banner388

Perifirik sinir cerrahisi nedir? Op. Dr. Ahmet Karkucak bilgilendirdi

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, perifirik sinir cerrahisi hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Perifirik sinir cerrahisi nedir? Op. Dr. Ahmet Karkucak bilgilendirdi

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, perifirik sinir cerrahisi hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

09 Ocak 2024 Salı 17:41
Perifirik sinir cerrahisi nedir? Op. Dr. Ahmet Karkucak bilgilendirdi

Op. Dr. Ahmet Karkucak konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

•Bugün özellikle periferik sinir cerrahisinden bahsetmek istedim. Periferik sinir cerrahisi dediğimizde en sık karşımıza çıkan en sık hasta potansiyeli olarak gelen hastalarımız karpal tünel sendromu, bilekte sinir sıkışması, nerus medyanus dediğimiz bilekte geçen ve parmaklara giden uyuşma, bilekte uyuşma ve parmaklarda ağrı şikayeti ile bize başvururlar. 

•Karpal tünel sendromu nerus medyanus sinir sıkışmasının ameliyatından bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 2,5-3 cm'lik bir keside bilekten avuç içine doğru bir insüzyonla yapılır.

•Yaklaşık 15 dakika süren bir ameliyattır. Ameliyattaki riskimiz yüzde 1'dir. Cerrahi antiadeziv jel dediğimiz o bölgeden kolay kolay absörbe olmayan ve epitilizasyonu da engellediği için sinirin tekrar sıkışmasını engelleyen jel kullanarak yaptığımız bir ameliyattır.

•Karpal tünelden sonra perifirik cerrahisinde en sık gördüğümüz diğer bir sinir sıkışmasıda ulnar sinir tuzak nöropatisidir. Dirsek bölgesinde sinir sıkışmasına bağlıdır. Özellikle 4. ve 5. parmaklarda uyuşma ve ağrıyla kendini gösterir. 

•Cerrahisi dirsek bölgesinden yapılır. Ameliyat yaklaşık yarım saat sürer. Genel anestezi ile yapıyoruz bu ameliyatı. Yine burda da antiadezivyon bariyer jel uyguluyoruz. 

•3. sıklıkla gördüğümüz perifirik sinir cerrahi uygulamak durumunda kaldığımız daha çok aslında kalçaya yapılan enjeksiyon sonrası siyatik sinirin bası altında kalması bu ilaç basısı olabilir bir kanama sonrası olabilir. Ya da direk sinir dokusuna ilacın enjekte edilmesi sonrası yanma şeklinde çok şiddetli bir ağrıyla gelen hastalarımız olur. Bu hastalarımız da genellikle enjeksiyon yapılan tarafta düşük ayak dediğimiz bu tür durumlarda ultial bölge yani poponun üst kısımdan insüzyon ile açılır. Sinir o bölgede ortaya konur. Etraftaki bütün yapışıklıklar açılır. Kanama varsa temizlenir, ilaç basısı varsa temizlenir ve yine aynı antiadavi jel uygulamasını yaparız. 

•Bu perifirik sinir cerrahisi ameliyatlarındaki cerrahi riskimiz yüzde 1'dir. Hastamız ertesi gün mobilize olur ve hareketlenmeye başlar. 

•Yine perifirik sinirin 4. sıklıkla görülenlerde ayak diz etrafında fibula başı dediğimiz kemik dokunun yanında sinirin sıkışmasına bağlı oluşan bir durumdur.  Burda da yine ayak bileğinde güçsüzlük ayakta uyuşma ağrısız bir ayakta güçsüzlükle de gidebilir. Bu tür durumlarda dizin yan tarafından ameliyatını yapıyoruz. Genel anestezi adı altında yaklaşık ameliyatımız yarım saat kadar sürüyor. 

•Antidevizyon jel uygulaması yapıyoruz. Ameliyatlarda başarı oranımız yüzde 95'lerdedir, cerrahi riskimiz yüzde 1'dir.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Ahmet Karkucak ile 0543 821 00 00 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

İnstagram: dr.ahmetkarkucak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.