banner388

Samsun’daki o türbe çürümeye terk edildi

Samsun’un Ladik ilçesinde yer alan 13. yüzyılda inşa edilmiş Sunullah Paşa Türbesi, kaderine terk edildi. Türbenin atıl durumu görenleri üzüyor.

Samsun’daki o türbe çürümeye terk edildi

Samsun’un Ladik ilçesinde yer alan 13. yüzyılda inşa edilmiş Sunullah Paşa Türbesi, kaderine terk edildi. Türbenin atıl durumu görenleri üzüyor.

28 Ağustos 2017 Pazartesi 13:05
Samsun’daki o türbe çürümeye terk edildi

Samsun haber - Ladik’in Bahşi Mahallesinde bulunan ve Osmanlı döneminde yapıldığı söylense de mimari özelliklerinden dolayı Selçuklular zamanında yapıldığı tahmin edilen Sunullah Paşa Türbesi bakımsızlıktan çürümeye terk edildi. 

GÖREV ÇAĞRISI


Bakımsızlıktan çürümeye yüz tutulmuş türbenin pencerelerindeki camlar ve demir korkulukların kırık olması, türbenin önünde, çevresinde ve içinde çöplüklerin bulunması Ladikli vatandaşları üzdü. Kapısında ve çevresinde duvar yazıları olan türbenin girişindeki çatıda kiremitlerin kırık ve tavanında yosunların oluşması ile birlikte önündeki sütunların çatlak oluşu türbenin çürümeye bırakılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Yetkililerin duruma el atmasını isteyen vatandaşlar, türbenin eski haline gelmesini istediler.

TÜRBE HAKKINDA:


Günümüze kadar ulaşan Sunullah Paşa Türbesi, bazı kaynaklarda 13. yüzyılda yapılmış olduğu geçiyor. Yapı sekizgen planlı olup, yüksek bir kasnak üzerine oturan kubbe ile örülmüş. Yapıda kesme taştan malzeme kullanılmış. Yer yer de moloz taş malzeme görülmekte. Birkaç basamakla çıkılan türbenin giriş kapısı dikdörtgen bir çerçeve içerisinde yuvarlak kemerli. Önüne iki sütunun taşıdığı bir revak eklenmiş. Türbenin sekizgen köşelerine, üzerlerinde birer aynalık olan dikdörtgen söveli pencereler yerleştirilmiş. Yapının kubbesi yıkılmış olup sonradan aslına uygun olarak yeniden yapılmış.

Samsunhabe.com Dergisi-Gökhan İçkilli

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.