banner388

Af teklifi TBMM'de! İşte merak edilen soruların cevapları...

Samsun Barosu avukatlarından Emrah Yavuzcan, geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan af teklifi ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Af teklifi TBMM'de! İşte merak edilen soruların cevapları...

Samsun Barosu avukatlarından Emrah Yavuzcan, geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan af teklifi ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

27 Eylül 2018 Perşembe 16:15
Af teklifi TBMM'de! İşte merak edilen soruların cevapları...

MHP'nin af teklifinin TBMM'ye sunulması ile birlikte kafalarda pek çok soru belirdi. Samsun Barosu avukatlarından Emrah Yavuzcan, af teklifi ile ilgili merak edilen soruları Samsunhaber.com Haber Müdürü Nevin Aydoğan'a cevapladı.

Sunulan bu af teklifinin detaylarından bize bahsedebilir misiniz?

"Suç ve cezaya ilişkin politikalar her dönemde tartışılan ve çözüm aranan konulardandır. 24.09.2018 tarihinde sunulan kanun teklifi, bir af teklifi olarak anılsa da, aslında infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken cezadan şartlı indirim yapılmasını sağlayacak bir düzenlemedir. Anılan kanun teklifi, devam eden davalardan tutuklu olarak yargılanan kişiler hakkında da düzenleme yaptığı üzere özel af ile genel af arasında sıkışmış vaziyettedir. Teklif gerekçesi ile birlikte okunduğunda, toplumun geneli üzerinde mutabakat algısı yaratmayacak mahiyettedir. Çünkü haksız olarak ceza verilmiş ise cezanın tamamen ortadan kaldırılması gerektiği aşikar olup, haklı olarak ceza verilmiş ise neden ortadan kaldırılması gerektiği konusunda net bir gerekçeye sahip değildir."

Teklifin ana unsuru olan kader mahkumu tabiri sizin için ne ifade etmekte?

"Kader mahkumu olarak anılan kişilerin ceza muhakemesi içerisinde 'şüpheli, sanık, hükümlü' olarak anıldığı gerçeğinin yanında, karşısında da muhakkak bir 'katılan, zarar gören, mağdur' olduğu gerçeği vardır. Bir ceza davası sonucunda suç işleyen kişinin cezalandırılması ve sonuç olarak ıslah edilerek topluma geri kazandırılması amacı mevcuttur. Kader mahkumu olarak anılan kişilerin ıslah edilerek topluma geri kazandırılması gereken kişiler olduğunu belirtirken; bu suçtan zarar gören, mağduriyet yaşayan kişilerin ne hissettiklerini de tartışmak gerekmektedir."

Ceza indirimlerinde size göre bir eşitsizlik var mı, varsa buna birkaç örnek verebilir misiniz?

"Karşı tarafa gönderdiği 'Ay çok tatlı alo deyişin var, tanışmak ister misin' yazılı mesajı ile cinsel taciz suçunu işleyen sanığın infazından indirim yapılmayacak fakat gebe kadını kasten yaralamak suretiyle çocuğunu düşürmesine neden olan sanığın infazından 5 yıl indirim yapılacaktır. Soma katliamının mimarı sanıkların, denizlerde onlarca kişinin katili insan ticareti yapan kaçakçıların, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık suçlarından ceza alan hükümlülerin cezasından 5 yıl indirim yapılacak iken; borcunu ödeyemediği için taahhüdü ihlal suçundan 3 ay tazyik hapsi alan vatandaşın cezası devam edecektir. Bu tip uç örneklerin yanı sıra, toplum vicdanının rahat hissedeceği düzenlemelere ihtiyaç bulunduğu her türlü tereddütten varestedir."

MHP'nin meclise sunduğu af teklifi toplumda zaten var olan adalete güvensizliği ne derece etkileyecektir?

"Hangi siyasi parti sunmuş olursa olsun, hangi zaman diliminde olursa olsun, bir af teklifi, toplumdaki adalet duygusunu yaralar. Elbette ki cezanın tek yöntemi, kişinin özgürlüğünü men etmek değildir. Fakat suç işleyen kişileri, ıslah etmeden tekrar toplum içerisine katmak, o topluma katkı sunmaz, aksine o topluma zarar verir. Bir af teklifi var ise, affedilecek kişilerin ıslah edilmiş olduğuna dair bir kanaatin toplumda hasıl olması gerekir. Örneğin, hırsızlık gibi tekrarlı suçlarda, affedilen kişilerin aynı suçları işleyerek toplumda huzur bırakmayacağı tereddütü mevcuttur."

Son Güncelleme: 27.09.2018 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Lazi 2018-09-28 01:14:44

Bu milletin canlarini yakacan onlarin vergisini alacan bide yatak talep edecen betonlarda yatsinlar cok aflar verildi ancak 1 ay surmeden geri cezaevlerine girdiler kimin malina kimin canina kastetdiler .... Islah kimse olmuyor.olmazda herkez hakettigi cezayi bitirip tamamlarsa islah olur ...ceza bitmeden af cikcak yirttik ifadesiyle millete devlete guvenmesinler.af dan cikipta cami onlerinde uyusturucu satanlari unutma devletim kimse cezasini bitirmeden tamanlamadan islah olmaz kader mahkumu diye bise hicbir mahkumu kader mahkumu ile sifatlandiramazsin ....

Avatar
mefa 2018-09-28 09:40:08

mhp nin yaptığı gibi genel afa karşıyım.ancak hayatında bir defa suca karışmış insanları özellikle cezaevleri yönetimi ve gardiyanlar kimin ne olduğunu bilir kişiye özel denetimli indirim olabilir. öyle bu işi meslek haline getiren insanlara değil af aksine ceza artırımı olsun

Avatar
Emin Karaguzel 2018-09-27 19:57:45

Sayın avukat haberiniz kesin vardır cezaevlerinde tek yatakta nöbetleşe 4 kişinin yatması insan haklarına aykırı degilmi, tamam af vermeyin lazım değil yatacak yatak verin yeni yapılan cezaevleri bile ufak 600-700 kişilik, mahkumun derdi aşırı doluluk.

Avatar
erhan... 2018-09-27 23:58:24

Türkiye genelindeki mevcut cezaevlerinin doluluk oranı kapasitelerinin 3-4 misli.Yani bi bu kadar daha cezaevi yapılmalı yada şartlar iyileştirilneli yada AF çıkmalı...