banner388

Asgari ücret ne kadar olacak? İlk toplantı gerçekleşti 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı bugün gerçekleştirildi. İşçi sınıfını temsil eden Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, resmi enflasyon rakamları ile halkın enflasyonu arasında büyük farklar bulunduğunu dile getirirken ikinci toplantı ise 10 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek. Peki 2020 asgari ücret zammı beklentisi ne kadar? İşte detaylar...

Asgari ücret ne kadar olacak? İlk toplantı gerçekleşti 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı bugün gerçekleştirildi. İşçi sınıfını temsil eden Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, resmi enflasyon rakamları ile halkın enflasyonu arasında büyük farklar bulunduğunu dile getirirken ikinci toplantı ise 10 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek. Peki 2020 asgari ücret zammı beklentisi ne kadar? İşte detaylar...

02 Aralık 2019 Pazartesi 17:57
Asgari ücret ne kadar olacak? İlk toplantı gerçekleşti 

2020 yılının ilk ayında yapılacak olan asgari ücret zammı öncei Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Devlet, işveren ve işçileri temsil eden temsilciler görüşlerini sunarak ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Gözler 10 Aralık'ta yapılacak olan 2. toplantıda...

Temsilcilerin açıklamaları şu şekilde: 

Bakan Selçuk’un açıklamalarından satır başları:

Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz.

2019’da asgari ücrette yüzde 26 ile ciddi bir artış yaparak işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü tutmuş olduk.

Asgari ücretin satın alma gücüne baktığımızda AB’ye üye ve aday ülkeler sıralamasında 2002 yılı başında 15 sıradayken bu yıl 10. sıraya yükselmiş durumdayız.

Çalışmalarını aralık ayında yapacak olan komisyonun ikinci toplantısı Türk-İş, üçüncü toplantısı TİSK’İn ev sahipliğinde yapılacak.

Temel meselemiz istihdamı korumak olmalı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat:

Bakanlığın çağrısı üzerine 2020 yılı asgari ücretini tespit etmek için toplanmış bulunuyoruz. Toplumun büyük bir çoğunluğu çalışmaların sonucunu merakla beklemektedir.

Çünkü asgari ücret düzeyinin ekonomik ve sosyal alanda doğrudan ve dolaylı olarak etkisi büyüktür.

Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları giderek ağırlaşmaktadır.


Şunu iyi biliyoruz ki resmi enflasyon ile halkın enflasyonu arasında büyük farklar oluşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük mutfak harcamalarında kısıtlamaya yol almıştır.

Doğalgaz ve elektrik gibi dar gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlığı bulunan hizmetlerdeki fiyat artışı dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

Ücretli çalışanlarda ölçü alırken kepçe, verirken kaşık olmuştur.

Asgari ücret kadar bir gelirin vergi dışı bırakılması tüm emek örgütlerinin ortak talebidir. Ancak yıllardır bu konuda adım atılmamıştır.

İkinci toplantı 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncü toplantı 17 Aralık’ta TİSK’te saat 14.00’da olacak.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç:

Asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hükümetimizce son 4 yıldır iş verenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz.

Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir.

Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuz gelişmeler çalışanlara da yansıyacaktır.

1.5 milyona yakın genç işsizimiz var. Belirlenecek yeni asgari ücret İkinci Yeni Ekonomik Program’da yer alan işsizlik hedefine ulaşmak için önemlidir.

Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini temenni ediyoruz. Asgari ücret desteğinin 200 TL olarak devam etmesini, sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirilmesini bekliyor ve talep ediyoruz.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU NASIL BELİRLENİYOR? 

Asgari ücret zammını belirleyen "Asgari Ücret Komisyonu" şu şekilde belirleniyor; 

•Yasa gereği işçi için 5 temsilci
•Devlet temsilcisi 
•İşveren temsilcisi
•Toplamda 15 kişilik komisyon

Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak.

Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENTİSİ NE KADAR?

2020 yılında yapılacak asgari ücret zammı ile ilgili milyonlarca vatandaş komisyonda yaşanan gelişmeleri pür dikkat takip ediyor. 2020 asgari ücret beklentisi 2300-2500 TL arasında beklenirken önümüzdeki süreçte yapılacak toplantılar ile yapılacak zamda belli olacak. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.