banner388

Çocuklarını okula gönderen annelere para

Samsun Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Rüstem Kara, Milli Eğitim Bakanının öğrencileri teşvik etmek için çocuklarını okula gönderen annelere para vermesiyle ilgili olarak, “Para alarak çocuklarını okula göndermek doğru değil, velinin gerçekten buna inanması lazım. Buradan anlıyoruz ki eğitime güven azalmış” dedi.

Çocuklarını okula gönderen annelere para

Samsun Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Rüstem Kara, Milli Eğitim Bakanının öğrencileri teşvik etmek için çocuklarını okula gönderen annelere para vermesiyle ilgili olarak, “Para alarak çocuklarını okula göndermek doğru değil, velinin gerçekten buna inanması lazım. Buradan anlıyoruz ki eğitime güven azalmış” dedi.

12 Şubat 2018 Pazartesi 13:22
Çocuklarını okula gönderen annelere para

Samsun haber - Samsun Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Rüstem Kara, “Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın öğrencilerin okula düzenli devam etmesi için ‘Şartlı Eğitim Yardımını’ başlattıklarını evlatlarını düzenli olarak okullara gönderen annelere, her gönderdikleri  erkek evlat için ilkokulda 35, kızlar için 40 TL, ortaöğretime ve liselere gönderen annelere ise erkekler için 50, kızlar için 60 TL ödeyeceklerini söyledi. Bu zamana kadar annelerin hesabına yaklaşık 6 milyar lira para aktardık’ bilgisini paylaştı. Eğitim öğretimin 1.dönemini hep beraber değerlendirdik. Eksiklikleri yine kamuoyunda paylaşmıştık. Kalabalık sınıflarda eğitim öğretim almaları öğrencilerin bir sorunuydu. Taşımalı eğitimde sorunlar vardı. İkili eğitimle ilgili genel bir sorun vardı. Samsun’da ve Türkiye’nin genelinde Milli Eğitim bu sorunların çözümü için çalışmıyor dersek doğru olmaz. Ancak bize göre Milli Eğitimdeki bütçeden ayrılan pay % 6,5 dolaylarında olduğunu Milli Eğitim Bakanımız açıkladı. Bu ayrılan payların doğru kullanılması gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

“Sistemin çok doğru olacağını düşünmüyoruz”

4+4+4 sistemiyle birlikte böyle bir uygulamaya gerek duyulduğunu belirten  Kara, “Özellikle özel okullara gidecek olan öğrencilere 3 bin 700 lira gibi özel öğretim desteğinin devlet okullarının başına da yapılması gerekir diye düşünüyorum. Veliye yapılan bu destek kamuoyu ile yeni paylaşıldı. Bu yıl içerisinde erkek evlat ilkokulda 35, kızlar için 40 TL, ortaöğretime ve liselere gönderirseniz erkekler için 50, kızlar için 60 TL verip öğrencileri okula yöneltme, 4+4+4 sistemiyle birlikte azalma görüldü. Bu azalmayı önlemek için Bakanlığımız böyle bir tedbir almış olabilir. Bu sistemin çok doğru olacağını düşünmüyoruz. Bu sistemin yerine bizim beklentimiz, bütün öğrencilerimize ilkokullarda veya ortaokullarda sağlıklı beslenebileceği yemekhanesi olan okullarımız, ihtiyaç sahiplerine yurtları olan okullarımızın olmasıdır” diye ifade etti.

“Ticari alt yapısı olduğunu düşünüyoruz”

Okullara cemaat ve tarikatların sokulmaması gerektiğini dile getiren Kara, “Türkiye Cumhuriyetinin eşit yurttaşları olarak gelişmesi için laik bilimsel eğitimin tamamen okullarımızdan kaldırmaya yönelik bazı uygulamalar var. Bu uygulamalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Okullara vakıfları, cemaatleri, tarikatları sokmamaları gerekiyor. Önceki yıllarda yaptıkları tablet yanlışlığını kendilerinde görmeleri sevindiricidir. Ülkenin 20 milyar doları çöpe gitmiştir. Yeni dönemde de klavyeli bilgisayar vereceğiz denilmesini çok doğru bulmuyorum. Bunun bir ticari alt yapısı olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizi okula çekebilecek bir sınav sistemimizin ve müfredatın olması gerekiyor. Bununla ilgili acil adımların atılmasını bekliyoruz. Para alarak çocuklarını okula göndermek doğru değil, velinin gerçekten buna inanması lazım” şeklinde konuştu.

“Maddi yardım dar gelirli ailelere doğrudan yapılmalıdır”

Maddi yardımın dar gelirli ailelere yapılması gerektiğini vurgulayan Kara, “Buradan anlıyoruz ki eğitime güven azalmış. Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir annenin eğitime özendirmek amacıyla maddi yardım yapıldığı görülmemiştir. Maddi yardım dar gelirli ailelere doğrudan yapılmalıdır. Bu şekilde öğrenci başına maddi yardım doğru değildir. Sınavlı sistem her zaman olacak ama öğrencilerimizin sınavsız de gidebileceği okulların olması gerekiyor. Şu anki sınav sistemi öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesine zaman ayırmadığı için bu zaman içerisinde atıl duruma geldi. Hatta birçok resim atölyesi, müzik sınıfı, laboratuvar dersliği normal sınıfa dönüştürüldü. Bu da eğitim sistemiyle alakalı bir değişiklik” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 13.02.2018 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kemal Kurt 2018-02-12 14:02:12

Çok doğru tespit eğitim, sağlık, savunma gibi konular ticari alış verişlere alet edilmemeli. Bu vatandaşların devlete olan güvenlerini daha da sarsar. Önemli olan devletin top yekün uzun vadeli eğitim politikaları tasarlamasıdır bu şekilde günü birlik uygulamalarla zaten herşey yamalı bohçaya dönmüş durumda. Gelişmek için çok iyi eğitim planları, ekonomik planlar yapılmalıdır.

Avatar
Enver Aktaş 2018-02-12 23:00:39

Bu devletin ayıbı boş işlerle uğraşmak neden okuyan çocuk sayısı düşüyor okadar işsiz olanlar var ünüversitelerde haddinden fazla iş yok okuyup ne yapacak okuyan boşta geziyor iş arıyor iş yok devletin işi millet kaldırmak en iyisi okumasın inşaatta çalışsın ailesine boşa masraf etmesin kendi masraflarını çıkartsın bence böylesi daha iyi devlet devletlikten çıkmış saygılar.

Avatar
koca oğlak 2018-02-13 09:26:47

biz bu parayı nasıl alacağız nereye yattı

Avatar
Mert 2018-02-14 21:34:21

Bu para kime nerde nezaman nasıl veriliyor acaba ??? Neden kimsenin haberi yok boyle islerden de yukardakiler yapiyoruz diyor ??hangi okula hangi ile nerde kime veriliyor bu paralar ???? Milletle alaymi ediyorlar verilmeye birseyi verildi diyip nereye nasil aktariyorlar ??? Vee gercekten boyle bise varsa önrnek hangi okula veriyorsalar gostersinler amu oyuna duyursunlar ve bu neden her okulda yok nasil bir sistem bu ??? Nerde nasil oluyor????