banner388

"Sessiz Hastalık" Pankreas Kanseri belirtileri nelerdir?

Birçok insanın ölümüne sebep olan pankreas kanseri, belirtilerin erken evrede ortaya çıkmadıkları için 'sessiz hastalık' olarak adlandırılıyor.

"Sessiz Hastalık" Pankreas Kanseri belirtileri nelerdir?

Birçok insanın ölümüne sebep olan pankreas kanseri, belirtilerin erken evrede ortaya çıkmadıkları için 'sessiz hastalık' olarak adlandırılıyor.

02 Aralık 2019 Pazartesi 17:09
"Sessiz Hastalık" Pankreas Kanseri belirtileri nelerdir?

Çoğu kanser türünde olduğu gibi Pankreas kanserinde de erken tanının hayati önem taşıdığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kerem, “Pankreas karın arkasında yer alan, 6 inç uzunluğunda süngerimsi, tüp şeklinde bir organdır. Pankreasın iki önemli görevi vardır: bağırsakların yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan sindirim suları (enzimler) yapmak ve vücudun şeker ve nişasta kullanımını düzenleyen hormonlar (insülin dahil) üretmek. Pankreas kanseri, malign (kanserli) hücreler büyüdüğünde, böldükten ve pankreas dokularında yayıldığında oluşur” diyerek belirtti.

Pankreatik kansere "sessiz hastalık" ismi verildiğini açıklayan Prof. Dr. Mustafa Kerem, şikayetlerin erken ortaya çıkmadığı için bu ismi aldığını belirtti. Kanser büyüdükçe ve yayıldıkça, ağrının çoğunlukla vücudun üst kısmında bazan de sırtta yayıldığını vurgulamıştır.  Prof. Dr. Kerem, ağrının yanı sıra sarılık, bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve güçsüzlük Pankreatik kanserlerin diğer belirtileri arasında yar aldığını açıkladı.

Nedeni bilinmemesine rağmen sigaranın bilinen en önemli riskli faktörlerinden biri olduğunu söyleyerek Prof. Dr. Mustafa Kerem "Sigara içenlerde içmeyenlere göre iki kat fazla pankreas kanseri görülür. Hastalık genelde 45 yaş ve üzerinde geçer. Diyabet bazen hastalığın belirtisi olabileceği gibi bazende hastalık sonrası ortaya çıkabilir. Alkol yine risk faktörlerinden biri olarak görülmektedir. Çok sıkı alkol tüketenlerde kronik pankreatit olma ihtimali çok yükselir. Kronik pankreatitli hastalarda ise pankreas kanser oranı 7 kat artar. Ailede pankreas kanseri varlığı, yüksek yağ tüketimi ve sedanter (tembel) yaşam tarzı yine pankreas kanserine neden olan faktörler arasındadır” diye belirtti.

Eskiden kanser tanısı koymak oldukça zor olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Kerem günümüzde kullanılan MR, CT, Ultrasonografi görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabildiğini, en güvenilir yöntemin Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rözonons (MR) sistemleri olduğunu vurguladı.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kerem,pankreas kanseri önlemek için, Sigara içiyorsanız derhal bırakın, Diyetinizdeki yağları çıkartın, Pasif ve sedanter, tembel bir yaşam tarzınız varsa derhal harekete geçin, şişmanlıktan kurtulun önerilerinde bulunmuştur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.