banner388

Başkan açıkladı! Samsun’da satışlar durdu

Doların bir anda yükselmesinden sonra inşaat sektöründen bahseden İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, “Türkiye genelinde ve Samsun’da satış zaten yok ve satışların düzeleceğine dair beklenti de azalmış durumda” dedi.

Başkan açıkladı! Samsun’da satışlar durdu

Doların bir anda yükselmesinden sonra inşaat sektöründen bahseden İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, “Türkiye genelinde ve Samsun’da satış zaten yok ve satışların düzeleceğine dair beklenti de azalmış durumda” dedi.

03 Eylül 2018 Pazartesi 18:28
Başkan açıkladı! Samsun’da satışlar durdu

Samsun Haber – İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, doların artışından sonra inşaat sektöründe gelinen durum hakkında Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

“Neden sadece yükselen dolar değildir”

Yükselen inşaat malzemesi fiyatlarının sadece dolarla ilgisi olmadığını ama doların da bir parça etkisi olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, “Doların hızlı yükselişinden sonra piyasa allak bullak oldu. Sektörün kötüye gitmesindeki neden sadece yükselen dolar değildir. Nispeten de bağlı olarak piyasada yükselmeyen neredeyse hiçbir inşaat malzemesi kalmadı. Bu ekonomik kırılganlıktan önce demir fiyatını baz alacak olursak aşağı yukarı bir tonu 2 binlerdeydi ama şuan 4 binleri aştı. Fiyatların nerede duracağı da belli değil. Doların ya da dövizin tek başına yükseliyor olması konut piyasasını olumlu etkileyebilir. Çünkü o para değerlendirildiğinde yeterli seviyeye ulaştığını düşünen insanlar daha az dolar karşılığı tutacağı için bozdurup gayrimenkul aldıkları geçmişte görülebilir. Piyasa koşullarından ve insanların önünü görememesinden kaynaklanan bir olumsuzluk var. Türkiye genelinde ve Samsun’da satış zaten yok ve satışların düzeleceğine dair beklentide zayıf durumdadır” şeklinde konuştu.

“Şu anda daha fazla kaygı içerisindeyiz”

Genel olarak piyasanın kötü olduğunu ve doların yükselmesiyle durumun daha da kötüye gittiğini söyleyen Başkan Öncü, “Piyasadaki inşaat malzemelerine yansımış olan fiyat artışları henüz konut fiyatlarına yansımadı. Bu alıcılar için bir avantaj olarak düşünülebilir. Ama yine de az da olsa fiyatlarda artış oldu. Bitmiş konutlarda yeniden faaliyet analizi yapılsa bugünkü fiyatlardan satılma gibi bir durum söz konusu olamaz. Samsun’da daha çok konut projeleri olduğu için o bölgedeki ev fiyatları daha yüksek durumda. Uzun süredir piyasa kötüydü artık daha da kötü oldu. Zaten bir belirsizlik ve kaygı içerisindeydik, şu anda bu daha fazlalaştı. Genel olarak baktığımızda alıcı ve satıcı bu durumdan memnun değil. Piyasayı hareketlendirecek bir takım formüller söylüyorlar ama ben bundan çok umutlu değilim” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 06.09.2018 12:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 2018-09-03 20:27:16

Beter olun. % 400 karla ev satmaya çalışıyorsunuz. Millet dişinden tırnağından artırıp kredi çekip yüksek faizlerle ev almaya çalışıyor. Fuat Köktaş gibiler de siyaseti kullanıp malına mal katıyor.

Avatar
memduh 2018-09-03 18:52:56

80 bine mal edilen daireler 300-500 bin arasına satıldığı sürece araplar dışında alanı zor bulurlar.

Avatar
ALPER 2018-09-03 22:51:31

OHHH BETER OLUN

Avatar
Samsunlu 2018-09-03 23:16:49

Çok yüksek karlarla ev satmaya çalışıyorlar tabi durur satışlar. Doyumsuz müteahhitler

Avatar
ÇETİN 2018-09-04 09:26:28

Mütahitler yıllardı halkın kanını emdi...50'ye maliyetli bir daireyi 250'ye sattılar...böyle bir kazanç hiç bir sahada yok...bu nedenle inşaatçıların sözüne kimse inanmamakta...

Avatar
alex 2018-09-04 09:48:57

lüks içinde yaşayan müteahhitler aklınız başınıza gelsin inşAllah... kara kara biz düşünüyorduk azda siz düşünün... 80/100 bine mal ettiğiniz daireyii 400/500 bine kakalıyordunuz millete... daha beter olun...

Avatar
vedat keser 2018-09-04 09:52:43

arsa alın ev yaptırın daha ucuza geliyor ben şahsen öyle yaptım 2 katlı evi 100000 tl ye maal ettim atakumun üst taraflarından arsa aldım alanlıdan 40000tl ev 140000 tl ye geldi bahçeli müstakil

Avatar
Orhan ölmez 2018-09-04 09:35:50

Bu hükümetten ve ona oy verenlerden bu dünya ve öte dünyada sikayetciyim...doğru ve ya dolaylı yoldan çoluk çocuğumun rızkına giren herkesin cehennem ateşinde yanışını Rabbim izlemeyi nasibeylesin...