banner388

Jeotermalin efendisi gözünü Samsun'a dikti

Samsun'un Havza ilçesinde 100 Milyon Tl'lik yatırım yapacak olan Hattuşa Vacation Termal Club'ün sahibi Mehmet Ali Doğan'a Jeotermalin efendisi deniyor.

Jeotermalin efendisi gözünü Samsun'a dikti

Samsun'un Havza ilçesinde 100 Milyon Tl'lik yatırım yapacak olan Hattuşa Vacation Termal Club'ün sahibi Mehmet Ali Doğan'a Jeotermalin efendisi deniyor.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 11:46
Jeotermalin efendisi gözünü Samsun'a dikti

Samsun haber - Samsun'un Havza ilçesinde Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu tarafından Hattuşa Vacation Termal Club Havza Termal Otel'i yapılacağı duyurulmuştu. Dikkat çeken ayrıntı ise yatırım 100 Milyon Tl olmasıydı.

Havza'da yatırım yapmaktan çok mutlu olduğunu belirten Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı Mehmet Ali Doğan yaptığı açıklamada, "Dünya'da termal sağlık pastası büyüdüğü halde Türkiye bu pastadan gerekli payı alamamakta. Ülkemizde termalle ilgili yanlış alı vardır. Termale yaşlılar gider. Hayır termale gitmek için yaşlı olmaya gerek yok. Sağlıklı kalmak içinde termal kullanılır. Havzamız termalde tarihi bir ilçemiz ama termal kullanımdan bilimsel termal kullanıma geçmiş bir ilçe değil. Şirket olarak 10 yılda 5 yatırım yapma hedefimizin son halkası Havza. Yapmış olduğumuz talep analizleri sonucunda projemizi şekillendirdik. Havza yatırımı devam eden Termal Fizik Tedavi Merkezi olan bir ilçemiz. Geleneksel termali medikal termal ile birleştirme için Havza'da bir ihtiyacımız yok.  Yapılan bu yatırım ile bölgede yaklaşık bin kişiye aş ve iş imkanı sağlanacak.  Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Havza'da yatırım yapmaktan çok mutluyum. Bu yatırımın maliyeti yaklaşık 100 milyon lira ve bu yıl içerisinde temel atacağız. İlçemizde termal su var. Mevcut su bizim gibi en az 4 işletmeye daha yeter. İlçemize, bölgemize hayırlı olsun" dedi.


Hürriyet Gazetesi geçtiğimiz günlerde Jeotermal Enerji Kaynaklarını Araştırma ve Değerlendirme Vakfı ile Devremülk ve Devre Tatil Yatırımcıları ve Pazarlamacıları Derneği’ni kuran Mehmet Ali Doğan ile röportaj yaptı. Başarı hakkıda önemli bilgiler veren Jeotermalin efendisi Doğan'ın o röportajı;

“Makine Mühendisliği okurken, jeotermal ile tanıştım ve bu konuda ülkemizin yüksek potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine inandım.Jeotermalin efendisi1994’te ekonomik kriz çıkmıştı ve ben de bu alana odaklanma kararı aldım. Çünkü, MKE verilerine göre çok yüksek potansiyelimiz vardı. Makine ve jeoloji mühendislerinden bir teknik kadro oluşturdum. Üniversitelerle birlikte çalışarak teknik ayağımızı daha da güçlendirdik. Şu anda jeotermal ile 200 bin konut ısıtıyoruz. Bu kaynak tamamen yerli kaynak. Ağrı Diyadin, Nevşehir Kozaklı, Balıkesir Bigadiç, Yozgat Sorgun gibi yerlerde konutları jeotermal ile isıtıyoruz. Buralarda hem mühendisliği hem yatırımı yaptık. Jeotermal kaynak öyle ki, 120-180 derece sudan elektrik üretimi yapabiliyorsunuz. 120-80 derece arasındaki suyu şehir ısıtmasında, 80-60 derecedekini seracılıkta, 45-40 derecedekini de termal tesiste kullanıyorsunuz.

Bu işe başlayınca gördük ki Jeotermal projelerde kullanılan boru ve ekipmanın büyük bölümü ithal. Biz de Ankara’da jeotermal boru üretimine başladık. Böylece sanayici de olduk. Yerli üretim sayesinde konut başına maliyetimiz 5 bin dolardan 2.500 dolara düştü. Fabrikamızda 100 kişi çalışıyor. İstanbul yeni hava limanının tüm borularını da üretiyoruz. 10 kilometrelik hatta sadece 1 derece ısı kaybı oluyor. Jeotermal projeler terzi projeler gibidir. Erzurum için ayrı, İzmir için ayrı yapmak zorundasınız. Çünkü koşulları ve iklimi farklı. Yalçın Boru olarak 20 milyon dolarlık ciromuz var ve yarısı ihracattan geliyor. Jeotermal kaynaklar ekonomiye sağlık turizmi olarak da çok önemli katkı sağlıyor. Termal turizmde turist başına gelir diğer turizm türlerine göre çok yüksek. Biz medikal tıp ile birleştirerek yatırımlar yaptık. 10 yılda 5 proje için yola çıkmıştık, 3 projemizi tamamladık. Kazdağları’nda Hattuşa tesisimiz 2500 yatak kapasiteli ve 1000 kişilik istihdamı var.  Ankara Güdül’de 2000 yatak kapasiteli tesisimizde 800 kişilik istihdamımız bulunuyor. Hatay Erzin’de de 1000 yatak kapasiteli tesisimizde 950 kişilik istihdamımız var. Şimdi Bolu Göynük’de yeni yatırım için çalışıyoruz.

Çek Cumhuriyeti bu alanda yılda 1 milyar dolarlık gelir elde ediyor. Türkiye ise 60 milyon dolar” diyor. Hukuki altyapısı güçlü bir devremülk sisteminin yatırımlar için çok büyük kaynak sağlayacağını da vurgulayan Doğan, “ABD’de 1.600 devre tatil tesisi var ve bunların ABD ekonomisine yıllık katkısı yaklaşık 74 milyar doları buluyor."

Son Güncelleme: 01.08.2017 13:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin 2021-02-03 16:49:27

Aman samsunlular sakın inanamayın. Dolandırıcının kralı

Avatar
Hicabi Güneş getirmez 2018-02-20 17:01:49

Termal mutlaka iyi ama kimse kandırılmasın