banner388

“Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var”

Irak ve Suriye’den gelen ailelerin çocuklarına verilen eğitimle ilgili Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var. Türkiye geneline bakacak olursak Samsun’da yabancı öğrenci sayısı azlıktadır” dedi.

“Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var”

Irak ve Suriye’den gelen ailelerin çocuklarına verilen eğitimle ilgili Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var. Türkiye geneline bakacak olursak Samsun’da yabancı öğrenci sayısı azlıktadır” dedi.

01 Haziran 2018 Cuma 15:22
“Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var”

Samsun haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Irak ve Suriye’den gelen ailelerin çocuklarına verilen eğitimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kara Türkiye’ye gelmek zorunda kalan bu çocuklara önemce Türkçe ve dil bilgisi eğitimi verilmesi gerektiğini vurguladı.

“Türkiye’de bir ilde bile sayısı yüz binleri bulan öğrenci var”

“Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimi artık Milli Eğitim için her ilde farklı bir yöntemle çözülmeye başlandı. Bu öğrencilerin yoğun olduğu illerde örneğin Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Diyarbakır gibi illerde bu çocuklara önce Türkçe eğitimi veriliyor. Bu ailelerle bir anket araştırması yapılmış. Yaklaşık yüzde 80’i kendi ülkelerine dönmeyeceğini düşünüyor. Dolayısıyla Türkiye’de bir ilde bile sayısı yüz binleri bulan öğrenci var. Örneğin bizim ilimizde de şu anda yaklaşık bin tane öğrenci var. Şanlıurfa’da 75 bin tane yabancı öğrenci var. Her okulun, her ilin ve her İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu konuya yaklaşımı farklıdır” diye konuştu.

“Bu çocukların doğru eğitim alması gerekiyor”

Yabancı da olsa Türkiye’de yaşayan her insanın eşit olduğunu söyleyen Kara, “Dolayısıyla ailelerin yüzde 80’i dönmeyeceğini ifade ediyorsa bizim bu çocuklara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu çocukların doğru eğitim alması gerekiyor. Bu çocukların bu ülkede büyüyeceğini düşünecek olursak Milli eğitimin en asli görevi onlara doğru bir vatandaşlık eğitimi vermektir.  Bu ülkede yaşayacaklarda bu ülkenin değerlerini bilmeliler. İnsan hakları evrensel beyannamesinde de her insanın eşit olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla insanlar arasında fark gözetmemeliyiz”

“Amacına uygun eğitim alamıyorlar”

Yabancı öğrencilerin hiçbir Türkçe bilgisi olmadan Türk öğrenciler gibi aynı sistemi uygulamaya çalıştıklarını ifade den Kara,  “Bu eğitim Samsun’da farklı yapılıyor. Örneğin öğrenci doğrudan eş değerli bir sınıfa alınıyor yani orta birinci sınıfta ise yine aynı şekilde devam ettiriliyor. Samsun’da yaklaşık bine yakın öğrenci var. Türkiye geneline bakacak olursak Samsun’da yabancı öğrenci sayısı azlıktadır. Hiçbir Türkçe ve dil bilgisi olmayan yabancı öğrencimiz bu sınıflarda amacına uygun eğitim alamıyorlar. Samsun’da yasal olmayarak kurs açıp eğitim veren yerlerde var. Bu hiç doğru değil. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının kontrolünde önce Türkçeyi öğrenmeleri lazım. Örneğin öğlene kadar Türkçe dersi alacak öğleden sonrada normal devam ettiği sınıfın derslerini alacak. Biz kendi içimize aldığımız çocuklarımızın eğitimlerine dikkat edip ilgilenmemiz gerekiyor. Doğru olan en kısa zamanda kendi ülkelerine bu ailelerin dönebilmesinin yolunun açılmasıdır. Bu da bir devlet politikasıdır. Bir an önce bu konuda çözüm bulunması gerekir” şeklinde konuştu.

Bizim çocuklarımız da zarar görmüş oluyorlar”

Yabancı öğrencilerin Türk öğrencilerle birlikte okumasının iyi olmadığını ifade eden Kara, “Yabancı öğrencilerimiz sınavda misafir gibi kalıyor. Türk öğrencilerimiz de aynı sınava giriyoruz o bir şey yapmadığı halde geçti ben nasıl geçemedim diyor. Bu konuda da çok büyük sıkıntı yaşanıyor. Yabancı öğrencilerin kendi ülkelerindeki kültür ile Türkiye’deki kültür farklı olduğu için arada bir çatışma çıkıyor. Böylelikle yabancı çocuklarda bizim çocuklarımız da zarar görmüş oluyorlar. Bu da büyük bir sorun” dedi.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
samsun_55 2018-06-01 16:21:00

sen ne diyorsun bşk. memleketinde vatanını milletini namusunu savunmayan insan benim dilimi öğrense benim vatanıma milletime ne faydası olacak bırakın bu saçma sapan angarya işleri kendi vatandaşının eğitim düzenini düzenlemek için çalış bir şeyler yapma peşindeysen

Avatar
Rüstem Kara 2018-06-02 01:10:33

Konunun sizin aracılığınızla gündeme taşınması sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Teşekkür ederim.