banner388

Cilt lekelerinden nasıl kurtulunur? İşte Cevabı!

FBM Tıp ve Estetik Merkezi’nde görev yapmakta olan Uzman Doktor Nihal Ergen, cilt lekelerinin tedavi yöntemlerini açıkladı.

Cilt lekelerinden nasıl kurtulunur? İşte Cevabı!

FBM Tıp ve Estetik Merkezi’nde görev yapmakta olan Uzman Doktor Nihal Ergen, cilt lekelerinin tedavi yöntemlerini açıkladı.

07 Ekim 2017 Cumartesi 18:36

Samsun Haber Cilt lekeleri kadın-erkek, yaşlı-genç birçok insanda bulunabiliyor. Tıbbın gelişmesiyle bir cilt lekelerinde kurtulmak ve daha güzel bir cilde sahip olmak kolaylaştı.

FBM Tıp ve Estetik Merkezi’nde görev yapan Doktor Nihal Ergen, Samsunhaber.com’a cilt lekeleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Öncelikle cilt lekelerinin türlerini sıralayan Ergen, her cilt lekesi için en uygun tedavi yöntemini açıkladı.

Çil tedavisinde çok üstün bir tedavi kullanmamıza gerek yok

Öncelikle cilt lekesini tanımlayarak türlerini sıralayan Ergen, “Cilde rengini veren pigmentlerin anormal bir şekilde kümelenmesine cilt lekesi diyoruz. Oluşum mekanizmalarına göre farklı gruplara göre ayrılmaktadır. İlk cilt lekesi grubu çillerdir. Çiller, daha çok açık ten renkli insanlarda görülmektedir. Bunların yazın renkleri koyulaşarak sayıları artmaktadır. Kışın ise tamamen yok olma eğilimindedir. Çil tedavisinde çok üstün bir tedavi kullanmamıza gerek yok. Hastaların düzenli aralıklarla güneş koruyucularını kullanmaları yeterli olur”

Güneş lekelerinden lazer, peeling ve mezoterapi ile kurtulmak mümkün

“İkinci grup lentiko denilen güneş lekeleridir. Bunlar halk arasında yaşlılık lekeleri olarak bilinir. Çünkü ilerleyen yaşlarda yüzde, el sırtında, dekolte bölgesinde ve vücudun diğer bölgelerinde yer almaktadır. Bunlar uzun dönem güneş hasarında ortaya çıkan lekelerdir. Ancak çiller gibi kışın yok olma eğiliminde değillerdir. O yüzden bunların tedavisinde franksiyonel lazer, kimyasal peeling ve diğer anlatacağım mezoterapi gibi ürünler kullanılmaktadır”

Melazma daha derin yerleşimli bir leke türüdür

“Üçüncü grup melazma dediğimiz daha derin yerleşimli leke türüdür. Bu lekeler erkeklerde de görülür ama daha çok gebelik esnasında hormonal dengenin alt üst olduğu kadınlarda ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha sık rastladığımız bir leke türüdür. Alın bölgesinde, yanak üzerinde ve dudak üzerinde rastladığımız bir leke türüdür ve tedavisi bizi biraz zorlar. Bunun tedevasinde de daha önce bahsettiğim gibi lazerler, kimyasal peeling ve mezoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır ama daha uzun süreli bir periyotta uygulanması gerekir” dedi.

Cilt lekelerinde kullanılan tedavi yöntemleri

Uzman Doktor Ergen, cilt lekelerinin tedavi yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı;

“İlk tedavi yöntemi Leke Mezoterapisi. Leke Mezoterapisi esnasında ciltte yeni pigment oluşumunu sağlayan hücreleri engelleyen bir karışım kullanılır. Bu karışımlar cilde enjeksiyon yoluyla veya dermaroller diye adlandırılan bir alet yardımıyla uygulanır. Ciltteki lekenin türüne ve ne kadar süredir var olduğuna göre değişmekle beraber belirli aralıklarla seanslar halinde uygulanır”

“İkinci tedavi türü ise Fraksiyonel lazerdir. Fraksiyonel lazer, ablatif dediğim soyucu bir lazer türüdür. Cildin üst tabakasını soyarak işlem yapan bir lazer türüdür. Haliyle kış aylarında tercih ettiğimiz bir lazer türüdür. Ancak fraksiyonel lazer, cildin tamamını kaldırmak yerine kısmı olarak şekilde tedavi eder. Bunun şöyle bir avantajı var; Cildin sağlam dokusuyla hasarlı dokusu arasında dengeleyerek hem cildin rengini aynı tona getirmede hem de akne sıkarı gibi yara tedavilerinde daha prüzsüz bir yüzeye sahip olmayı sağlamaktadır”

ND-Yag Lazer ile Karbon Peeling Melazma tedavisinde sıklıkla tercih edilir

“Bir diğer tedavi türü olan ND-Yag lazer soyucu olmayan lazer türüdür. Daha çok karbon peeling olarak bilinir. Bize sıkça da sorulan sorulardan biridir. Karbon Peeling aslında ND-Yag lazer tedavisinin yöntemlerinden biridir. Yüze karbon sürülerek uygulanır. Ancak soyucu olmadığı için cildin üst tabakasına hasar vermez ve kişileri sosyal hayattan koparmaz. Melazma tedavisi esnasında da sıklıkla tercih edilen tedavi türüdür”

Kimyasal Peeling soyucu türde bir tedavi olduğundan kış aylarında yapılması gerekir

“Son olarak kimyasal peeling var. Cildin üst tabakasında belirli oranlarda herhangi bir karışım kullanılarak istenilen derinliğe inilen bir karışım türüdür. Yüzeysel, orta ve derin kimyasal peeling olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Bunların oranları hangi tabakaya inileceği bilinerek ayarlanır. Soyucu türde tedavi olduğundan kış aylarında yapılması gereken bir tedavi türüdür”

Haber: Yasir BABA

Kamera: Furkan KOÇ

Son Güncelleme: 11.10.2017 17:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.