banner388

İşte Samsun’daki birinci derece deprem bölgeleri

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, deprem ve yapılaşma hakkında açıklamalarda bulunarak, “Kuzey Anadolu fay hattına çok yakınız. Deprem haritasına baktığımız zaman Asarcık, Ayvacık, Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü bunlar hep birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.” dedi.

İşte Samsun’daki birinci derece deprem bölgeleri

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, deprem ve yapılaşma hakkında açıklamalarda bulunarak, “Kuzey Anadolu fay hattına çok yakınız. Deprem haritasına baktığımız zaman Asarcık, Ayvacık, Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü bunlar hep birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.” dedi.

08 Ocak 2018 Pazartesi 17:19
İşte Samsun’daki birinci derece deprem bölgeleri

Samsun haber - Kuzey Anadolu fay hattından bahsederek Samsun’un çoğu ilçesinin de fay hattında yer aldığını söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “Türkiye diri fay haritasına bakarsak, zaten orada Kuzey Anadolu fay hattını görmüş oluyoruz. Bu bizim il sınırlarımızda yer alan Havza, Ladik, Vezirköprü ilçelerinden geçmekte, yani bu şu demektir, biz fay hatlarına çok yakınız, Kuzey Anadolu fay hattına çok yakınız. Deprem haritasına yeniden baktığımız zaman Asarcık, Ayvacık, Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü bunlar hep birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.” Diye konuştu.


“Zemin özellikleri çok önemli”


Yapılaşmanın depremden en çok etkilenen faktör olduğunu belirten Yılmaz, “Samsun’da çok hızlı bir yapılaşma var, bütün ülkede olduğu gibi, bunda da yer seçimlerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela uygun olmayan alanlarda yapılaşmaya izin verilmemeli, kaçak yapılara izin verilmemeli. Bunları yaptığımız süre içinde aslında deprem hasarlarından en önemli bir tanesi de zemin özellikleri. Deprem dalgaları geçtikleri zeminlere göre değişim sağlarlar yani daha şiddetli hissederiz ya da daha az hissederiz. Zemin özellikleri çok önemli, zemine göre binaların yapılması gerekiyor. Zemin etütleri yapılmalı… Binaların son derece sağlıklı, zeminle barışık binalar yapmalıyız. Örneğin yer altı suyunun çok yüksek olduğu yerlerde gevşeklik ve alüvyonların yoğun olduğu yerlerde, özellikle kentsel ve kırsal yerleşimler depremi çok daha şiddetli hisseder. Kaya zeminlerde daha dayanıklılığı yüksek olduğu için tabii hasarlar daha az görünür. Özellikle zemin bakımından riskli olan kesimlerde yüksek katlı yapılaşmalara gidilmemesi gerektiği, gidildiği zaman da bu sorunların çok ciddi boyutta olduğu, deprem aşamasında çok ciddi sorunlar yaşadığımızı gördük.” dedi.


“Etütler denetlenmeli”


Yapıların denetlenmesi ve zemin özelliklerinin önemini vurgulayan Yılmaz, “Bunu belediyelerin denetlemesi lazım. deprem hasarlarının en aza indirilmesi için, bina ve bina yapıları için gerekli olan jeolojik, jeofizik, jeoteknik zemin etütlerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Deprem değil binalar öldürür diyoruz. Evet Samsun belki birinci derece deprem bölgesi değil ama Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın olduğu için Bu yaşadığımız şehri daha sağlıklı bir hale getirebilmek için mutlaka yapılan etütler denetlenmeli. Yapı denetim firmaları bu anlamdaki eksikleri gidermeli ve daha sağlıklı bir şehirde yaşayalım, depremle yaşamayı öğreneceğiz.” dedi.


“Fay hattına çok yakınız”


Depremin her an olabileceğini belirterek onunla yaşamaya alışmamız gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Olmaz diyemeyiz ki, her an olacakmış gibi yaşamalıyız aslında. Samsun aslında çok güzel bir şehir, bu anlamda da sorunları en aza indirgemek için her kurum, her meslek odası üzerine düşen sorumluluğu almalı diye düşünüyorum. Deprem hayatımızın parçası, depremle yaşamayı öğreneceğiz. Olmaz deme şansım yok, fay hattına çok yakınız, her zaman nasıl bir tektonik hareket olacağını bilemeyiz, her an olabilir. Ama tabii ki bir deprem ülkesinde yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.


Deprem haritasının da hala güncel olduğunu belirten Yılmaz, “Bildiğim kadarıyla bir değişiklik olmadı ama bize gelen herhangi bilimsel bir açıklama yok.” dedi.


Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 09.01.2018 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.