banner388

Medikal Sanayi ile Samsun ve Türkiye kazanacak

Ankara'da yapılan Samsun zirvesinde ele alınan Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektörünü ile ilgili kararlar uygulanırsa Samsun ve Türkiye kazanacak.

Medikal Sanayi ile Samsun ve Türkiye kazanacak

Ankara'da yapılan Samsun zirvesinde ele alınan Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektörünü ile ilgili kararlar uygulanırsa Samsun ve Türkiye kazanacak.

15 Haziran 2017 Perşembe 11:42
Medikal Sanayi ile Samsun ve Türkiye kazanacak

Samsun haber - Geçtiğimiz gün Ankara'da Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin başkanlığından Samsun zirvesi yapılmıştı. Gazete Gerçek'ten Sezer Sezer'in haberine göre tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektörün ele alındığı toplantıya konomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğden Karaaslan, Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Hasan Basri Kurt, Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir'de katıldı.

SAMSUN KAZANACAK

Toplantıya ilgili değerlendirmelerde bulunan Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, “Türkiye tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 80’ini dış pazardan karşılarken iç pazarda üretilen ürünlerin yüzde 60’ı ise dış pazara ihraç ediliyor. Ankara’da gerçekleştirilen toplantı ile bu ters orantının düzeltilmesi sağlanmıştır. Alınan kararların hayata geçmesi ile yerli ürünler kullanılacağı gibi hem cari açık oranı düşecek, sadece sektör değil Samsun ve Türkiye kazanacak” dedi.

DESTEK VE İNANÇLARI TAM

Samsun Valisi İbrahim Şahin'in bu konuda inancının tam olduğunu vurgulayan Aydemir, "Valimiz İbrahim Şahin, yürüdüğümüz bu yolda bizlere inanırken, bizi hiçbir zaman yalnızda bırakmadı. Mart ayında Samsun’da bir dizi ziyaretlerde bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile de görüşen Vali İbrahim Şahin’in böyle bir toplantının yapılması için ilk adımı attığını öğrendik. Daha sonra Ankara’da bu toplantının olması için bazı görüşmelerin de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan yaparken, iki kez ertelenen toplantıyı önceki gün gerçekleştirdik. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan bazı olağan üstü gündemlerden dolayı iki kez ertelenmesine rağmen ısrarcı tavrı ile bu toplantının yapılmasında öncülük etmesi bizleri son dere mutlu etmiştir. Karaaslan’ın Ankara temasları ve ısrarcı tavrı Samsun ve Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağı gibi sektörümüz açısından da çok önemi bir adımın atılmasına vesile olmuştur” diye konuştu.

EKONOMİ GELİŞİR

Samsun'da üretilen medikal ürünlerin çocuğunun dışarıya ithal edildiğini hatırlatan Aydemir, "Samsun’da medikal ürünlerin iç pazarda daha yoğun bir şekilde kullanılması için gerçekleştirilen toplantının geniş bir katılımla ve ciddi bir şekilde masaya yatırılması bizleri mutlu etti. Ankara’da gerçekleştirdiğimiz toplantı adeta mini bir ekonomi koordinasyon toplantısı havasında yaşandı. Samsun’da üretilen medikal ürünlerin yüzde 60’ı dışarıya ihracat ediliyordu. Bundan sonra merkezi bir alım yaşanırsa hem sanayinin gelişmesi sağlanacak hem de ihracata olumlu yansıyacak ve de ihracat tutarları artacak. Dünyadaki pazarı 400 milyar dolar olan bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün büyümesi demek istihdamın ve ekonominin gelişmesi demektir” şeklinde ifade etti.

DARBE GİRİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Türkiye'nin Amerika, Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracat yaptığını söyleyen Aydemir, "Sektörümüzün gelişmesi dünya pazarında lider konuma gelmemizi sağlayacaktır. Fakat özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sektörümüz yüzde 50 oranından olumsuz yönde etkilendi. Sektörle ilgili bize her hafta iki firma gelirken şu anda 6 ayda bir firma gelmiş. Sektörün geneline baktığımızda da aynı oranda bir etkilenme var. Dünya genelinde bir global kriz olduğu aşikarken, Türkiye’ye de sistematik saldırılar da olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorunları aşmak içinde öncelikli olarak kendi pazarımızı dışarıya vermemeliyiz. Biz kendi pazarımızı içerden üretimle karşılamamız gerekiyor. Türkiye yüzde 85 kadar medikal ürün alımını ithal ediyordu. Bu içerde üretim yapan firmaların da gelişimini etkiliyordu” dedi.

HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Aydemir konuşmasını şu şekilde tamamladı; "Samsun için hayırlı bir iş oldu. Böyle bir kararın ortaya çıkması hem Samsun hem de Türkiye ekonomisi için ciddi bir hadise. Cari açığımızı da büyük oranda etkileyecek olan bu kararda emeği geçen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan başta olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a tüm Samsun milletvekillerine, her platformda bizleri yalnız bırakmayan ve bizlerin en büyük destekçisi olan Vali İbrahim Şahin’e ve yerel yönetim noktasında bizim her zaman yanımızda olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a sonsuz teşekkür ediyoruz. Samsun’u hem sektörel hem de ekonomik anlamda ihya edecek bu kararın en kısa zamanda hayata geçmesini umut ediyoruz”

Son Güncelleme: 15.06.2017 11:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.