banner388

Samsun'da kaç cerrahi alet üretiliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yurt, Samsun'da cerrahi alet üretimi yapan firmaların şuanda 15 bin çeşit cerrahi aletin üretimini gerçekleştirdiğini söyledi.

Samsun'da kaç cerrahi alet üretiliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yurt, Samsun'da cerrahi alet üretimi yapan firmaların şuanda 15 bin çeşit cerrahi aletin üretimini gerçekleştirdiğini söyledi.

05 Ağustos 2017 Cumartesi 14:26
Samsun'da kaç cerrahi alet üretiliyor

Samsun Haber - 2001 yılında Samsun'da cerrahi alet üretimi yapan firmaların kümelenme maksadı ile MEDİKÜM çatışı altında bir araya geldiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yurt, "Son zamanlarda gerçekleşen yatırımlar ile Samsun'un özellikle cerrahi el aletleri imalatı konusunda, Almanya'nın Tutlingen ve Pakistan'ın Sialkot kentlerinden sonra dünyanın üçüncü cerrahi el alet leri üretim üssü olduğu bilinmektedir. Samsun'da imal edilen medikal ve cerrahi ürünler ABD ve Çin'in de bulunduğu yaklaşık 70'in üzerinde ülkeye ihraç edilirken, 2011 yılında Samsun'daki cerrahi alet üretimi yapan firmalar kümelenme maksadı ile Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) çatısı altında bir araya gelmiştir" dedi.

SAMSUN'DA 15 BİN CERRAHİ ALET ÜRETİLİYOR

Tıbbi aletlerin yaklaşık 35 sene önce cerrahi alet üretimi ile başladığını belirten Yurt, "Bu süre içerisinde yeni yatırımcılar ile birlikte yaklaşık 40 civranıda firma bölgemizde konuşlanmıştır. Bu firmalar değişik ürün kategorilerinde üretim yapmaktadır. Samsun'da cerrahi alet üretimi yapan firmalar şu anda 15 bin çeşit cerrahi aletin üretimini gerçekleştirmektedir. Cerrahi aletler başta olmak üzere, sterilizasyon kutuları, ortopedik implaplar, cerrahi motorlar, ameliyat lambaları, gaz sistemleri gibi birçok değişik alanda üretime devam edilmektedir" diye konuştu.

MEDİKAL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TÜRKİYE'DE İLK

Türkiye'de ilk olarak Samsun'da Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmaların başladığını ifade eden Yurt, "Bu kapsamda yapılan çalışmalar ile Türkiye'de ilk olarak Samsun'un Bafra ilçesi, Doğankaya Köyü mevkiinde Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Samsun Bafra Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından, I. Etap alanı üzerinde hali hazırda Karma Organize Sanayi Bölgesi olarak faaliyet gösterilmektedir. II. Etap alanının ise henüz altyapısı yapılmamış olup, 79 adet parselden oluşan bu alan üzerinde Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

CERRAHİ ALETLER ANADOLU MESLEK LİSESİ'DE TÜRKİYE İLK

Türkiye'de ilk defa tıbbi cihaz üzerine Anadolu Meslek Lisesi'nin de Samsun'da kurulacağını belirten Yurt, "Yine kentimizde ilk defa tıbbi cihaz üzerine Anadolu Meslek Lisesi oluşturuldu. Türkiye'de ilk olacak olan Cerrahi Aletler Anadolu Meslek Lisesi'nin 2017-2018 eğitim sezonunda faaliyete geçmesi planlanmaktadır" 

MEDİKAL CERRAHİ ALETLER MÜZESİ

Samsun'a yapılacak olan Medikal Cerrahi Aletler Müzesi'nin hem turizme hem de sektörün bilinirliliğine çok büyük faydasının olacağını vurgulayan Yurt, "Bu çalışmalara ek olarak Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile Samsun'da Türkiye'de bir ilk olacak Tıbbi Cihazlar Müzesi oluşturulma çalışmaları başlatılmıştır. 05 Aralık 2016 tarihinde Samsun'un İlkadım ilçesi 10547 ada 4 nolu parselde bulunan tescilli lokomotif tamir atölyesi binasının 'Medikal Cerrahi Aletler Müzesi' olarak kullanılmak üzere esaslı onarımının yapılması için Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanmıştır. Yapı kullanım alanı bin 415 m2, parsel alanı 8 bin 130,11 m2 olan söz konusu tescilli yapının restorasyon projeleri Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından hizmet alımı yapılarak hazırlattırılmış ve Samsun Büyükşehir Belediyesine teslim edilmiştir. Esaslı onarım işinin ihalesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından 22 Mayıs 2017 tarihinde yapılmış olup, yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Proje tamamlandığında müze ile Samsun'un geçmişten bugüne cerrahi alet üretimindeki geçtiği aşamaların ziyaretçilerimize anlatılacaktır. Ayrıca Cerrahi El Aletleri üretiminde kullanılan araç ve gereçler de müzede yer alacaktır. Ayrıca müzede cerrahi el aletlerinin ne şekilde üretildiğine dair canlı görüntüleri gösterilecektir. Bu hem şehrimizin turizmine hem de sektörümüzün bilinirliliğine hem de atıl durumda olan TCDD atölye binasının restorasyonu ile tarihi geçmişimize güzellik katması planlanmaktadır" 

HABER: GÖKHAN İÇKİLLİ


Son Güncelleme: 26.08.2017 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.