banner388

Samsun’da imamların ücret karşılığı Kuran-ı Kerim okuduğu iddia ediliyor

Samsun’da bazı camilerde görev yapan imamların ücret karşılığı vatandaşların Mevlitlerinde Kuran-ı Kerim okudukları iddialarına Diyanet Sen Samsun Şubesi Başkanı Nevzat Oy’dan yanıt geldi. Başkan Oy, “Böyle bir şey varsa yapan kişi katiyen kusurludur. Bizim Türkiye Diyanet Başkanlığı din görevlileri olarak kesinlikle böyle bir tarifemiz yok” dedi.

Samsun’da imamların ücret karşılığı Kuran-ı Kerim okuduğu iddia ediliyor

Samsun’da bazı camilerde görev yapan imamların ücret karşılığı vatandaşların Mevlitlerinde Kuran-ı Kerim okudukları iddialarına Diyanet Sen Samsun Şubesi Başkanı Nevzat Oy’dan yanıt geldi. Başkan Oy, “Böyle bir şey varsa yapan kişi katiyen kusurludur. Bizim Türkiye Diyanet Başkanlığı din görevlileri olarak kesinlikle böyle bir tarifemiz yok” dedi.

18 Kasım 2017 Cumartesi 14:41
Samsun’da imamların ücret karşılığı Kuran-ı Kerim okuduğu iddia ediliyor

Samsun Haber – Türkiye Diyanet Başkanlığına bağlı din görevlileri olarak kimseyi ücretlendirmek gibi bir yetkilerinin olmadığını ve böyle yaklaşımlarda bulunan din görevlilerinin kusurlu olduğunu söyleyen Başkan Nevzat Oy, “Bizim yapmış olduklarımız ibadet maksatlıdır. Bundan da her hangi bir ücret talep etmemiz doğru değildir” diye konuştu.

“Ayrım yapılmadan dini vecizeler yerine getirilmeli”

Diyanet Başkanlığına bağlı Camii İmamların ücretle Kuran-ı Kerim okuması doğru bulmadıklarını sözlerine ekleyen Diyanet Sen Samsun Şubesi Başkanı Nevzat Oy, “Cenazesi olan kişi kendine en yakın görevli olarak cami imamlarını görür. Ona müracaat ettiğinde o caminin imamı ücret talep etmeden cenaze görevini tamamlar. Bize gelen kim olursa olsun zengin, fakir, alkollü, uyuşturucu bağımlısı veya normal toplum vatandaşı olup olmadığı önemli olmadan ve ayrım yapmadan camimize müracaat eden kişinin cenazesini dini vecizeleri yerine getirerek son yolculuğuna uğurlarız. Bundan da her hangi bir maddi talepte bulunmayız. Zaten bulunmamızda doğru bir yaklaşım değildir” şeklinde konuştu.

“Dinde olmayan bir şeyi de bizim yapmamız yakışmaz”

Dini vecizeler yerine getirilirken bu vecizelerden para talep edilmesini kusurlu bir hareket olarak değerlendiren başkan Nevzat Oy, “Yineliyorum talep edilmesi de doğru bir davranış katiyen değildir. Bu sadece cenaze ile ilgili de değildir. Belediyelerin cenaze işlemleri için uygun bir ortamları vardır biz bu vatandaşların ahirete intikal eden yakınlarını buraya yönlendiriyoruz. Fakat, Cenaze yılama işlemini kendi mahallelerinde yapmak isteyenlere de gasilhanesi olan camilerimizde nezih bir ortamda ölen kişiye gereken dini vecizeleri yerine getirmek suretiyle yapıyoruz. Bu bağlamda da ücret talep etmeyiz, böyle bir hakkımız yok. Biz diyanet görevlileri insanların doğumundan ölümüne kadar beraberiz. Hatta öldükten sonra da beraberiz. Sebebi de: Vatandaşlarımız geliyor, ahirete göç eden yakınları oluyor. Bu yakınları için üçü, yedisi, kırkı, elli ikisi... Aslında dinimizde ölünün ardından böyle bir gün sayma yoktur. Dinde olmayan bir şeyi de bizim yapmamız yakışmaz. Ama biz bunu yapmak isteyenlere de vaktimiz uygun olursa kişinin programına katılmaya gayret gösteriyoruz. Burada da ücret tarifesi yoktur. Bakıyorsunuz ki vatandaş ‘hocam biz nikah yapmadık gel’ der. Bazen bu gece yarısı olur” ifadelerini kullandı.

“Doğumdan ölüme biz insanlarla beraberiz”

Başkan Nevzat Oy sözlerine şöyle devam etti: Doğumdan ölüme kadar biz insanlarla beraberiz dedim ya... Vatandaşımızın çocuğu oluyor, isim koyması gerekiyor bu görevi de yerine getiriyoruz. Biz din görevlileri bu işlemlerden talep etmeyiz. Ücret talep etmemizde doğru olmadığı gibi vatandaşlarımızın gelenek haline gelen hediyelerini kabul edebiliriz. Bu miktarı önemli olmaksızın para zarfı, hediyelik eşya, gömlek, çorap ve benzeri hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur. Zaten verilen hediyelerin geri çevirilmesi de doğru yaklaşım değildir. Zaten bu gibi durumlardan zarf alan görevlilerimiz genellikle hayır işlerinde kullandıklarını biliyorum ve öyle de düşünüyorum. Diyanetin bu tür olaylarla ilgili kaşınması da diyanete zarar verir ve zarar getirir. Bizim amacımız Allah’ın dinini ayakta tutmaktır”

Haber: Ekrem BİRCAN

Son Güncelleme: 20.11.2017 09:17
Anahtar Kelimeler:
SamsunImamSamsunhaberücret
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nihan 2017-11-18 17:29:56

CAMİLERDE OKUNAN MEVLİTLERE PARA ALIYORLAR ATAKUMDA

Avatar
selami dursun 2017-11-18 16:20:34

sanayi camide var bu olaylar cenazelerde alıyorlar birde para azsa catbat bitti para iyise bir ezan okuyorlar aklın gider saden burda sabah ezanı okunmuyor

Avatar
Kenan 2017-11-19 00:09:01

Ya kardeşim Kimse kimseye Allah rızası için bakmıyor Hoca Eğer paran varsa senin için öyle methiyeler söylüyor ki sen bile şaşırıyorsun bu benmiyim diyorsun Eğer paran veya Arkan yoksa Gömün gitsin diyorlar. Para bu ne kadar tatlı bir şey ki dikkat ediniz bütün din görevlileri 2. Bir işle uğraşırlar.

Avatar
Kaptan 2017-11-19 19:16:03

Onlar için para almak normal... onla bütün işleri paradır... ramazanda camilerde okunan kur-an lardan .. Yani mukabelelerden para almıyorlar mi.. mevlut okumadan para almıyorlar mi... sela okumada para almıyorlar mi.. sang benim zavallı müslümanım

Avatar
AHMET 2017-11-20 09:01:44

ODA ALMIYOR DEMİYOR ZATEN BİR TARİFEDEMİZ YOK DİYOR.

Avatar
ÇETİN ÇETİN 2017-11-20 16:38:56

Bakkal da... hoca da bizden biri...yani halktan biri..işte toplumuzun... yani..bizim hikayemiz..biz buyuz...

Avatar
The-Wathandash 2017-11-22 09:00:04

Madem böyle bi il dutuyollar imamlar , bu zamana gaddar hangi müftülüğü gidipde böle bööle, şööle şööle işler oluyo diyen yazılı şikahat etdiniz. Burdan bööle sallama yapıyonuz. Para talep eden kişilere okytturman o zaman. Paranızda okytmanızda boşa gitmesin. Evde Kuranı al eline gendin oku bu hem daha sevabdır

Avatar
Nizamettin Pekmezci 2017-11-23 00:15:27

Gidin ladige bakin,bir cenaze oldugu zaman hocalar okumak icin hep siraya diziliyolar.Okuduktan sonrada para aliyolar elbette.Mevlutlerdede ayni.Bunlar parasiz hayatta ne mevlut okurlar nede cenaze yikarlar nede dua ederler insana.