banner388

Samsun'da 250 yıllık medrese turizme kazandırılacak

Samsun'da bulunan 250 yıllık Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Samsun'da 250 yıllık medrese turizme kazandırılacak

Samsun'da bulunan 250 yıllık Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

13 Ağustos 2018 Pazartesi 14:33
Samsun'da 250 yıllık medrese turizme kazandırılacak

Samsun haber - Samsun'da Sultan II. Murad döneminde Osmanlı himayesine geçti. 1807–1857 tarihlerinde Hazinedârzâde ailesi tarafından yönetilen Samsun'a önemli bir eser kazandırıldı. Günümüze kadar gelen eser şehir merkezinde bulunan Süleyman Paşa Medresesi’dir. 1893 yılında Sultan Abdülaziz döneminde onarılan dikdörtgen mimarili medrese Sultan 2. Abdülhamid'in döneminden de eserler taşıyor. 1914 yılında eğitim yuvası olarak kullanılan medrese daha sonra otel ve kahvehane oldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında 500 yıllık tarihi Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medresesi ve Camisi Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde restorasyon ediliyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfının (ÇEKÜL) sürdürdüğü Saathane Meydanı Projesinde Taşhan orjanş haline dönüştürülüyor.

 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Osmanlı uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapıyoruz. Mirasımızı en iyi şekilde korumaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.

Başkan Şahin açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandırıyoruz. Bu eserimiz, tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek."
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.