banner388

Çiftçileri sevindirecek teklif

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar çiftçilere yönelik sürpriz bir teklif sundu.

Çiftçileri sevindirecek teklif

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar çiftçilere yönelik sürpriz bir teklif sundu.

19 Ekim 2018 Cuma 13:16
Çiftçileri sevindirecek teklif

Samsun Haber-Karadeniz'de yaşanan afetlerden dolayı büyük maddi zarar gören çiftçilerin beklediği kredi borçlarının ertelenmesi kararına ilişkin teklif İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar tarafından TBMM'ye sunuldu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bedri Yaşar, "Bu yıl yaşanan afetler nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçimizin borçlarının koşul aranmaksızın ertelenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


AFETLER ÜRETİCİYİ ETKİLEDİ

Son dönemlerde yaşanan doğal afetlerin üreticiyi kötü etkilediğini ifade eden Bedri Yaşar, "Dünyadan son yıllarda hissedilen küresel ısınma ve sera etkisi sonucu meteorolojik karakterli doğal afetlerin sayı ve şiddetlerinde önemli artışlar olduğu gözlemlenmektedir. Sel, su baskınları, dolu gibi riskler ve bunların tarıma verdikleri zararlar gün geçtikçe artmaktadır" sözcüklerini kullandı.

ÜRETİCİYE DESTEK ÇIKMAK LAZIM

Doğal afetlerden etkilenen üreticilerin yanında olunması gerektiğini vurgulayan Bedri Yaşar, "Bütün sektörlere baktığımızda, meteorolojik karakterli doğal afetlerin etkilerinde tarım sektörünün özel bir konumu ve önemi olduğu aşikârdır. İklim koşullarından ve meteorolojik doğal afetlerin etkisi ile tarım sektöründeki üreticiler, ürünlerini ve ekipmanlarını kaybederek nisbi olarak düşük olan gelirlerinin neredeyse tamamını da yitirmektedirler. Her yıl, ülkemizin birçok ilinde ve ilçesinde farklı tür ve sayıda meydana gelen tabii afetler nedeniyle ürün ve kalite kaybı yaşanmakta, ciddi maddi zararlar ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Bedri Yaşar, 20 Haziran 2018 tarihinde alınan kararın yeterli olmadığını Ziraat Odası Başkanlarının ve üreticilerin ihtiyacının karşılanmadığını belirtti.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Son dönemde yaşanan sel felaketi ile fındık üreticilerinin sorunlarına değinen Bedri Yaşar, "Kısa süre önce Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketi, fındık hasatına başlanılmış olan il ve ilçelerde yere dökülmüş olan ürünlerin eğimli arazi nedeniyle sele kapılarak ürün kaybı yaşanmasına, maddi zarar oluşmasına neden olmuş üreticimize ağır zarar yaşatmıştır. Sele kapılan ürünü nedeniyle mağdur olan üretici, ürünündeki hasar miktarını ispatlama konusunda yaşadığı mağduriyet nedeniyle de zor durumda kalmıştır. Belirttiğimiz bu nedenlerle teklif hazırlanması ihtiyacı duyulmuştur.

Doğal afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirten Yaşar, "Ocak ayından bu yana başta dolu olmak üzere don, sel, fırtına afetleri ürünlere zarar verdi. Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde bir yağış görüldü. Yaşanan afetlerden Fındık, kayısı, buğday, arpa olmak üzere şekerpancarı, mısır, elma, armut, erik, kiraz, şeftali, fındık, çilek, üzüm, incir, narenciye, zeytin, ceviz, badem, Antep fıstığı, nohut, mercimek, kimyon, tütün, ahududu, böğürtlen gibi ürünler etkilenmiştir. Bu ürünlerin yanı sıra biber, fasulye, kabak, soğan, sarımsak gibi sebzelerde de zarar meydana geldi" şeklinde konuştu.

KOŞULSUZ ERTELENSİN

Çiftçilerin borçlarının koşulsuz ertelenmesi gerektiğini belirten Bedri Yaşar, 1 Ocak 2018 tarihinden, 31Aralık 2018tarihine kadar olan çiftçi borçlarının zarar yüzdesi aranmaksızın ertelenmesinin üreticinin de devletin de lehine olacağına vurgu yapan Yaşar, TBMM Başkanlığı'na sundukları teklifin parti ayrımı yapılmaksızın, ülkenin bekası için kabul edilmesi gerektiğini belirtti.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.