banner388

Samanı bile dışarıdan alıyoruz! Peki neden?

Saman fiyatlarının artmasından dolayı besiciler ithal saman alımını yöneldi. Peki saman ithal edilmesinin nedeni ne?

Samanı bile dışarıdan alıyoruz! Peki neden?

Saman fiyatlarının artmasından dolayı besiciler ithal saman alımını yöneldi. Peki saman ithal edilmesinin nedeni ne?

05 Ekim 2017 Perşembe 11:30
Samanı bile dışarıdan alıyoruz! Peki neden?

Samsun HaberSaman fiyatlarındaki artışı engellemek için Bulgaristan’dan ithal saman alımına başlandı. İthal samana ihtiyaç duyulmasının sebepleri arasında yaz aylarında yaşanan kuraklık sonucu saman üretiminin azalması görülüyor. Ancak Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği muhasip üyesi ve Veteriner Sağlık Teknikeri Kenan Yıldırım ithal samana ihtiyaç duyulmasının temel sebebi olarak mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olmasını gösterdi.

Mazot ve gübre fiyatlarının pahalı olmasından dolayı küçük çiftçinin arazisini ekmeye yanaşmadığını söyleyen Yıldırım, “Mazot fiyatları yüksek olduğundan dolayı çiftçi arazisinin ekmeye yanaşmıyor. Bu da ekim alanlarının daralmasına sebep oluyor. Bu sene yazın kuraklıkta olunca; ekinler boy atmadı. Çiftçi, tarlasında saman da yapamadı. Bu yıl geçen senenin üçte biri oranında ancak saman çıktı” dedi.

Asarcık, Ladik ve Kavak’taki Tarlalar Bu Yıl Boş Kaldı

Son 2 yıldır tarla sürme zamanının başladığı tarihlerde mazot fiyatının arttığını belirten Yıldırım, “Son 2 senedir tarla sürme zamanı başlayınca 4.60’dan 4.80’e kadar çıkıyor. Kışa doğru ise arazi sürme işi bitince 3.80’e kadar düşüyor. Bu durum küçük çiftçiyi çok etkiliyor.  Büyük çiftçi arazi büyük olduğu için araziyi sürmekten kazabilme şansım var diye arazisini sürmeye devam ediyor. Ama küçük çiftçinin traktörü de yoksa daha fazla masraf yapmasına sebep oluyor. Bundan dolayı da küçük çiftçi tarlasını sürmeyi bıraktılar. Çarşamba ve Bafra Ovasında büyük arazisi olanlar sürmeye devam etti. Ama Samsun’un içi kesimindeki Ladik, Kavak, Asarcık gibi ilçelerdeki araziler boş kaldı. Bu durum saman üretimini de etkiliyor. Az hayvanı olan besiciler dahi ithal saman almak durumda kalıyor. Yanlış tarım politikasından dolayı oldu bunlar” diye konuştu.

“Mazot Yatlara Verilen Fiyattan Çiftçiye Verilse…”

Küçük arazisi olan çiftçilerin genelde arazilerinin çok hisseli olmasından dolayı verilen mazot desteğinden de faydalanamadığı anlatan Yıldırım, “Mazot fiyatları genelde çiftçinin tarlasına biçerdöver girdikten sonra yükselmeye başlıyor. Mazotu yatlara verilen fiyattan çiftçiye verseler Türkiye’de ekilmemiş arazi kalmaz. Yatların mazotu alım fiyatı 1,50 TL civarıdır. Biz 4.80’den alıyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Yasir BABA

Son Güncelleme: 17.10.2017 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
narim 2017-10-05 12:23:27

adamlar yapiyor be, samani bulgardan inegi angusu uruguaydan getiriyorlar, koyuna gerek yok bolca var.

Avatar
Cemalettin Özcan 2017-10-05 14:20:27

AKP son 15 yılda Ülkeyi ne hale getirdi.Her şey İthal ediliyor.Secim zamanı gelince çiftçi ve koylu Vatandaşlarımıza 2 torba kömür ve 1 kg.makarnaya oyunu yine AKP te veriyor.Ağlamaya gerek yok,artik bastakileri değiştirin de itubariniz artsın.

Avatar
engizli 2017-10-06 14:19:54

Ne hale getirdilet diyen chp zihniyetli arkadas sen bardagin hep bos tarafina bakmaya devam et,sen cok durustsun ya ciftciye verilen ucuz mazotu alip jeep ine koymazsin zaten,calisip işini takip eden ciftciye bissürü destek var,uğraşmak istemiyolar..