banner388

Başkan Yılmaz'dan bozuk yollar hakkında açıklama

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, katıldığı Büyükşehir Belediyeleri İçin Beton Yollar Sempozyumunda konuştu.

Başkan Yılmaz'dan bozuk yollar hakkında açıklama

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, katıldığı Büyükşehir Belediyeleri İçin Beton Yollar Sempozyumunda konuştu.

25 Nisan 2017 Salı 13:08
Başkan Yılmaz'dan bozuk yollar hakkında açıklama

Samsun Haber - Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin iş birliği ile düzenlenen Büyükşehir Belediyeleri İçin Beton Yollar Sempozyumunda son konuşmacı olarak kürsüye çıkan Başkan Yılmaz, “Su her şeye hayat verir. Su deyince akan sular durur. Allah’ın bize bahşettiği en büyük nimetlerden birisi sudur. Ama su asfaltı gördüğü zaman ya da asfalt suyu gördüğü zaman cin çarpmış gibi birbirinden kaçar. Su ve asfalt birbirini sevmez. Su asfaltı bozar, asfalt da suyu bozar. Suyu yoldan uzaklaştırmak lazım. ‘Su yolun düşmanıdır.’ Asfaltta değildir sadece suyun düşmanlığı. Su, bu kapiler yükselme dolayısıyla içerisinde hiç asfalt malzemesi olmayan temel malzemesinin bile düşmanıdır. Kapiler yükselme dediğim bir fizik kuralıdır. Bir bardağın içerisinde yarıya kadar su koyun. Üstünden ince kum dökün. Kum bir noktadan sonra suyu yener. Bardağı ağzına kadar doldurun. Üstte en ufak bir su olmayacaktır. Su aşağıya hapsolmuş, bir miktar da kumu ıslatmıştır. Kumu ıslatmakla yetinmiş, yukarıda hiçbir ıslaklık yoktur. Bu deneyi akşamdan yapın, sabah bakın su bardağın üstüne çıkmış olacaktır. Su bu yapıların üstüne kapiler yükselme ile birlikte yükselir. Bizim yolların altındaki su da böyle yukarıya doğru çıkıyor. Su yukarıya doğru çıktıkça üst yapı malzemesini çamurlaştırıyor. Yolun üstüne koyduğunuz hangi kaplama malzemesi olursa olsun, ister beton ister sıcak karışım koyun, taşıma kabiliyeti bitmiş ve çamurlaşmış üst yapıyı çökertir. Bunun önüne geçmek için suyu yoldan uzaklaştırmamız lazım. Çok iyi hendek direnajları yapmamız lazım. Bu bir maliyet ama bundan kaçmamamız lazım” dedi.

"Ha bire üst yapıya paralar harcadık"

Başkan Yılmaz, suların yola gelmesini engellemek için çalışmak yerine devamlı üst yapılarla uğraştıklarını belirterek kouşmasına şöyle devam etti: “Özellikle Karadeniz Bölgesi’nden gelen arkadaşlar, yol yapmadan önce yolun üstündeki deliklere ve çatlaklara bakıyor. Buna bakmayacağız. İlk yapacağımız iş, bu yolu tehdit eden sular nereden geliyor, nereden gidiyor, nereden gelebilir, aşırı yağışlarda sular bu yola nereden gelebilir gibi soruların cevabını aramamız gerekiyor. ‘Vahşi bir şey nereden gelir de bu yolu tehdit eder’ dercesine suya bakmak lazım. Bu ne yazık ki yapmıyoruz. Türk mühendisleri yıllardır bunu yapmadı. Kimse bana ben yaptım demesin. Biz karayolcuları da yapmadık. Suyu, bir bela olarak görmedik. Ha bire üst yapıya paralar harcadık. Şu suyu durdurup, yola yaklaştırmamamız gerekiyordu. Suyun durması çok önemli. Ben yalvarıyorum bizimkilere, ‘bu hendeğin içindeki su nereye gidecek’ diyorum. ‘İleride bir menfez yapıp, oradan akıtacağız’ diyorlar. Oraya gidene kadar yolun altına girecek ama bu su. Oraya uçarak gitmeyecek ki bu su. Su, hendekten giderken, yolun gövdesine sıza sıza gidecek. Her sızdığı yerde de üstyapıyı çamurlaştıracak. İstediğiniz kadar beton, sıcak karışım yap, eğer üzerinde kamyonlu bir trafik varsa defleksiyon ile birlikte çamuru yukarıya çıkartacak, yol patlayacak, iz yapacak. Bunları engellemenin en büyük yolu suyu yoldan uzaklaştırmaktır. Ben bir ömrü bu işe harcadım. Ama bunu anlatamadık. Suyun bir düşman olduğunu anlatamıyoruz. Ne olur, suyun yolun düşmanı olduğunu her yerde konuşun. Su gibi bir nimet yolun düşmanı işte. Her şeye hayat veren, mübarek su maalesef yolun düşmanı” 

Son Güncelleme: 25.04.2017 16:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-04-25 13:42:23

Anladık su yolun düşmanı peki çaresi çözümü sizin işiniz değil mi? Emvai çeşit vergisini ödemekle meşgul vatandaş bir de işini gücünü bırakıp yola çare mi arayacak? Sizler çözüm makamısınız sızlanma ağlama makamı değil. Çare bulamıyor çözüm üretemiyorsanız o koltuğu bırakacaksınız.

Avatar
tarık 2017-04-25 18:44:08

Şuanki yapilan emeğe saygim var ama bu benim sorunum deil sehri yönetenlerin sorunu beton yol saglam olabikir ama ben konforlu yolu karadenizde samsunda görmek isterim beton yol konforlu deil betonun uzerine sicak asfalt sart baskanim arabalar kütür kütür gidiyo ön takim kalmiyo araclarda 2 ci imar cadde sokak genisliği samsunda karadüzene devam sokaklar dar terme cok kotu caddeler dar birde karmasik duzensiz imar hos bir estetik yaratmiyo...

Avatar
Gökhan 2017-04-25 20:00:58

Sayin baskan yagmur yağar asfalt islanir anlariz ama hava bozuk ken yagmur yagdi yagacak asfalt yikama niye hava durumunu internetten tv den goremiyormusunuz bu su tankerden bedavami akiyor ? Lutfen cvp verin

Avatar
Ahmet 2017-04-25 20:35:49

Avrupa'da yağmur yağmıyor

Avatar
levent 2017-04-25 21:08:39

Kirli goruntuyee hayır al tayfani köyüne git

Avatar
İsmail 2017-04-25 21:23:29

Bu mübarek sadece bu şehiremi yağıyor.Bahsne aramayın. Gerekirse ağır vasıta araçlara müsade etmeyeceksiniz. Yalandan yere sizlanmayın işinizi doğru düzgün yapın. ömrünüzü bu işe harcayıp çözemediğiniz için de tebrik ederiz.:)

Avatar
ramazan 2017-04-25 22:34:33

Atiyorsun sayın Başkan laf değil hizmet lazım Samsun sadece merkez de Samsun değil koyuyle kasabası ile Samsun ancak siz sadece seçimler de fark ediyorsunuz hizmette degil sen geç o boş lafları

Avatar
Fevzi 2017-04-25 22:38:43

Ladik ilçesi tatlıcak mahallesine hiç bir şekilde bakım ilgi yok kaç senedir ilgililere duyrulur ozel olarak sayın yusuf ziyayilmaz a duyrulur