banner388

Bu hastalığa dikkat! Dünya çapında 3.ölüm nedeni

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, dünya çapında 3.ölüm nedeni olan o hastalığı anlattı.

Bu hastalığa dikkat! Dünya çapında 3.ölüm nedeni

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, dünya çapında 3.ölüm nedeni olan o hastalığı anlattı.

24 Eylül 2019 Salı 11:44
Bu hastalığa dikkat! Dünya çapında 3.ölüm nedeni

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, “Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olup, bunlardan ancak 500 bini kendisinde KOAH olduğunu bilmektedir” diyerek  çok sık rastlanan solunum sistemi hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu.

İhmal edilen solunum rahatsızlıkları için farkındalık oluşturmaya çalışan Prof. Dr. Ahmet Başoğlu “Türkiye’de solunum sistemi hastalıklarına bağlı hastane yatışları, bütün hastane yatışlarının yüzde 13’ünden, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler ise tüm ölüm nedenleri içerisinde yüzde 11’inden sorumludur. Bu hastalıklar arasında yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), verem, akciğer kanseri, astım ve zatürre, dünya çapında ve ülkemizde ciddi ölümlere ve hastalık yüküne yol açmaktadır”dedi.

“KOAH FARKINDALIĞINI ARTTIRMAK GEREKMEKTE”

KOAH hastalığının dünya çapında 3. Ölüm nedeni olduğunun altını çizen ifade eden Prof. Dr. Başoğlu, "Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olup, bunlardan ancak 500 bini kendisinde KOAH olduğunu bilmektedir. KOAH’da erken tanı ve tedavi olanaklarına erişmek için öncelikle toplumda KOAH farkındalığını arttırmak gerekmektedir. Verem ise ne yazık ki halen tüm dünyada en ölümcül bulaşıcı hastalıktır. Her yıl 1,8 milyon kişi verem nedeniyle ölmekte ve yılda 10 milyon kişi vereme yakalanmaktadır. Verem hastalığı yoksullar, göçmenler, madenciler ve riskli ortamlarda çalışan ve yaşayan diğer kişiler yanında tütün ve alkol kullanımı, diyabet, AIDS, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi risk faktörlerine sahip kişilerde daha çok görülmektedir” dedi.

ERKEKLERDE 1 KADINLARDA 5. SIRADA

Günümüzde akciğer kanseri nedeniyle ölen sayısının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, “Dünyada yılda 1,6 milyon kişi bu hastalıktan ölmekte. Akciğer kanseri ülkemizde tüm yaş grupları içerisinde en sık görülen kanser tipi olarak erkeklerde 1. sırada, kadınlarda ise 5. sırada yer almakta. Zatürre uzun yıllardır sık rastlanan hastalıkların başında gelmekte çocuklarda ve ileri yaşlarda en önemli ölüm nedenleri arasında bulunmakta. Her yıl milyonlarca insanın ölümünden sorumludur. Zatürre ülkemizde de önemli hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer almakta” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunKoah
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.