak yaparak yerel seçimlere katılacak olmaları, geçmişteki siyasi hareketlilikleri de hatırlatıyor. 

2019 yerel seçimlerinde, Samsunhaber.com TV programında konuşan AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman'ın açıklamalarının ardından MHP Milletvekili Erhan Usta'nın partisinden ihraç edilmesi, ardından AK Parti ve MHP il başkanlarının görevden alınması gibi beklenmedik olaylar yaşanmıştı.

Bu süreçte, Alaçam ve Asarcık belediyelerinin MHP'ye verilmesine rağmen, tabanda beklenen patlama yaşanmamış ve Cumhur ittifakı 200 bin oy kaybetmişti. 

2024 yerel seçimleri öncesinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın ittifakla ilgili çıkışı ve ardından yaşanan gelişmeler, parti içindeki dengeleri tekrar değiştirmeye ne denli etki eder kestirmek zor.

Sancaklı'nın "Belediye vermezlerse, seçim çalışmalarında göremezler" sözleri, Cumhur İttifakı'nın Kocaeli'de 4-5 belediyeyi kaybedebileceği uyarısını içeriyordu. 

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bu açıklamaya verdiği tepki, Sancaklı'nın futbolculuk kariyerine atıf yaparak, "Futbol hayatında 3 büyük kulüpte oynama geleneğini siyasette de mi sürdürmek istiyor? Tercih kendisinindir!" şeklindeki sözleri, partinin içinde yeni bir tartışma başlattı. 

Bahçeli'nin tepkisinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın, Sancaklı'nın istifasının istendiğini açıklaması, partinin içindeki gerginliği bir kat daha artırdı. Sancaklı'nın istifasının ardından, sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın Milliyetçi Hareket Partisi’nden istifası istenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri yer aldı. 

Birçok kişi Sancaklı'nın haklı bir durumu dile getirdiğini düşündüğünü söylemesi ise tabandaki rahatsızlığın göstergesi gibi oldu.

Samsun'da MHP'nin ciddi bir seçmen kitlesi var. 2024 yerel seçimleri yaklaşırken, Samsun'daki MHP'liler ise daha fazla belediye istiyor. 

Özellikle İlkadım ve Bafra Belediyesi istenilen belediyelerin en başında geliyor. MHP İl Başkanı Burhan Mucur, İlkadım Belediyesi için Ankara'da lobi çalışmalarını sürdürürken, MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal kendi memleketi Ladik için çaba harcıyor. MYK Üyesi Hüseyin Edis'in gönlü Bafra'dan yana.

Bu çabaların karşılık bulup bulmayacağı merak konusu iken MHP tabanında sessiz ve meraklı bekleyiş sürüyor.

Ladik alınacak gibi gözükürken İlkadım ve Bafra belediyelerinin sözünü alamazlarsa, MHP'nin bu iki ismi için işler oldukça  zorlaşacak adayların açıklanmasıyla birlikte tabanın harekete geçeceğini düşünenlerdenim.

Şimdi soru şu; MHP'lilerin bu durumda AK Parti'yi tabanda desteklemeleri nasıl beklenecek?

Muhalefet cephesindeki dinamikleri ele alalım mesela. İyi Parti, seçimlere tek başına katılma kararı aldığını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye'nin genel olarak görmekte zorlandığı, ancak İyi Parti'nin farkında olduğu bir durum herhalde.

Görünüşe göre, ellerindeki tek belediye olan İlkadım Belediyesi de artık muhalefette olmayacak. 

Diğer yandan, CHP cephesinde bir sessizlik ve kopukluk göze çarpıyor. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin tekrar aday olacağını açıklamasına rağmen, parti içindeki diğer aday adayları arasında bir huzursuzluk olduğu anlaşılıyor. 

Bu durum, CHP'nin içsel dinamiklerindeki belirsizlikleri belki de rekabeti gösteriyor olabilir.

Sözün özü şu; Samsun'da muhalefeti epeyce zor günler beklerken, MHP tabanının sandıkta göstereceği refleks Samsun seçimlerinin büyük oranda kaderini belirleyecek gibi duruyor.

Yeniden Refah Partisi'nin bu belirsizlikler içinde büyük bir çıkış yapmasını görmek hiçte zor değil. Bir kaç ilçe belediye başkanlığı seçimlerini kazanırlar ise hiç şaşırmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ben fero 2023-12-14 14:20:20

Samsun siyasetini güzel gözlemişsiniz yalnız iyi parti ve saadet partilerinin aday adaylarını daha fazla yer vermenizi istiyoruz

Misafir Avatar
Osman 2024-02-09 11:03:14 @Ben fero

Arap dübük

Beğenmedim! (1)
Avatar
Remzi DÜZGÜN 2024-02-29 07:53:23

Bence bu secim herzamankinden daha ateşli gecicek 1NİSAN SABAHI ŞAKAYLA KARIŞIK SADRİ ALIŞIK OLMASIN