banner388

Samsun'da Fındık çiftliği kurulacak

Samsun'un Bafra ilçesinde 300 dönümlük alana Fındık çiftliği kurulacak.

Samsun'da Fındık çiftliği kurulacak

Samsun'un Bafra ilçesinde 300 dönümlük alana Fındık çiftliği kurulacak.

15 Ağustos 2017 Salı 14:42
Samsun'da Fındık çiftliği kurulacak

Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesi Köseli Mahallesi’nde 2 yıl önce Şükrü Güngör Köleoğlu tarafından 300 dönümlük alana Fındık çiftliği kurulması için çalışmalar başladı. Türkiye'nin ilk Fındık Çiftliği olacak tesisin koordinatörlüğünü eski Giresun Ziraat Odası başkanlarından ve Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Özer Akbaşlı yapıyor.

Çiftlikte yapılan çalışmaları anlatan Özer Akbaşlı, 2014 yılında tüplere yerleştirilen fidanlar 2015 yılından itibaren 7 metre aralıklarla tek dal şeklinde dikilmeye başlandı. Akbaşlı, "300 dönümlük alanın 284 dönümlük kısmına toplam 5 bin 250 Foşa çeşidi fındık fidanını 2016 yılının ortalarına kadar diktik. 3 yaşındaki fidanlardan bu yıl 400 kilogram civarında fındık hasat edeceğiz. Hedefimiz 2021 yılında dönüm başına 450 kilogram fındık üretimini sağlamaktır" dedi.

Çiftlikte baştan sona makineli sistemin kullanıldığına dikkat çeken Akbaşlı, "Damla sulama sisteminden, hastalık ve zararlılarla mücadele, toplama, harmanlama, kurutma ve depolama tamamen makinelerle yapılacaktır. Bu sistemle de bir kilogram fındığın maliyeti dolar üzerinden 65 cent, yani Türk parası hesabıyla bugün yaklaşık 2-2,5 liradır." diye konuştu.

Çiftlik sahibi Şükrü Güngör ise makineli tarım sayesinde çiftlikte tüm maliyetin en azami rakama indirildiğini belirtti. 

Son Güncelleme: 15.08.2017 18:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.