banner388

Rektör Bilgiç: OMÜ’de  Zulüm istemiyorum

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsunhaber.com Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Birgücü’ye özel açıklamalarda bulundu.

Rektör Bilgiç: OMÜ’de  Zulüm istemiyorum

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsunhaber.com Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Birgücü’ye özel açıklamalarda bulundu.

07 Ağustos 2017 Pazartesi 16:38
Rektör Bilgiç: OMÜ’de  Zulüm istemiyorum

Samsun haber - ‘Önceliğimiz insan’ diyen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, üniversitede kimsenin özel bir konumu olmadığını kaydederek “Haksızlık, zulüm ve yanlışlık istemiyorum. Burada kimsenin özel ve korunaklı bir hali yok. OMÜ’de her şey şeffaftır ve gözüm her şeyin üzerindedir” dedi.

Bize ilk olarak OMÜ’nün Samsun eğitimindeki yerinden söz edebilir misiniz?


“KÜLTÜR ATMOSFERİ OLUŞTURUYORUZ”


OMÜ Samsun 42. Yaşını kutlayan, Türkiye’de ilk kurulan 18 üniversiteden birisi. OMÜ’nün 56 bin civarında öğrencisi, 6 bin 500 çalışanı ve bunlar içerisinde 2 bin 500’e yakın akademik kadrosu vardır. OMÜ çok güçlü bir yapıya sahip ve Samsun’un da tek ve güçlü bir devlet üniversitesidir. Üniversitemiz için çok rahatlıkla, tüm alanlarda eğitim verdiğini söyleyebiliriz. Üniversiteler gelişime katkı sağlarken, bulundukları şehre, bölgeye ve ülkeye önemli katkı vermektedir. Bu durum sadece ziyaretçilerinin sayılarıyla ilişkili değildir, üniversiteler bir kültür atmosferi oluşturmaktadır. Üniversitemizde ülkenin çok değişik bölgelerinden ve 101 ayrı ülkeden gelen öğrencilerimiz var. Bu kaynaşma çok önemli bir kültür buluşmasını sağlıyor. OMÜ olarak, öncelikle kendi çalışanlarımıza güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Bunu sağladığımızda, üniversitemizden daha kaliteli ve daha iyi imkânlarla hizmet ve eğitim alınmasını da sağlamış olacağız. OMÜ, hakikaten çok üst sıralarda adı duyulabilir bir üniversite haline gelecek. 

OMÜ’nün kent ekonomisine katkılarını biliyoruz. Geçtiğimiz süreçte oluşturulan Üniversite Danışma Kurulu’ndan bize kısaca söz edebilir misiniz?


Üniversite-şehir buluşması, üniversite-sanayi buluşması, üniversite-Sivil Toplum Kuruluşları ile buluşmalarımızı net bir şekilde sağlamaya başladık. ‘Bunun için Üniversite Danışma Kurulu’ adında bir kurul oluşturduk. Yani ‘Samsun’un üst akılı’ diyebileceğimiz bir yapı kurduk. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sanayicilerimiz, İş adamlarımız ve akademisyenlerimizin içerisinde bulunduğu bir yapı kurduk ve ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Kurulumuz, şehrin gelişimine büyük katkılar verecek. 

OMÜ, bilimsel çalışmaları geliştirme noktasında neler yapıyor?


“BİLİMSEL ARAŞTIRMA BÜTÇEMİZİ DESTEKLİYORUZ”


Üniversitemizin bilimsel araştırmalar için ayırdığı bütçesinin desteklenebileceği şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Tüm akademisyenlerimizi bu yönde teşvik ediyoruz ve kolaylaştırıcı bir süreç oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyada artık üniversitelerin sadece kendi kaynakları ile iddialarını sürdürebilmeleri kolay değil. Dünyadaki üniversitelere genel olarak bakıldığında, kendi kaynaklarının dışında çok ciddi kaynakları vardır. Bunlar ürettikleri projelerin karşılığıdır veya mezunlarının kendi üniversitelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri şeklindedir.

“BÜTÇEMİZ ÜST DÜZEY BAŞARIYA YETERLİ DEĞİL”


Araştırma politikamız gereğince, üniversitemizin belli alanlarda öne çıkmasını sağlayacak çalışmalar içerisindeyiz. Genel olarak; sağlık, tarım, havacılık gibi ana başlıklardan söz etsek de, bu alanların içinde öne çıkarak üniversitemizin imkânları ile örtüşecek alanlar belirlemeye çalışıyoruz. Bu alanlarda, kaynakların isabetli kullanımı için yoğunlaşacağız. Çünkü biz OMÜ olarak tüm alanlarda eğitim veriyoruz ve akademisyen arkadaşlarımız araştırmalar yapıyor. Onların üst düzey bir başarıda yer almaları, bizim kendi bütçe imkânlarımızla mümkün değil. İmkânlarımızı bu gibi öncelikli alanlara kanalize edeceğiz ve üniversite olarak, ön sıralarda olup danışılacak hale geleceğiz.

OMÜ’yü başka nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?


Artık yatay genişlemeyeceğiz. Yeni binalar veya yeni fakülteler gibi planlarımız yok. Mevcutları dikey olarak geliştireceğiz. Halen binası olmayan 20 yıllık fakültelerimiz var. Her gün yeni birim açıldığından ve araç ve gereçleri oralara dağıttığımızdan dolayı, geliştiremediğimiz alanlar var ve buralara odaklanıyoruz. Hem fiziki alanların geliştirilmesi ve hem de daha iyi imkânlara yükselmek adına bütçelerimizi yoğunlaştırıyoruz. İçinde bulunduğumuz kampüsümüzü, çok büyük bir estetik duyarlılıkla hareket ediyoruz.  

OMÜ’de ulaşım noktasında ciddi adımlar atılıyor. Hafif Raylı Sistem Projesi üniversiteye dahil edildi. Bu proje hakkında neler söylemek istersiniz ve son durum hakkında bilgi verir misiniz?


OMÜ KAMPÜSÜ EGZOZ GAZLARINDAN KURTULACAK


Göreve geldiğimiz günden itibaren, ulaşım alanındaki sorunları gidermek adına çaba gösterdik. Nihayetinde Hafif Raylı Sistem’in çalışmalarına başlandı. 1 yıl kadar sonra, Tekkeköy’den gelecek olan herhangi bir öğrencimiz, hastamız yani vatandaşımız en uzaktaki fakülteye ulaşabilecek. Bu proje, kampüsümüzü egzoz gazlarından, gürültüden ve çevre kirliliğinden uzak kalmasını sağlayacak. Proje güzergâhları inşa edilirken, çevreye zarar vermeden daha da güzelleştirici olması nedeniyle, büyük çaba gösteriyoruz. Proje tamamlandığında OMÜ, Türkiye’de ulaşımı en rahat, en medeni ve en temiz olan üniversitelerden ilki olacak. Çünkü Raylı Sistem ulaşımı olan ülkemizde Konya ve Eskişehir olmak üzere iki üniversitemiz var. O üniversitelerimize Raylı Sistem sadece girip çıkıyor. OMÜ’de ise hemen hemen tüm kurumların önünden geçecek. En uzak mesafe 150-200 metre olacak. Biz o zaman kendi servislerimizi de kaldıracağız. Bu bizim üniversitemizin tercih edilebilir ve yaşanabilir olmasını mümkün kılacak önemli projelerden birisidir.

Sizler göreve geleli yaklaşık 1 yıl oldu, son olarak neler söylemek istersiniz?


Biz göreve, ‘Önceliğimiz insan’ diyerek başladık. Ne olursa olsun, istediğiniz kadar iyi fiziki imkânlara ve en iyi donatılmış imkânlara sahip olun; o işi seven ve huzur içerisinde çalışma fırsatı olan bir insan yoksa hiçbir anlamı yoktur. O nedenle işine heves ve istekle gelen, kuruma daha fazla katkı sağlayabilmek adına fedakârlıkta bulunan insana ihtiyaç vardır. Bizler bunu sağlamaya çalışıyoruz ve bu güne en güzel şekilde geldik. 

“MEVZUAT DIŞI BİRŞEY OLURSA, KİMSE BUNDAN KURTULAMAZ”


OMÜ’de kimse, özlük haklarına karşı endişeli değil. Kimse kendisinin karşılanacağı ve engelleneceği şüphesinde değil. Kafamızın arkasında devletimizin bize yüklediği misyonun dışından hiçbir misyon yok. Açığız. Hesap verebilir durumdayız. Mevzuat dışı hiç bir şey söz konusu olamaz. En yakınımızın dahi mevzuat dışı herhangi bir şeyi olursa, bundan kurtulamaz. Tüm girişler şeffaftır ve hepsi kademe kademe ilan edilir ve şunu da çık söylüyorum benim de gözüm üzerindedir. Haksızlık, zulüm ve yanlışlık istemiyorum. Burada kimsenin özel ve korunaklı bir hali yok. Bizim de yok kimsenin de yok.  Bizler OMÜ’yü olduğundan daha ileriye taşımak için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Buna inanıyoruz ve de bunu başaracağız.

Samsunhaber.com Dergisi / Tolga Birgücü

Son Güncelleme: 08.08.2017 12:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan 2017-08-07 22:11:18

Doğru söylüyor, kendi ekibi hariç kimseye özel muamele yok. Ulaşılan başarılar da ortada. Laf çok icraat yok. Hırs ile çıkılan yolda elde kalacak olan koca bir sıfırdır.

Avatar
Ebru 2017-08-08 11:40:26

Vicdan muhabesını daha cok yapacaksınız Rabbım goren ısıten ve duyandır. Ah alan insanlar rahat calısamaz vicdan engelleyecektir. Bunlar gecee elbet

Avatar
murat 2017-08-07 20:52:40

Allah rızası için şu emar randevu uygulamasına bi çare bulunuz. Personel tanıdığı olan veya fark ücreti verebilen yakın zaman diğerleri en erkem 2 sonraya. Birde o emarları okuyup raporunu hazırlayan doktor arkadaşlar raporlarda bazı ayrıntıları yuvarlayarak geçiştirmeyi tercih ediyorlar.

Avatar
Ebru 2017-08-08 11:43:39

Zulmün oldugu yer abad olmaz

Avatar
D 2017-08-08 16:09:21

Sakın Allahi zalimlerin yaptiklarindan habetsiz sanma.. Allah onlari ancak gozlerin bakabildiği bir güne erteliyor.. Zalimler için yaşasin CEHENNEM..

Avatar
Ebru 2017-08-13 02:42:10

Daha cok vicdan muhasebesini yapacaksınız o sıze yeter.

Avatar
Mustafa değerli 2017-08-07 19:44:22

Sayın hocamızın göreve geldiğinden bu yana yaptığı duyarlı çalışmalarını takdir ediyor başarılarının devamını diliyorum

Avatar
Omü 2017-08-13 23:41:04

Doğru özel muamele yok zulüm var geçmiş dönemdekilerin yaptıkları sürgünlere aynen devam ne farkları kaldıki onlardan Allah büyük