banner388

Hamsi Ne Kadar Sağlıklı, Nasıl Tüketilmeli?

Karadeniz mutfağının baş tacı hamsi ne kadar sağlıklı, ne şekilde tüketilmeli? İşte tüm bu soruları cevabı...

Hamsi Ne Kadar Sağlıklı, Nasıl Tüketilmeli?

Karadeniz mutfağının baş tacı hamsi ne kadar sağlıklı, ne şekilde tüketilmeli? İşte tüm bu soruları cevabı...

20 Ocak 2017 Cuma 12:00
Hamsi Ne Kadar Sağlıklı, Nasıl Tüketilmeli?

Samsun Haber - FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, sağlıklı yağlar ve Karadeniz mutfağının baş tacı hamsi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Kilo fazlalığı denilince aklımıza ilk gelen elbette yağlar olmaktadır. Çünkü kilonun yağ olarak fazla olması hemen hemen tüm metabolik hastalıkların da habercisi olmaktadır. Ancak bu durum yağların tamamen zararlı tamamen uzak durulması gereken gıdalar olduğunu göstermez. Hatta şöyle bir gerçek var ki depo edilmiş yağların yakılması için sağlıklı yağları tüketmek zorundayız.Sağlıklı yağların belki de en önemlisi omega-3 tür. Omega-3 vücudun üretemediği ve dışarıdan besin veya gıda takviyesi yoluyla mutlaka alınması gereken bir yağdır. Çocuklarda beyin gelişiminden tutun da yetişkinlerde daha ileri yaşlarda kalp ve damar sağlığına kadar çok geniş bir yelpazede insan sağlığı için faydalı etkileri vardır. Kilo kaybı da bu etkilerden biridir. Omega-3 ün vücuttaki depo yağların enerji olarak kullanılması yönünde metabolizmayı uyardığı bilinmektedir."

HAMSİNİN FAYDALARI
Omega-3'ün en sağlam kaynağı balık olduğunu belirten Tilekli, "Karadeniz de balık denilince akla tabi ki hamsi gelmektedir. Bu yörede hamsiyle yapılan sayısız yemek türü vardır. Hamsi ağır metal içeriği düşük olması bakımından oldukça önemlidir. Doymamış yağ içeriği yüksek olması kalp ve damar sağlığını korumada büyük rol oynar. Genç kalmanın bir bakıma sırrını taşır hamsi. Hücrelerin yenilenmesi ve daha uzun ömürlü olması konusunda balık etinin katkısı büyüktür.
Ancak her gıdada olduğu gibi hamside de gıdayı zararlı hale getiren pişirme teknikleri olmaktadır. Hamsi tüketirken faydalı yağları almayı amaçlarken onu kızartarak o faydasını ortadan kaldırmış oluyoruz. Kızartma yağ kimyasını tamamen bozup onu kanserojen madde deposu haline getirmektedir. Hamsiden alabileceğimiz faydayı arttırmak istiyorsak onu kızartmadan tüketmemiz gerekir. Kızartmak isteyenler için de şöyle bir öneri sunabiliriz;
Tavada daire şeklinde yağlı kağıda çift taraflı kapatılan hamsileri kendi yağında pişirdiğinizde aynı lezzeti bu kez sağlıklı olarak almış olacaksınız."
dedi.

 

Son Güncelleme: 20.01.2017 20:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
teyfik 2017-01-20 12:27:16

olsa da yesek hocam :)