banner388

Fındıkta tehlike çanları

Karadeniz’de başlayan fındık hasadı ve fındığın son durumu ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Samsun eski Şube Başkanı Hayati Tosun, “Bir önceki seneye göre fındık rekoltesinde önemli seviyede düşüş var. Geçen sene Samsun için 97 bin ton olan fındık bu sene açıklanan rekolte ile 74 bin ton olduğu açıklandı” dedi.

Fındıkta tehlike çanları

Karadeniz’de başlayan fındık hasadı ve fındığın son durumu ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Samsun eski Şube Başkanı Hayati Tosun, “Bir önceki seneye göre fındık rekoltesinde önemli seviyede düşüş var. Geçen sene Samsun için 97 bin ton olan fındık bu sene açıklanan rekolte ile 74 bin ton olduğu açıklandı” dedi.

09 Ağustos 2018 Perşembe 16:28
Fındıkta tehlike çanları

Samsun Haber - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun eski Şube Başkanı Hayati Tosun, Karadeniz’de başlayan fındık hasadı ve fındığın son durumu ile ilgili Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

“Yaz sıcakları fındık kaybına neden oldu”

Fındıktaki kötü durumun bir nedeninin de yaz sıcakları olduğunu ifade eden ZMO eski Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun,  “Bir önceki seneye göre fındık rekoltesinde önemli seviyede düşüş var. Geçen sene Samsun için 97 bin ton olan fındık bu sene açıklanan rekolte ile 74 bin ton olduğu açıklandı. Türkiye genelinde henüz daha birleştirilmiş bir rekolte açıklamadılar. Ama bizim öngörümüz bu rakamların bile gerçekleşmeyeceği yönündedir.  Türkiye genelindeki fındık, rekoltesinin yaklaşık 500 ile 550 bin tonu geçmeyeceği ve o bantta kalacağı yönündeydi. Geçen sene açıklanan son rakamlar 670’tı daha sonra revize edilen rakamlar 140’tı. Bölgesel olarak baktığımızda her ne kadar fındık rekoltesiyle bire bir çalışmalar farklı bahçelerde yapılıyorsa bile özellikle bu son dönemlerdeki dökülmeler gerek küllemelerden kaynaklı gerekse yaz sıcaklarından kaynaklanan ciddi bir ürün kaybına neden olmuştur” şeklinde konuştu.

“Devletin işi olmaktan çıkıp ayıbı olmuştur”

Üreticinin hasadının yarısını tamamladığını ve rekolte tahminlerini açıklamayarak devletin büyük bir ayıp yaptığını söyleyen Tosun, “Rekolteler tam sayıları vermez sadece tahmindir. Gerçekleşen rakamların da bu sayıların altında olacağına eminim. Bakanlığın kendi aldığı kararla daha önce farklı yerlerden yapılan açıklamaların önünü kapatıp biz açıklayacağız dediler. Bugünkü geldiğimiz noktada insanlarda gerçekten bir bilgi boşluğundan kaynaklanan spekülatif hareketlerin önünü açıyorsa bu olay, kesinlikle bu konuda devletin yaptığı doğru ve tutarlı bir şey olmaktan çıktı. Rekoltenin tek elden açıklanması gerçekçiliğini yitirmiş durumdadır. Bugün üreticinin hasadının yarısından fazlasını tamamladığı bir dönemde rekolte tahminlerinin açıklanacak olması artık devletin işi olmaktan çıkıp ayıbı olmuştur” diye ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yüksel 2018-08-09 18:16:24

devlet ne yapsın fındığıda devletmi toplayacak kardeşim sen topla fındığını devlet gerekeni yapar önüne gelen bi açıklama yapıyor yaa

Misafir Avatar
Lütfen 2018-08-09 19:59:59 @yüksel

Kardeşim dünya piyasasında ürettiğimiz tek değer fındık onda da üreticiye devlet bırak git durumuna sokuyor adam gibi fiyat takip rekolte kalite kontrol yardım eğitim destek ...hiçbirşey yok

Beğenmedim! (0)
Avatar
Terme li 2018-08-11 10:29:11

Bugüne kadar fındığı işleyip paketleyip dünyaya pazarlama becerisini göstermeyen biz fındık üreticisi aptalız malımızı hep başkaları yedi hep günü kurtarma derdindeyiz yarın için planı olan birlik olalım diyen kimse yok o yüzden bize tüccarın kucağında mutluluklar