banner388

Kara: “Sınav sisteminde yine başa dönüldü”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlar sisteminde yaptığı değişikliklerde eleştirilerde bulunan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Neden bu kadar değişikliğe gitmiştir. On yıl öncesinin sınavları yeniden uygulamaya konuluyorsa; bu sistemi ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmalıdır” dedi.

Kara: “Sınav sisteminde yine başa dönüldü”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlar sisteminde yaptığı değişikliklerde eleştirilerde bulunan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Neden bu kadar değişikliğe gitmiştir. On yıl öncesinin sınavları yeniden uygulamaya konuluyorsa; bu sistemi ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmalıdır” dedi.

08 Kasım 2017 Çarşamba 10:36
Kara: “Sınav sisteminde yine başa dönüldü”

Samsun Haber – Kamuoyuna Milli Eğitim Bakanlığının açıklama yapması gerektiğini dile getiren Başkan Rüstem Kara, “On yıl boyunca dershanelere ve özel eğitime sürekli öğrenciyi muhtaç eden sınavları hangi eğitim uzmanları planlayarak neden yapmıştır?” diye konuştu.

“Öğrenci tercih yapamamaktadır”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarına eleştirilerde bulunan Başkan Kara, “Kazanamayan öğrenci istemediği okula gitmeyecek. Şimdi birçok ilde bütün köklü liseleri şehirlerin dışına mahalle bile olamayacak yerlere taşıdınız. Vatandaş mahallesinde çocuğuna hangi beş okulu bularak tercih yapacak. Her okul türünden tercih istendiğinde ise; öğrenci istemediği okulu zorunlu tercih etmiş olacaktır. Zorunlu tercih istemediği okuldur. Samsun'un merkezindeki; Mithat Paşa Anadolu Lisesi, Namık Kemal Anadolu Lisesi, Ahmet Sarı Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu lisesi ve Mareşal Fevzi Çakmak Anadolu lisesi, şehir merkezinin dışına çıkarılmıştır. Merkezde Ondokuzmayıs Anadolu Lisesi. Tülay Başaran Anadolu Lisesi ve Samsun Anadolu Lisesi kaldı. Öğrencinin üç lise tercihi kabul edilecek midir? Tercih yapamadığı durumda hangi liseye yerleştirilecektir. Siz bütün liseleri şehrin dışına taşımışsınız. Merkezdeki üç okula sınav sonucuna göre öğrenci aldığınızda giremeyen öğrenciler sorununu nasıl çözeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Öğrencimizi istemediği okula yerleştirmeyeceğiz

Bakan Yılmaz’ın, ‘eğitim bölgeleri’ oluşturacaklarını, çocukların okullarına dair beş tercihi bu bölgelere göre seçeceğini açıklamasını değerlendiren Kara, “Bu bölgelerin hangi kriterlere göre ve ne zaman oluşturulacaktır? Bu bölgede öğrenci beş tane okulu tercih etmediğinde sistem bunu kabul edecek midir? Milli Eğitim Bakanımız, “Okul türlerine göre hiçbir öğrencimizi, istemediği bir başka okul türüne yerleştirmeyeceğiz” demiştir. Bu sözün gerçekleşmesi durumunda sınav sistemi eskisine göre çok daha gerçekçi olacaktır. Ancak bu kadar köklü okullar şehir dışına çıkarılmışken, nasıl bütün öğrenciler istediği okula yerleştirilecek hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Eğitim-İş olarak bir kez daha öneriyoruz”

Başkan Rüstem Kara sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığın bundan sonra bu tür davranışlar içerisine girmemesi için, bağımsız bir şekilde oluşacak TBMM aracılığıyla bir Eğitim Bilim Üst Kurulu kurulmalıdır. Bu kurulun belirleyeceği kısa-orta ve uzun vadeli bir eğitim ana planı (üzerinde uzlaşılmış) topluma güven verecektir. Eğitimde başarı sağlamış ülkelerde olduğu gibi kurulacak ARGE Merkezinde; üniversitelerin Program Geliştirme, Eğitim Teknolojisi, Ölçme ve Değerlendirme uzmanlık alanlarından organik destek alarak bu uzmanlık alanlarındaki strateji belirleme, planlama, uygulamayı izleme ve geliştirme çalışmaları bilimsel bir temele dayandırılmalıdır. Eğitim sistemimizin en üst danışma organı EĞİTİM ŞÛRASI bütün paydaşların katılımıyla (Şûra katılımcı yönetmeliği eski yapısına dönüştürülerek) acilen toplanmalıdır. Şûranın gündemi "ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş" olmalıdır. Toplanacak bu şûrada ülkemiz tarihinde yapılan sınav şekillerinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi, sonuçlarının irdelenmesi, çağdaş eğitim sistemlerinin incelenmesi ve toplumsal uzlaşının sağlanması ile oluşacak ve değiştirilmesi düşünülmeyecek seçeneklerin kamuoyu ile paylaşılması zorunluluktur”

Haber: Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.