banner388

Nafaka almak için bakın neler yapıyorlar?

Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Arslan Bolat, süresiz nafakanın insanları mağdur ettiğini belirtirken bazı insanların nafaka almak adına farklı yollara başvurduğunu da açıkladı.

Nafaka almak için bakın neler yapıyorlar?

Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Arslan Bolat, süresiz nafakanın insanları mağdur ettiğini belirtirken bazı insanların nafaka almak adına farklı yollara başvurduğunu da açıkladı.

28 Aralık 2017 Perşembe 14:06
Nafaka almak için bakın neler yapıyorlar?

Samsun habr - Nafaka hakkında bilinen yanlışları açıklayan Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Arslan Bolat, nafakanın sadece kadına verildiği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, “En yanlış bilinen şey de nafakanın sadece kadına verildiği düşüncesi. Hem erkeğe verilebilir, hem kadına verilebilir. Evlilikten sonra yoksul durumuna düşecek kadın ve erkeğe verilen bir para, yapılan bir para yardımı.” dedi.


“Sigortasız çalışanlar bile var”


Nafaka almak için sigortasız olarak bile bir işte çalışanlara vurgu yapan Bolat, “Mesela bu bazı kötü niyetli insanlar şunu yapıyor, nafaka alıyor ve sigortalı bir işte çalıştığı halde sigortasını yaptırmıyor, yani sigortasız çalışanlar bile var. Bir işte çalıştığı halde böylelikle hem nafaka alıyor, hem de maaş alıyor. Ben 5 yıl boyunca bir nafaka ödediysem artık bu kişinin hayatını idame ettirebilmesi gerekiyor ya da kadın nafaka ödediyse erkeğin hayatını devam ettirebilmesi gerekiyor. Belli bir süreye bağlanması gerekiyor, bu nafaka noktasındaki kötü niyetin önüne geçilmesi gerekiyor. Bu noktada nasıl bir şey yapılabilir gerçekten hiçbir fikrim yok ama kötü niyetli olarak imam nikahı yaptıranlar, sigortasız çalışanlar, farklı durumlarda bu nafakanın kesilmesini engellemeye çalışanlar var.” şeklinde konuştu.


“Bu da aslında çok kabul edilebilir bir şey değil.”


Nafakanın hayat boyu ödenmesinin insanlar açısından sıkıntılarından bahseden Bolat, “Burada aslında iki yönden bakmak lazım, birincisi nafaka gerçekten çok mu kötü bir şey, olmaması gerekiyor hayır kesinlikle olması gerekiyor, ama bir erkeğe veya bir kadına bir cinsiyet belirtmeden, eşin sizinle belli bir dönem evli kaldı diye bütün hayatı boyunca size maddi olarak bir destekte bulunması aslında çok kabul edilebilir bir şey değil. İkincisi bunun sürekliliği yani hayatı boyunca olması. Bir evlilikten çıkmışsınız, karşıdaki taraflardan birisi evlilik içerisindekinden daha yoksul duruma düşmüş ve hayatını idame ettirebilmesi için karşıdaki tarafın halen maddi desteğine ihtiyaç duyuyor. Çok normal, belli bir emek vermişsiniz ve nafakanın bir diğer şartı da şu, kusursuz olması gerekiyor eşin ya da daha az kusurlu olması gerekiyor.” dedi.


“Evlilik düşüncesine zarar veren bir şey”


Süresiz nafaka durumunun aile kavramını derinden sarstığını belirten Bolat, “Hem ilk evliliğe çok zarar veriyor, evlilik düşüncesine de zarar veriyor aslında, yani insanlarda bu korku oluşuyor. Nafakanın kanundaki tanımı şu; evlilik birliği içinden çıktığın zaman yoksulluk sınırının altına düşmemen gerekiyor, evlilik içerisinde gördüğünden geri düşmek değil, bu sınırın tam anlamıyla evliymiş gibi maddi bir gelirim olsun değil ama belli standartların altına da düşürmüyor kanun. Evlilik düşüncesine zarar veren bir şey bu, insanların evlendikten sonra ne olacak, ya boşanırsam ben hayatım boyunca nafaka ödeyeceğim, tazminat ödeyeceğim vesaire, bu gibi düşüncelerin içine giriyor.” diye konuştu.


“Farklı ülkelerde belli süreleri var.”


Bu konuyla alakalı farklı ülkelerde farklı düzenlemeler olduğunu söyleyen Bolat, “Örneğin Amerika’da, İsviçre’de vesaire süreyle sınırlı, şu kadar sürede düzenlenebilir ama belli bir süreleri var. Bu kadar süre nafaka öder diyor ve bu nafakalar da tazminat gibi irat olarak değil de yani parça parça değil de toplu olarak da bir ödemesi var yani tazminatın yanında nafaka, belli bir sürelik ne kadar diyor 5 yıl diyor mesela, 5 yıllık nafakayı kişi toplu da ödeyebiliyor yani bir tazminatmışçasına. Yani kadın tazminat alıyor, nafaka alıyor, çocuk varsa çocuk için ödenen nafakaya hiçbir diyeceğim yok, hayatının sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Yani bunların önüne geçilmesi gerekiyor, gerçekten kadını toplum hayatından soyutluyorsunuz. Devam etmemesi için siz ona sebep veriyorsunuz ya da sistem dışı ekonomi ya da sigorta dışı ekonomiye katkı olması için bir sebep veriyorsunuz. Bunlar çok ciddi anlamda sıkıntılı durumlar bizim için de sorunlar yaşıyoruz. Süreyle sınırlı olmasının hem boşanan, nafakayı ödeyecek olan eş için bir öngürülebilir bir süresi var, bunun açısından bir toplumsal barış sağlanabilir, hem nafaka alan eşi sosyal hayatın ve ekonomik hayatın içerisine entegre edebilmek için daha bir güdümlü olacaktır.” şeklinde konuştu


Haber: Dilek Alabulut
 

Son Güncelleme: 28.12.2017 14:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2017-12-28 21:41:08

çocuk için ömrün sonuna kadar nafaka verilir nedir ya bir yaştan sonra evlatta olsa kimse kimseyi sortında taşımak zorunda değil...ayrıca çocuk için verilen nafakada mağduriyet yaratıyor.Mahkemeler babanın maddi durumunu dikkate almadan yüksek nafaka bağlıyor.Üstelik her yıl artırım söz konusu olduğundan bütçeyi aşıyor.Bu yüzden çocuk nafakası çocuk ihtiyacı değil, adeta babayı sömüren bir yük halini alıyor.Bence nafaka konularını iyice araştırarak yazılarınızı yazın Zira konuya hiçte hakim değilsiniz...

Avatar
Aradan Durukan 2017-12-28 21:47:10

Benden 25 senedir nafaka alıyor. Çeyrek asır oldu! Ödemezsem hapis cezası var!
Nafaka ödeyenlerin tamamına yakını erkek!
Ayrıca çocuk haczi ve 6284 var ki akıllara durgunluk veren kanunlar!
Bu şartlarda aklı olan evlenmez!

Avatar
kemal 2017-12-28 21:41:28

Kısa süreli evlilik yapmışsınız.Çocuk yok.Boşanmışsınız.Yıllardır yüzünü ve sesini unutmuşsunuz.Nerede ve kimlerle nasıl yaşadığını bilmiyorsunuz.Avukatların yönlendirilmesiyle şu anki ZULÜM yasasını fırsat bilerek nafaka adı altında haksız olarak mahkeme kararıyla heray Çek senet mafyası gibi haraç alıyorsa ve tam unutmuşken tekrar maaş zammı gibi benim nafakamı artırın şeklinde dava hakkını kullanabiliyorsa Bu ADALETmidir? Bu kişinin aldığı ve alacağı nafakalar Helalmidir? Bunun sonucunda ise KADINA Şiddet ve kadın cinayeti işleniyor deniliyor.Süresiz bir ömür boyu bu şekilde yaşamak nasıl bir duygudur .SÜRESİZ yani ömür boyu nafaka SÜRELİ olmalı.SÜRESİZ NAFAKA ZULÜMDÜR.

Misafir Avatar
Ali BELLİYOL 2018-08-06 13:01:04 @kemal

Yerli ve milli olduğumuzu iddia ediyoruz. Ama medeni kanunumuz hiç de yerli ve milli değil. Türk aile yapısını, bu sistem 10 yıl içinde yok edecek. Ama yetkililer, bunun hiç farkında değil.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Doktor 2017-12-28 21:56:00

Nafakaya bir an önce süre konulmalı ve sadece kusursuz eşe verilmelidirAksi takdirde cinayetlerin ve intiharların sayısı artweak devam.edecek

Avatar
misafir 2017-12-28 15:29:03

nafaka almak için boşanan eşler var bu ülkede ne garip ama gercek

Avatar
Mesut arabul 2017-12-28 20:57:43

Malesef nafaka magduruyetleri çıg gibi büyümektedir sosyal devlet ilkelerini uygulamak yerine bir yoksulun geçimini başka bir yoksulun gidermesini bekliyor bu cinnet sebebidir 2.evliliklerini yapan ve çocuk sahibi olan erkek kendi geçimini saglayamazken birde eski eşine ömür boyu bakmakla cezalandırılıyor

Avatar
kemal uzun 2017-12-28 21:45:38

2.EVLİLİĞİMİ ÇALIŞMAYAN EV HANIMI İLE YAPTIM. 9 YIL EVLİ KALDIK. ÇOCUĞUMUZ YOK.BOŞANDIK. 9 YILDIR KENDİSİNE NAFAKA ÖDÜYORUM.YÜZÜNÜ DAHİ GÖRMÜYORUM.NEREDE VE NASIL YAŞADIĞINI BİLMİYORUM.YAŞIM 61 ŞUANKİ YASA GEREĞİDE ÖLÜNCEYE KADAR ÖEDEYECEĞİM. ADALETMİ BU? ZULÜM YASASI OLAN SÜRESİZ NAFAKA YASASI DEĞİŞMELİ SÜRELİ OLMALIDIR.

Avatar
aylapalaoglu 2017-12-28 22:50:22

Ne erkek nede kadın kimse kimsenin hayat sigortası değildir olmamalıda Mağ
edilmemeleri açısından kısa süreli olabilir ama sırf nafaka alabilmek için nikah
yapmadan başkasıyla yaşayanlarda var