banner388

Dünyada ikinci kez OMÜ'de rastlandı: Doktorlar şokta

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, dünyada ikinci kez rastlanan vaka doktorları şaşırttı.

Dünyada ikinci kez OMÜ'de rastlandı: Doktorlar şokta

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, dünyada ikinci kez rastlanan vaka doktorları şaşırttı.

04 Kasım 2017 Cumartesi 10:15
Dünyada ikinci kez OMÜ'de rastlandı: Doktorlar şokta

Samsun haber - Samsun'da 62 yaşındaki erkek hasta sol yan ağrısı ve karın şişliği şikayetleri nedeniyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniğine gitti.

Yapılan incelemeler sonucunda böbreğinde 20 santim boyutunda tümör tespit edildi. Yapılan ameliyatın ardından patoloji sonucu miksofibrosarkom olarak saptandı. Normalde kol ve bacakta görülen tümörün böbrekte görülmesi doktorları şaşırttı. OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu, bu vakanın ilk defa 2015 yılında İspanya'da görüldüğünü ve ikinci kez OMÜ'de rastlandığını belirtti.

"TAKİP ALTINDA TUTUYORUZ"

Doç. Dr. Berkan Reşorlu yaptığı açıklamada, "Hastamız sol yan ağrısı ve karında şişlik şikayeti ile bize başvuran 62 yaşında bir erkekti. Yaptığımız muayene ve radyolojik görüntülemeler sonucunda sol böbrekten kaynaklanan 20 santim boyutunda bir kitle olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine hastayı ameliyata alarak, başarılı bir operasyonla böbrekle birlikte kitleyi çıkardık. Çıkardığımız kitlenin patoloji sonucu sıklıkla kol ve bacaktaki yumuşak dokulardan kaynaklanan 'miksofibrosarkom' dediğimiz kötü huylu bir tümör olarak geldi. Böyle bir tümörün böbrekten kaynaklanmasını beklemiyorduk. Literatürü araştırdığımızda böbrekten kaynaklanan tek 'miksofibrosarkom' vakasının 2015 yılında İspanya'dan bildirildiğini gördük. Bunun üzerine bizde olgumuzu hızlı bir şekilde ürolojinin prestijli dergilerinden birinde yayınlattık ve dünyada görülen ikinci vaka olarak literatüre kazandırdık. Hastamızın kitlesi oldukça büyük, çevre organlara yapışık ve ana damarları tamamen sarmış durumdaydı. Oldukça riskli ve zor bir ameliyatın ardından bu kitleyi çıkartarak kemoterapi tedavisine başladık ve şu an hastamızı yakın takip altında tutuyoruz. Böbrek tümörleri, ürolojide prostat ve mesane kanserlerinin ardından en sık izlenen 3. kanser türü ve son yıllarda görülme sıklığı tüm dünyada artıyor. Tüm kanserlerde olduğu gibi bunlarda da erken tanı oldukça önemli. Ancak bu kanser türü sıklıkla tesadüfen saptanıyor. Çünkü hastaların ancak yüzde 10-15'lik kısmında idrardan kan gelmesi, karında şişlik ya da yan ağrısı gibi şikayetlere yol açıyor. Kendilerinde bu tip belirtiler izleyen hastaların vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmasını öneriyoruz" dedi.
 

Son Güncelleme: 04.11.2017 15:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şevki Karadağ 2017-11-04 18:48:28

Omü üroloji Dünyada ve Türkiyede üst sıraları zorlamaya devam ediyor.Bütün hekimlerimize ve çalışanlarına sağlık ve başarılar diliyorum