banner388

Op. Dr. Ömer Faruk Bük bilgilendirdi: Hemoroid nedir?

Samsun'da görev yapmakta olan Op. Dr. Ömer Faruk Bük, hemoroid hakkında bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Ömer Faruk Bük bilgilendirdi: Hemoroid nedir?

Samsun'da görev yapmakta olan Op. Dr. Ömer Faruk Bük, hemoroid hakkında bilgilendirmede bulundu.

22 Şubat 2024 Perşembe 15:21
Op. Dr. Ömer Faruk Bük bilgilendirdi: Hemoroid nedir?

Op. Dr. Ömer Faruk Bük konuya ilişkin şu bilgilere yer verdi:

HEMOROİD NEDİR? 

Anal kanal (makat içi) içinde bulunan ve dışkılamaya yardımcı olan yastıkcıkların büyümesi ve makat dışına doğru sarkmasıdır.  

NEDEN OLUŞUR? 

Anal kanal içinde bu yastıkçıkları yerinde tutan bağ dokusundaki gevşemeler sonucu oluşur. Gelişiminde kişisel hijyenin bir etkisi yoktur. Bu bölgede en sık görülen hastalığıdır. 

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR? 

Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanlar, ağırlık kaldırma işi ya da  sporu yapanlar, ileri yaş, kronik kabızlık, kronik ishal, dışkılama sırasında aşırı ıkınma, gebelik ve lohusalık, kalıtım ve kabızlık önleyici ilaçların fazla kullanımı risk faktörleridir. 

BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Ikınma sırasında kanama, ıkınma sırasında makattan dışarıya sarkma, kaşıntı, ağrı ve makat bölgesinde şişlik en sık görülen bulgulardır  

RİSKLİ BİR HASTALIKMIDIR? 

Uzun süre devam eden kanamalarda anemi denilen kansızlık gelişebilir. Dışarı sarkan ve içeri girmeyen hemoroid parçasında ciddi kanam, gangren, enfeksiyon ve apse gelişebilir. Agrı ve kanama korkusu dışkılamayı ertelebileceği için kabızlık oluşabilir. Ağrı ve dışkılama korkusu makat çatlağına yol açabilir.  

KAÇ ÇEŞİT FİSTÜL VARDIR? 

İç ve dış hemoroid olmak üzere iki çeşiti vardır. İç hemoroid dört dereceye ayrılır.  

NASIL TANI KONULUR? 

Fizik muayene ve rektosigmoidoskopi ile tanı konulabilir. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Kabızlığı önlemek için lifli gıdalar ve günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Kabızlık durumunda ishale yol açmayacak dozlarda laksatif ilaçlar kullanılabilir. Oturma banyosu önerilir. Dış hemoroid tromboze (içinde kan pıhtısı birikmesi)olamdığı, kanama ve enfekte olmadığı sürece cerrahi tedavi yapılmaz ve medikal tedavi verilir. İç hemoroid de 1. Ve 2. Derece durumlarında diyet önlemleri ve medikal tedavi, 3. Derecede cerrahi ve medikal tedavi, 4. Derecede cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavi yöntemlerinde hemoroidin çıkartılması, lastik band ile boğulması, skleroterapi, lazer ile hemoroid damarların kapatılması- yakılması ve hemoroide giden atar damarın bağlanması yöntemleri vardır. Hemoroidlerin çepeçevre dışarı sarkması durumunda stapler hemoroidopeksi denilen asıcı ameliyat yapılabilir.  

AMELİYATTAN SONRA TEKRARLAYABİLİRMİ? 

Hemoroid yastıkçıkları anal kanal içinde başlıca 3 bölgede ancak bulunur bu sayı artabilir, cerrahi tedavide tümünü çıkarmak ciddi darlık oluşturacağı için tercih edilmez. Hastalıklı olmayan bir yastıkçık hastalıklı hale gelebilir. Çıkarılma yöntemi dışında tedavi edilen bir yastıkçıkta zamanla hastalık nüks edebilir    

KANSERE YOL AÇABİLİRMİ? 

Kansere yol açmaz. Özellikle 50 yaş üstü hastalarda rektal kanamanın en sık sebebi hemoroidal hastalık olsa da cerrahi müdahele öncesi rektosigmoidoskopi ya da kolonoskopi yapılması önerilir 

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Ömer Faruk Bük ile 0533 411 22 84 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Instagram: omerfarukbuk

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.