banner388

Baro Başkanı son KHK düzenlemesine tepki gösterdi

Lisans mezunlarının hakim ve yargıç olabilmesi konusuyla ilgili Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, “Yargıçlık ve hakimlik işsiz, boş insanın işi olamaz” dedi.

Baro Başkanı son KHK düzenlemesine tepki gösterdi

Lisans mezunlarının hakim ve yargıç olabilmesi konusuyla ilgili Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, “Yargıçlık ve hakimlik işsiz, boş insanın işi olamaz” dedi.

11 Temmuz 2018 Çarşamba 16:20
Baro Başkanı son KHK düzenlemesine tepki gösterdi

Samsun haber - Samsunhaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı’nın sunduğu Gündem Programına katılan Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, lisans mezunlarının hakim ve yargıç olabilmesi konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Uygulamayı doğru bulmuyoruz”

Yargıç ve hakim olmak için hukuk formasyonu olması gerektiğini ve uygulamayı doğru bulmadıklarını ifade eden Başkan Gürbüz, “Yürürlüğe giren kararnamelerden bir tanesiyle idari yapılardan yargıyla alakalı bir düzenleme yapıldı. İdari yargıyla alakalı önceki düzenlemede idari yargıdaki hakimlerin %80’i hukuk fakültesi mezunu  %2o’si de hukuk eğitimi veren fakülte mezunlarıyken en son yapılan düzenleme ile 4 yıllık lisans eğitimi veren fakülte mezunları hakim veya yargıç olabilecek şeklinde bir düzenleme yapıldı. Bu uygulamayı doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum. İnşaat Mühendisliği, Tarih, Su Ürünleri bölümlerinin mezunu dahi bu düzenlemeye göre idari yargıda yer alabilecek gibi gözüküyor. Dünyada bu uygulamanın birkaç örneği var. Yargıçlık ve hakimlik işsiz, boş insanın işi olamaz. Hukukçu formasyonu gerekmektedir” diye konuştu.

“Hukuk Fakültesinin kontenjanı 50’yi geçmemelidir”

Ondokuz Mayıs üniversitesi Hukuk Fakültesinin kontenjan sayısının fazla olduğunu söyleyen Başkan Gürbüz, “Avukatlar ordusunun büyümesini biz avukatlar olarak hormonlu bir büyüme olarak görüyoruz. Çünkü genelde Türkiye’nin özelde Samsun’un ihtiyacıyla orantılı olarak belirlenen bir sayı ve bir planlama söz konusu değil. Bizim ilimizde Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan ve bu sene 5.mezunlarını veren hukuk fakültemiz var. Rektörlüğümüz her sene YÖK’e öğrenci sayısının kontenjanına 70 kişi olmasını teklif ettiği halde son 4 yıldır hukuk fakültemizin kontenjanı 204 kişi olarak belirleniyor. Hatta biz Samsun Barosu olarak 70 kişinin de fazla olduğunu belirtiyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesinin kontenjanı 50’yi geçmemelidir” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatanperver 2018-07-11 21:08:58

Herkes işini yapacaksa sayın gürbüz ‘ün de işine bakması gerekir,arsa- arazi rantı işlerine fazla girmemeli o işin uzmanları emlekçılar..,

Misafir Avatar
Saçmalama 2018-07-12 00:26:30 @Vatanperver

Samsun baro başkanı görevine yakışır şekilde haklı bi tepki göstermiş yaptığın yorum konuyla alakasız

Beğenmedim! (1)
Avatar
dogru söz 2018-07-11 20:49:12

bu Türkiye'nin altına dinamiti koymak demektir