banner388

Sosyal medya büyücü kaynıyor, Samsun Müftüsü vatandaşları uyardı

Sosyal medyada vatandaşların sıkça karşılaşmaya başladığı medyumlar ve muskacılar hakkında Samsun Müftüsü Veysel Çakı, vatandaşları 'Müslüman bilgili olmalıdır' diyerek dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sosyal medya büyücü kaynıyor, Samsun Müftüsü vatandaşları uyardı

Sosyal medyada vatandaşların sıkça karşılaşmaya başladığı medyumlar ve muskacılar hakkında Samsun Müftüsü Veysel Çakı, vatandaşları 'Müslüman bilgili olmalıdır' diyerek dikkatli olmaları konusunda uyardı.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 14:04
Sosyal medya büyücü kaynıyor, Samsun Müftüsü vatandaşları uyardı

Samsun Haber İnternet erişiminin ve sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber insanların dini duygularını ve sıkıntılarını istismar ederek para kazanmaya çalışan medyumlar, muskacılar çeşitli sosyal medya sitelerinde sıkça karşımıza çıkmaya başladı.

Kendilerine internet siteleri açmanın yanı sıra Facebook ve Instagram gibi ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya ağlarında hesaplar oluşturan muskacılar ve medyumlar, sözde dualarla ve gizemli formüllerle insanların hastalıklarına, sıkıntılara, psikolojik rahatsızlıklarına, aile arası sıkıntıları ve eşler arasındaki anlaşmazlıklara kadar birçok konuda etkili çözümler bulduklarını iddia ediyorlar.

Çeşitli sıkıntılarından dolayı zorda olan insanları sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla kandırmaya çalışan bu hesaplar,  belirli ücretler karşılığında insanların dertlerine deva olacağını söyledikleri birbirinde değişik formülleri ve sözde duaları kargo gibi çeşitli yollarla ağlarına düşürdükleri insanlara gönderiyorlar. Tıp ve bilim alanında her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı günümüz dünyasında insanları akıl ve bilim dışı bu yollara nasıl kandıkları ise merak konusu… İnsanları kandırmak için dini terimleri ve söylemleri kullanmaktan çekinmeye bu hesaplar, vatandaşların kutsallarını istismar ederek kendilerine kazanç sağlıyorlar.

Erişimi engellemenin zor olduğu sanal dünya üzerinden insanları hastalıkları ve sorunları üzerinden dini söylem soslu ticaret yapmaya çalışan bu hesaplar hakkında Samsun Müftüsü Veysel Çakı vatandaşları dikkatli olmaları ve bu tür hurafelere kanmamaları konusunda uyardı.

“İnsanların Sıkıntılarında İstifade Ediyorlar”

Yaptığı açıklamada çeşitli medya kanallarıyla insanların ticari kaygılarla insanların dini duygularını istismar etmeye çalışanlar olduğunu söyleyen Samsun Müftüsü Veysel Çakı, “Son zamanlardan bazı televizyon kanallarında ve internet sitelerinde tamamen dini duyguları istismar ederek zorda olan insanların durumundan istifade ederek, bunları istismar ederek ticaret kaygısıyla ‘sırlı dualar arşı titreten dualar koruyucu muskalar, celcelütiye duası, erbaini idrisiye duası, cevşen duası’ diye bir takım dualar ve muskalar satılmakta ve bunlar medyadan halkımıza arz edilmektedir. Güya bunlar Peygamberimiz (S.A.V.) ve Hz. Ali gibi bir takım sahabeler tarafından tavsiye edilmiş gibi gösterilmekte ve bunlara kutsallık yüksünmektedir. Bunların muska olarak kişinin üzerinde taşınması durumunda veya belli miktarlarda okunduğu zaman okuyan kişiyi her türlü kötülüklerden ve belalardan koruyacağına inandırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

“Bu Dualar Genellikle İbrani ve Süryani Kaynaklı”

Sosyal medyada faydalı olduğu öne sürülen dualar hakkında bilgi de veren Çakı, “Bunlar hakkında bilgi vermek gerekirse; ‘Celcelütiye’ diye sunulan dua, güya Peygamberimize Cebrail tarafından indirilmiş ve içinde ismi azamı taşıyan ve Hz. Ali tarafından yazılan bir dua olarak sunulmaktadır. Ümmü sübyan dişi bir şeytanın ismidir. Tek amacı insan soyuna düşmanlıktır. Bunun için yemin etmiştir. Hamile kadınlara ve karnındaki bebeğe, yeni doğmuş bebeğe ve annelere musallat olur. Bundan korunmak için bunun muskasının taşınması gerektiği söylenir. Erbaini idrisiye duası da, güya bunu da Hz. İdris (as) İbrani ve Süryani lisanıyla okumuş olduğu 40 isim ve 40 duadır. Bu dualarla Allah’a dua etmiş ve kabul edilmiştir, iddia edilmiştir” diye konuştu.

Çakı, bu muska ve duaların genel olarak İslam kaynaklı olmadığını söyleyerek, “Görüldüğü üzere bu söylenen muska ve duaların kaynaklarının genelde asıllarının İbrani ve Süryani dillerinde olduğu, kaynaklarının İbrani ve Süryani kaynaklı olduğu ve herhangi ayet ve sahih hadisle belirtilmediği ama bazı kitaplarda rivayet şeklinde zikredildiği, genelde bunların ticaret gayesiyle muskacılar, cinciler ve istismarcılar tarafından kullanıldığı gözlenmektedir” şeklinde konuştu.

“Bu Hurafeler Yüzünden Dinin Asıl Kaynağı Kuran İhmal Ediliyor”

İslam’ın insanları duaya ve ibadet etmeye teşvik ettiğini belirten Çakı, “İslam’da dua etmenin ve dua metinleri okumanın bir mahsuru yoktur. Hatta dua etmeye teşvik vardır. Bu konuda Kuran-ı Kerim’de “Eğer sizin ibadet ve dualarınız olmazsa; Allah size ne diye değer versin” diyerek Kuran-ı Kerim Müslümanları dua etmeye ve ibadet etmeye teşvik etmektedir. Dua ibadetin özüdür. Ama bunlar illa da üzerinde taşınacak, belli miktarlarda okunacak, taşındığı veya okunduğu takdirde bütün bela ve musibetlerden taşıyanlar ve okuyanlar kurtulacak diye bir anlayışa sahip olmak İslami değildir, dinin asli kaynaklarıyla örtüşmemektedir. Dine asla uygun değildir bunlar. Hurafe ve batıldır bunlar. Saatlerce oturup bu duaları belli miktarlarda okuyan insanlar Kuran okumaktan ve onu anlamaya çalışmaktan uzaklaşmakta böylece dinimizin asli kaynağı da ihmal edilmektedir” dedi.

“Bu Tür Yollara Kolaycılığı Seçenler İtibar Ediyor”

Kolaycılığı seçmiş, gizemli vaatlerden medet uman insanların bu tür şeylere itibar ettiğini söylenen Samsun Müftüsü Veysel Çakı, “Bu tür gayretler daha çok dini bilgi eksikliği olan kişiler üzerinde etkili olduğu gözlenmektedir. Müslümanların bilgili olma mecburiyeti vardır. Güzel bir atasözümüz vardır; “Cahilin sofusu şeytanın maskarasıdır” Dinimizin ilk emrinin ‘oku’ olması boşuna değildir. Dini kavramlar maalesef çok kolay istismar edilebilmektedir. Halkımızın din üzerinden dünyevi kazanç sağlamayı amaç edinmiş bu tür istismarcılara sahtekarlara asla itibar etmemeleri gerekmektedir. En güzel dua örnekleri Kuran-ı Kerim’de ve Peygamberimizin (sav) sahih hadislerinde vardır” diye konuştu.

“İslam Sıkıntılar İçin Önce Tedaviyi Tavsiye Ediyor”

Çakı, Müslümanlığın bilgiye dayalı ve akla, bilime uygun olduğunu söyleyerek, İslam’ın hastalıklar için önce tedaviyi önerdiğini ve daha sonra şifanın Allah’tan beklenmesini tavsiye ettiğini vurguladı. Çakı, “Şifa için tedavi için gerekeni yapmadan böyle gizemli dualarla muskalarla hastalıklarımızdan, sıkıntılarımızdan kurtulmaya çalışmak, bilgili bir Müslüman için tercih edilecek bir yol değildir. Bu konuda halkımızın uyanık olmalarını, bilinçli olmalarını, istismarcıların ekmeğine yağ sürecek davranışlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yasir BABA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.