banner388

Tam 4 bin yıllık: Samsun'da analiz yapılacak

Çorum'da kazılarda bulunan 4 bin yıllık Hitit buğdaylarına Samsun'da DNA analizi yapılacak.

Tam 4 bin yıllık: Samsun'da analiz yapılacak

Çorum'da kazılarda bulunan 4 bin yıllık Hitit buğdaylarına Samsun'da DNA analizi yapılacak.

28 Şubat 2018 Çarşamba 09:16
Tam 4 bin yıllık: Samsun'da analiz yapılacak

Samsun haber - Çorum'da arkeolojik kazılar Hititlerin başkenti Hattuşa’da yapıldı. Bulunan tahıl ambarlarında 5 bin yıllık buğdaylara ulaşıldı.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı girişimler sonucunda kazılarda silolarında içinde bulunan buğday kalıntıları Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine gönderilecek.

OMÜ'de Genetik Bilim Araştırmacısı ve Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Okumuş himayesinde buğday kalıntılarına DNA testi uygulanacak.

Araştırmaların olumlu sonuçlanması durumunda buğdayın 4 bin yıllık serüveni hakkında gizem ortaya çıkacak.

Milletvekili Kurt yaptığı açıklamada, "Boğazkale kazılarında silolarda bulunan karbonlaşmış ama canlı dokuya rastlanması muhtemel buğday örneklerinde genetik araştırma yapılacağı anlamını taşıyor. Buğday genetiğine ulaştığımız da tohumlar ya da kalıntılar üzerinden yerli, kendi tohumumuza, Çorum tohumuna ana tohuma ulaşmış olacağız. Anadolu buğdayı tohumuna ulaşmış olacağız" dedi. 

Genetiği bozulmamış buğdaya ulaşmayı arzu ettiklerini belirten Kurt, "Burada Genetik Bilim Araştırmacısı ve Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Okumuş tarafından DNA analizi yapılacak. Yapılan çalışmalarda özüt bulunduğu taktirde Anadolu’da kullanılan tohum örneğine ulaşacağız. Anadolu buğdayın merkezi, unlu mamuller Çorum’un vazgeçilmezi. Buğdayın 4 bin yıllık süreçte nereden nereye geldiği, besin değeri gluteni ortaya çıkacak. Şuanda glutenden dolayı Çölyak hastalığından da muzdaribiz. Genetiği bozulmamış buğdaya ulaşırsak belki hastalarımıza da derman olacağız. Hepsi akademik deneyim ve analizler sonucu ortaya çıkarılacak” diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-03-01 10:30:12

Her zaman söylerim. Türk Milleti olarak teknoloji üretmede geri kaldık ama turizm gibi bir fırsatımız var. Misafirperver milletiz. Konaklama ve ağırlama hizmetlerine yatırım yapıp bu tür tarihi alanları onarıp tanıtarak inanılmaz gelirler elde edebiliriz. Bence Türkiye olarak turizm yatırımlarına önem ve ağırlık vermeliyiz. Biz gezemiyoruz ama gezme meraklısı insan dünyada çok.