banner388

Samsun Yabancılar Çarşısında Durumlar Kötü

Samsun'daki Yabancılar Çarşısındaki esnaflar yoğun kar yağışı ve dolardaki yükseliş sebebiyle zor günler geçiriyor.

Samsun Yabancılar Çarşısında Durumlar Kötü

Samsun'daki Yabancılar Çarşısındaki esnaflar yoğun kar yağışı ve dolardaki yükseliş sebebiyle zor günler geçiriyor.

04 Şubat 2017 Cumartesi 17:33
Samsun Yabancılar Çarşısında Durumlar Kötü

Samsun Haber - Samsun'daki Yabancılar Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Akyüz, çarşı esnafının yaşadığı problemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Akyüz,  “2016 yılı ticaret anlamında bizim için iyi geçmedi. Beklentilerimizi yakalayamadık. Son 60 yılın en büyük kar yağışı da yok denecek kadar az olan işlerimize çok etki yaptı. Müşteriler karla kaplı yollarda çarşımıza inemedi. Köylerden, kasabalardan ve merkezlerden çarşımıza gelecek kişiler çarşımıza ulaşamadılar. 2017 yılının geçen seneyi aratmamasını umuyoruz. Piyasa şu anda allak bullak. Doların aşırı yükselmesi bizi çok aşırı etkiledi. İnşallah dolar fiyatları düşer. Eğer düşerse piyasanın canlanacağını umut ediyoruz. Çünkü Yabancılar Pazarı esnafının her işi dolar ile dönüyor. Aldığımız ürünler dolar endeksli olduğu için çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Durum böyle devam ederse belki de çarşı esnafının yüzde 50’si kepenk kapatır. Çünkü hiçbir hareket yok. Esnaf dolar böyleyken aldığı fiyata ürün satamıyor. Sattığı malı zararına satıyor, yerine de mal koyamıyor. Esnaflar şu anda kredilerini ödeyemiyor. Allah yardımcımız olsun.” dedi.

Çarşı esnaflarından Uğur Çınar, “Kardan sonra işlerimiz oldukça olumsuz etkilendi. İşlerimiz durdu. Saat 15.00’e kadar daha siftah yapmadık. 1 haftadır işlerimiz böyle gidiyor. Böyle giderse 2017’den de bir beklentimiz yok. Önceki senelerde bu zamanlarda işler biraz daha hareketliydi. Doların artması da bizi çok etkiledi. Daha malları satamadığımız için yeni mal alamadık. Yeni mallar aldığımızda doların acı yüzüyle karşılaşacağız.” diye konuştu.

Kar yüzünden olumsuz etkilendiklerini belirten esnaf Olcay İnanç da, “Kar Allah’ın bir lütfu. Yağan kara hiçbir şey yapamayız ama bazı önlemler alınmalıydı. Bu konuda hazırlıksız yakalandık. İnsanlar, evlerinden çıkamadı, arabalarını çıkartamadı. Bazı günler tramvay bile çalışamadı. Dolayısıyla biz esnaflar bundan olumsuz etkilendik. Kış sezonlarını zaten düşük geçiriyorduk. Üstüne üstlük böyle bir hava şartıyla karşılaşınca işlerimiz durdu.” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Halkın sesi 2017-02-04 20:21:25

Yabancılar pazarında iş Yok da , tanıdıklar pazarında iş mi var bir esnaf olarak durumumuz kritik Kosgeb faizsiz kredi verdi ,hangi ihtiyacı olan esnaf aldı söylesin

Avatar
Esnaf 2017-02-05 14:23:21

Işsizlik belimizi büküyor zaten birde beleďiyenin bizden istekleri hepten bizleri çıkmaza sokuyor siftasız dükkan kapatıyoruz birde kiraların peşin alınması belimizi büküyor bizler ev geçindiriyoruz ve çocuk okutuyoruz Allahım yardımcımız olsun heryer avm oldu buraya gelen yok