banner388

Erhan Usta ekonomi zirvesine katıldı

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, İstanbul'da düzenlenen ekonomi zirvesine katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Erhan Usta ekonomi zirvesine katıldı

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, İstanbul'da düzenlenen ekonomi zirvesine katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

30 Eylül 2017 Cumartesi 10:03
Erhan Usta ekonomi zirvesine katıldı

Samsun haber - MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, İstanbul'da özel bir otelde düzenlenen, 8. İstanbul Finans Zirvesi’ne katıldı.

Toplantıya MHP'li Usta’nın yanı sıra, Eski Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ve Ak Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da katıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı ve SPK gibi kurumları tarafından ortaklaşa yapılan toplantıda İstanbul Finans Zirvesi, her yıl Kuzey Amerika, Avrupa, Basra Körfez Bölgesi ve Doğu Asya Bölgelerinden küresel finans dünyasına yönelik merkez bankacıları, bankacıları, üst düzey şirket yöneticilerini, akademisyenleri, sigortacıları, kurumsal finans profesyonellerini, karar alıcıları ve düzenleyicileri görüşüldü.

"TÜRKİYE ÇOK ALT SIRALARDA"

MHP'li Usta 8. İstanbul Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada "Rekabet gücü üstünlüğü kriterleri açısından bakıldığında, Türkiye gelişmiş ekonomilere göre çok alt sıralardadır ve rekabet gücünün olmadığı görülmektedir. Örneğin bir rekabet kriteri olarak üretilen ve ihraç edilen malların teknoloji düzeyine baktığımızda, yüksek teknolojili malların bizim üretimimiz ve ihracatımız içerisindeki payı %4’ün altında iken, rekabet gücü yüksek ilk 10 ekonomide bu oranın; üretimde %25, ihracatta %20 olduğunu görüyoruz. Bir başka kriter, üretim yapan girişimcilerin eğitim düzeyi; bizde eğitim düzeyi ortaokul 2 terk iken, rekabet gücü en yüksek ilk 10 ekonomide eğitim düzeyinin üniversite 2 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Üretimin ton fiyatı; bizde 1.300 dolar civarında iken gelişmiş, rekabet gücü yüksek ilk 10 ekonomide 20.000 dolar olduğunu görüyoruz" dedi.

"MANTALİTEYİ YERLEŞTİRMEMİZ LAZIM"

Bilgi tabanlı üretim yapmanın şartlarını sıralayan MHP'li Usta, "1- Bilgiyi üretecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, 2- Bilgi üretim altyapısının oluşturulması, 3- Bilginin üretilmesi, 4- Üretilen bilginin teknolojik prototipe dönüştürülmesi, 5- Prototipin patent, standardizasyon, akreditasyon ve sertifikasyonunun uluslararası düzeyde sağlanarak ticarileştirilmesi, 6- Uluslararası düzeyde markalaşma.” 21. yüzyılda rekabet gücü yüksek bir Türkiye için bu 6 aşamayı içine alacak bir teknoloji politikası kurgulanması gerektiğini vurgulayan Usta; “Tabi öncelikle bu mantaliteyi kafamıza yerleştirmemiz lazım, maalesef Türkiye’nin böyle bir teknoloji politikası, hatta bırakın teknoloji politikasını düzgün bir sanayi politikası dahi yok, öncelikle bunları bir oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

"AR-GE YASASI İÇERMİYOR"

Mevcut yasada eksiklikler olduğuna dikkat çeken Usta, "Bu yasa da üretiminin yapılıp, prototipinin üretilmesi, ticarileştirme ve markalaşma aşamaları yok. Dolayısıyla belli bir teknoloji fikri ortaya çıkmış olsa bile bunu yenilikçi yollarla refaha, paraya dönüştürecek aşamaları Türkiye’deki Ar-ge yasası içermiyor. O yüzden meclisteki görüşmelerde de biz bu Ar-ge yasasını Doğu Bloku mantığıyla hazırlanmış bir Ar-ge yasası olarak nitelendirdik" şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deger 2017-09-30 19:53:56

Bence Samsunda en donanimli siyaserci. Meclis web sayfasina bakiyorum da en Samsun icin fazla soz alan, soru soran bir siyasetci, tesekkurler, Allah yollunuzu acik etsin. İlgiyle izliyoruz.