banner388

Değiştirilen yönetmeliğe sert tepki

Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, değiştirilen ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ sert bir şekilde eleştirerek “Türk halkının ücretsiz psikolojik danışma hizmeti yok edildi” dedi.

Değiştirilen yönetmeliğe sert tepki

Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, değiştirilen ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ sert bir şekilde eleştirerek “Türk halkının ücretsiz psikolojik danışma hizmeti yok edildi” dedi.

11 Kasım 2017 Cumartesi 17:51
Değiştirilen yönetmeliğe sert tepki

Samsun Haber - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ ile okullardaki Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servislerinin işleyişleri hakkında yapılan değişiklikler Eğitim camiası içerisinde tepkilere neden oldu.

Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, yapılan düzenleme ile yürürlüğe giren yönetmeliği sert bir şekilde eleştirirken “Devlet çalışan bir sistemi çökertmiştir. Türk halkının ücretsiz psikolojik danışma hizmeti imkanı yok edilmiştir. Çocuk ve kadın haklarını savunma ile ilgili en etkili ihbar mekanizması ortadan kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Özat: “Yönetmeliği Hazırlayanlar Yasa Dilini Bilmiyor”

Yönetmelik metninde hukuk diline uymayan ifadeler bulunduğu söyleyen Özat, “‘Eleman’ gibi ifadeler yer alıyor metinde. Yasa dili kullanılmamış. Bunu hazırlayanlar hukuk dilinden habersizler, yetersizler. 657’li devlet memurlarının haklarına, anayasaya ve insan haklarına bağlı kanunlara aykırılık teşkil eden 12’ye yakın madde var. Yasal düzenleme yapan kişiler bunu bilemez mi? Hukuktan da bihaberler. Özel veya genel hangi amaçla yaptıklarını bilmiyorum ama tamamen keyfi, kişisel, özel bir yönetmenlik çıkarıldı. Yönetmenliğin çalışmayacağı baştan belli. Çünkü kanunlara aykırı bir yönetmelik olamaz. Yönetmelik kanuna uygun olarak hazırlanır ve kanuna aykırılık teşkil ediyorsa yürümez bu” dedi.

Özat: “Aileler Ücretli Psikolojik Danışmaya Mecbur Bırakılmıştır”

Yönetmelik maddelerinin içeriği hakkında da değerlendirme yapan Özat, “Rehberlik personelinin var olan özlük hakları yok edilmiştir. Türk halkını ücretsiz psikolojik danışma hizmeti yok edildi. 200 TL bir öğrencinin psikolojik danışma süreci… Tek bir seans…  Artık aileler ücretli psikolojik danışmaya mecbur bırakılmıştır. Bu arada yönetmelikte psikolojik danışmayı kimin yapacağı kaldırılmıştır. Herkes yapabilir. Bu yönetmelik kanunu aykırı, ruh sağlığına aykırı, hizmete aykırı kişiler tarafından hazırlanmıştır” diye konuştu.
Özat, değerlendirmesinin devamında “Psikolojik Danışman ve Rehberlik personeline nöbet tutma zorunluluğu getirildi. Biz 8 saat nöbet tuttuktan sonra nasıl bir öğrenci ile ilgileneceğiz? Artık haftanın bir günü Rehberlik personeli hizmet sunamayacak. Nöbet tutacak, başka işlere gidecek. Ve dün yönetmelik yürürlüğe girdiğinden itibaren 30’a yakın arkadaşıma müdürlerinin ‘bundan sonra benim her dediğimi yapacaksın’ dediği ile ilgili telefon aldım. Rehber personeline karşı zaten bir mobbing vardı. Bu iyice yaygınlaşacak” şeklinde konuştu.

Özat: “Bu PDR’ye Karşı Bir Düşmanlıktır, Mahkemeye Vereceğiz”

Yürürlüğe giren yönetmelikte Psikolojik Danışman ve Rehberlik bölümünün adını geçmediği belirten Özat, “Rehberlik yönetmeliğin 10 tane bölümün tanımı var. PDR bölümü eklenmemiş. Bu bir kindir, nefrettir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliğe karşı bir düşmanlıktır. Meslek olarak kabul edilen bir bölüm yönetmelikte yok. Bu arada yönetmelikte psikolojik danışmayı kimin yapacağı kaldırılmıştır. Herkes yapabilir. Bu yönetmelik kanunu aykırı, ruh sağlığına aykırı, hizmete aykırı kişiler tarafından hazırlanmıştır” dedi.
Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Özat, ayrıca yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması için mahkemeye başvuracakları belirtti. Bu konuda Eğitim Sendikalarının temsilcilerinin ortak hareket ettiklerini bildirdi.

Haber: Yasir BABA
 

Son Güncelleme: 12.11.2017 18:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-11-11 20:08:21

İşi bilmeyene vermek iktidarın işi. Onlar için önemli olan yandaş olması. Yoksa bir işi bilmesi yasadan haktan hukuktan haberinin olmasına gerek yok.

Avatar
aylapalaoglu 2017-11-11 20:36:34

Yalnış karardan dönülmeli hemen Biz çocuklarımızın sorunlarını psikolojik rehber
hocalarla işbirliği yaparak çözdük hep ergenlik çağında.Anlamış değilim nasıl olur