banner388

Samsun’un Göbeğinde Dilenciler Cirit Atıyor

Samsun’un merkezi Cumhuriyet meydanında türeyen dilenciler vatandaşı ve esnafı canından bezdirdi. Zabıta noktasının hemen yanı başında Cumhuriyet meydanını mesken tutan dilencilerden şikayet eden vatandaşlar ve esnaf ‘’Zabıta bunları görüyor ama, engel olmuyor’’ dedi.

Samsun’un Göbeğinde Dilenciler Cirit Atıyor

Samsun’un merkezi Cumhuriyet meydanında türeyen dilenciler vatandaşı ve esnafı canından bezdirdi. Zabıta noktasının hemen yanı başında Cumhuriyet meydanını mesken tutan dilencilerden şikayet eden vatandaşlar ve esnaf ‘’Zabıta bunları görüyor ama, engel olmuyor’’ dedi.

20 Aralık 2016 Salı 09:41

Samsunhaber.com’un bu günkü konusu, yoldan geçen vatandaşlara ve Cumhuriyet meydanı esnafına sonunda isyan ettiren dilenciler. Her gün aynı kişilerin kendilerini durdurup, para istemesinden yakınan Samsun halkı ve müşterilerinin bu durumdan rahatsız olduğunu ifade eden çevre esnafı samsunhaber.com mikrofonuna dert yandı. Dilencilerin Cumhuriyet meydanında bulunan Zabıta noktasının etrafında dilendiğini ve zabıtaların bunlara engel olmadığını iddia eden vatandaşların yanı sıra çevre esnafı da, ''Dilenciler müşterilerimize rahatsızlık veriyor. Cumhuriyet meydanını mesken tutan bu kişiler göz göre göre istedikleri gibi hareket ediyorlar’’ diye konuştu. Vatandaş ve Samsun esnafından kameramıza yansıyan işte o iddialar ve Cumhuriyet meydanından  o görüntüler…
 
‘KİMSE ENGEL OLMUYOR’
Bu durumdan şikayetçiyiz’ diye dert yanan vatandaşlar, ‘’Her 10 adımda bir 10 dilenciyle karşılaşıyoruz. Hemen az ileride Cumhuriyet meydanı içerisinde zabıta noktası var. Ama kimse bu duruma engel olmuyor’’ şeklinde konuşarak zabıtaların görevlerini yapmadığını iddia etti.
 
‘ÇOLUK COCUK AİLE BOYU DİLENİYORLAR’
Küçük çocuklarında aileleriyle birlikte dilendirildiğini söyleyen vatandaşlar ve esnaf, ‘’Kıyafetleri de düzgün olan bu kişiler çalışmadan kısa yoldan para kazanıyorlar. Ekmek alacağız diye yoldan geçen vatandaşlardan para istiyorlar. Bu kişilerden rahatsız oluyoruz. Vatandaş olarak da, esnaf olarak da artık canımıza tak etti'' dedi.
 
‘İNSANLARIN DİNİ DUYGULARINI SUİSTİMAL EDİYORLAR’
Mikrofonumuza konuşarak, ‘’Bu tür kişilerin ihtiyaç sahibi olup olmadıkları yönünde yetkililerce inceleme ve tespitleri yapılarak, yardım kuruluşlarına yönlendirilmesi gerekir. İhtiyaç sahibi olup olmadıklarını bilemiyoruz.  Yolda giderken birden önümüze çıkan bu kişilerden rahatsızız. Çünkü insanların dini duygularını sömürüyorlar’’ ifadelerine de yer veren vatandaşlar ve esnaf,  ‘’Samsun’a yakışmayan bu görüntülere yetkililer el atmalı’’  diye konuştu.
 
‘DİLENCİLİĞİ MESLEK OLARAK YAPIYORLAR’
Bu kişilerin bir işte çalışmayıp, dilenciliği meslek olarak yaptıklarını dile getiren vatandaşlar, ‘’Ağlamaklı bir sesle yanımıza yaklaşıyorlar. Bir başka gözlerden kaçmayan manzara ise, elde bir küçük tüple ‘Tüpümü dolduramadım evde yemek yapamıyoruz. Bir tüp parası’ diyen her gün elinde aynı tüp ve aynı kişi’’ diye yakındı.
 
‘GİYİM EŞYASI ALDIRIP, BUNLARI BAŞKA YERE UCUZ FİYATA SATIYORLAR’
Etraftaki dilencilerin insanları sömürmesinden aşırı derecede rahatsızım ve şikayetçiyim’ diyen Cumhuriyet meydanı esnafı ‘Bizi bunlardan kurtarın’ diye yetkililere seslenerek şunları dile getirdiler; ‘’Artık dilenciliğin de boyutu değişti. Para isteyenlerin yanı sıra, kıyafet isteyenler ve vatandaşa kıyafet aldıranlar var. Bunları aldırdıktan sonra başka bir yere daha ucuz bir fiyata satarak paraya çeviriyorlar. Yüce Allahın kelamını kullanarak, insanların vicdan duygusuyla oynayıp, vatandaşları kandırıyorlar. Cumhuriyet meydanı esnafı olarak bu kişilerden rahatsız oluyoruz ve yetkililerden bu konuya acil bir çözüm getirmelerini rica ediyoruz’’  
 
‘LÜKS ARAÇLARLA GETİRİLİYORLAR İDDİASI’
Dilencilerin toplu halde sabah erken saatlerde insanların işe gidiş vaktinde Cumhuriyet meydanına gelerek her birinin meydanın farklı köşelerinde dilendiğini belirten vatandaşlar, ‘’Bir dilenci kadının aile fertlerinden biri tarafından lüks bir araçla sabah saatlerinde buraya bırakıldığı iddiası ve duyumu var. Bu kadarına da pes’’ dediler.

‘GARİBAN SEYYAR SATICIYA CEZA, DİLENCİYE TOLERANS’
Evine ekmek götürmek için kazandığı 3-5 kuruşu yer işgal ettiği ve yasağa uymadığı için zabıtaların yazdığı cezai işleme ödeyen yaşlı bir seyyar satıcının üzüntüsünü dile getiren bir bayan vatandaşın ise söyledikleri iç acıtan ve yürekleri sızlatan türdendi. ‘’6 torununun karnını doyurmak için seyyar satıcılık yapan ve soğuktan morarmış ellerini ısıtmaya çalışan yaşlı bir amcanın ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu gördüm. Meyve satarak torunlarına bakan yaşlı bir amcanın yer işgal ettiği ve yasak olduğu gerekçesiyle zabıtalar tarafından kendisine ceza yazıldı. O garibanın belki de gün boyu kazandığı 3-5 kuruş o cezaya gitti. Yazık günah değil mi? Alnının teriyle rızkını kazanana ceza, köşe başlarında duygu sömürüsü yaparak kolay yoldan para kazanana tolerans ve görmemezlik. Bunların hiç mi vicdanları sızlamıyor’’ diye şahit olduğu manzarayı dile getiren vatandaş, ‘’Her köşe başında bir dilenci. Ama ne yazık ki bunlara bir şey yapılmıyor. Garibanı eziyorlar’’ diye konuştu.

Haber-Kamera: Emir Dursun Akar
 
 
 
 
 
 
 

Son Güncelleme: 21.12.2016 12:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
cihangir emiroğlu 2016-12-21 09:16:01

öncelikle haberi yapan emir beye ve samsunhaber.com'a cumhuriyet meydanı esnafları olarak çok teşekkür ediyoruz.Emir bey bir haftadır karda kışta soğukta bizlere ve samsuna faydalı olabilmek için çekimler ve ciddi bir çalışma yaptığına şahit olduk.bizler cumhuriyet meydanı esnafları olarak çok teşekkür eder emir beyin ve samsunhaber.com'un başarılarının devamını diliyoruz.