banner388

Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin cevapladı: Vajinismus tedavisinde erken tanı ne kadar önemli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin, vajinismus tedavisinde erken tanının önemi ve vajinismusu yenmek için denenmiş yollar hakkında bilgi verdi.

Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin cevapladı: Vajinismus tedavisinde erken tanı ne kadar önemli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin, vajinismus tedavisinde erken tanının önemi ve vajinismusu yenmek için denenmiş yollar hakkında bilgi verdi.

17 Ocak 2023 Salı 17:47

Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin konuya dair şu soruları cevapladı:

VAJİNİSMUS NEDİR? 

Vajinismus çiftin korku, panik ve kasılma ile yaşadığı birçok eski deneyimlerinin etkisiyle ya da bazen sebepsiz yere ilişkiye girmeme girememe durumudur.  

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE ERKEN TANI NE KADAR ÖNEMLİ? 

Evliliği bu derece bir girdaba sokmadan aslında çözüm için vajinismus olduğunu düşünür düşünmez çiftin tedavi sürecine girmesi gerekiyor. Çünkü tedavi sürecinde her girmediğiniz günü sizin hayatınızdan giden yine negatif yöne varabilecek çeşitli takıntılara hastalıklara ya da eşle aradaki çeşitli kavgalara ya da uzaklaşmalarına sebep olacak bir yöne gitmenizi sağlayacak. Bu yüzden mutlaka tedavi için araştırmalarınızı yapın kendinizi en yakın hissettiğiniz en güvende hissettiğiniz bir ortamda mutlaka adım atıp tedaviye başlamalısınız. 

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ ALKOL İLE YENİLEBİLİR Mİ? 

Hayır yenemezsiniz. Çünkü alkol sadece o anda ilişkiye girmenizi sağlayacaktır aslında. Hadi sağladığını düşünsek bile problem bilinçaltı düzeyde olduğu için ilişkinin mantığını fizyolojisini anlamadıktan sonra bu sorunu aslında bazen körük ekleyebilir bazen de hiçbir işe yaramaz. Çünkü alkol aslında bilinçaltı düzeyde bazı korkuların açığa çıkmasını sağlayıp o sırada ilişkiye girmek yerine tam tersi daha ajite olmanızı sağlayabilir. Bu sefer de alkol bile aldım olmadı diyerek sanki daha çözümsüz sanki en zor hasta sizmişsiniz gibi davranmanıza ve iyice umutsuz hissetmenize sebep olabilir.  

TEDAVİYE EŞİMLE GELMEK ZORUNDA MIYIM? 

Tedaviye eşle birlikte gelmek zorunda değilsiniz ama gelseniz güzel olur. Çünkü bu bir çift problemi ve çiftin beraber terapi kısmını dinleyip beraber sorunlarının konuşulması ve birçok terapi sırasında öğrenilecek bilgileri aynı anda ilk ağızdan öğrenmesi sürecinin kısalmasını ve güven ortamının oluşmasını sağlamaktadır.  

KENDİ KENDİME VAJİNİSMUSU YENEBİLİR MİYİM? 

Çok hafif düzeydeki vajinismuslar sadece bilgi eksikliğine bağlı olan vajinismus hastaları okuyarak ve bazı kafasındaki korkuların sebeplerini araştırarak bu sorunu yenebilir ama diğer vajinismus hastaları sorun bilinçaltı düzeyde olduğu için ki zaten bu hastalar vajinadan doğum yapılabildiğini zaten herkesin ilişkiye girebildiğini bilen kişiler dolayısıyla bu hastalar gidip de yardım almadan bazen sadece sürecin uzamasını ertelemeye gidebilmek açısından da ben kendim yerimi düşünebiliyor. Ben kendi kendime yenerim bugün olmaz yarın olur diyerek aslında yılların geçmesine neden olan bir sürü hasta var ve bu çiftlerde ise yıllar geçti artık bu saatten sonra çözülmez gibi bir umutsuzluğa yol açmakta.  

VAJİNİSMUSUN İLACI VAR MI? 

Vajinismusun herhangi bir ilacı yok. Tabii ki bu hastalarda sebebi önce araştırmak gerekir. Çünkü vajinismus yüzde 10 organik sebeplere bağlı yüzde 90 ise psikolojik sebeplere bağlı.  Bu yüzde onluk organik sebeplere bağlı kişilerdi önce sebebi bulup işte kızlık zarı kalın sonunda açılması ya da farklı bir problem varsa onun tedavi edilmesi gerekir. Yüzde 90 anlık diğer kısmında ise terapiyle önce bilinçaltının yaşadığı bu korkuların çözümü sağlanmalı ve dolayısıyla da bu bilinçaltı problemleri ancak terapiyle değiştirilebilir ve ilişkinin mantığı fizyoloji mutlaka hastaya üretilmeli varsa içlerinde derinlerde bir korku cinsel mitleri korkuları hekimle tartışılıp ona göre yanlış bildiği şeyler doğrular ile değiştirmeli ve dolayısıyla da bu ilaçla çözülebilecek bir yol değil.  

Bir de bazen kas gevşetici kullanan sakinleştirici kullanan hastalarla karşılaşıyoruz ya da kremler süren hastalarla vajinismus üzerine bir etkisi söz konusu değil. Sizin korkularınızla bağlı gerçekleşen bir panik ataktan bahsediyoruz ve kas gevşeticiler ve sakinleştirici verin bu konudaki etkinliği izlenmiyor. 

Detaylı bilgi ve iletişim için;

Telefon:  0 543 208 43 19
instagram: dr.sevincbilgin

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.