banner388

Atakum’daki kafe işletmecileri bakın ne istiyor!

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan kafe işletmecileri, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi üzerine yasaklama yerine sigara içilecek alanlarla ilgili yeni düzenleme yapılmasını istiyor.

Atakum’daki kafe işletmecileri bakın ne istiyor!

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan kafe işletmecileri, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi üzerine yasaklama yerine sigara içilecek alanlarla ilgili yeni düzenleme yapılmasını istiyor.

18 Mayıs 2017 Perşembe 17:48
Atakum’daki kafe işletmecileri bakın ne istiyor!

Samsun Haber - Yapılacak düzenleme ile sigara yasağı üstü kapalı yanları açık alanları da kapsayacak. Bu durumda işletme sahiplerinin ceza yememeleri için işletmelerinde mali bir yük altına girerek yenilik yapmaları anlamına geliyor. Ayrıca kafe ve restoran esnafı yasağın bu halinin müşterilerini kaçırmasından endişe ediyor.

Konu hakkında konuştuğumuz kafe işletmecisi Savaş Eren, “Kahvehane, oyun salonu gibi mekânlara sigara içmeyen kimse gelmiyor. Bu tarz işletmelere insanlar arkadaşlarıyla nargile içip arkadaşlarıyla vakit geçirmeye geliyor. Bu tarz yasaklamalar insanların sigara bırakmasında etkili olmuyor. Devletimizin bu konuda yeni bir düzenleme yapması ve bizim gibi mekânlara ‘sigara içilebilir’ ruhsatı vermelerini istiyoruz. Ben 18 yıldır nargileci olarak ekmeğimi kazanıyorum ama bu düzenlemeler bizi borcumuzu ödemeyecek hale getirdi. Yetkililerin bizimki gibi nargile sunumu yapan işletmeler hakkında araştırmalarla tespit etmesini ve bu işletmelerde kapalı alanda tütün mamulleri ve nargile sunumu yapılmasına dair izin verilmesini istiyorum. Nasıl alkol satan mekânların izin belgesi varsa bizler için de benzer bir çalışma yapılmalı. Bizim gibi işletmelere sigara ve nargile kullanmayan vatandaşlarımız zaten gelmiyor. Devlet büyüklerimiz bizim gibi esnafları unutmuyorlar ama bu konu da maalesef fikrimizi sormadılar” dedi

“Nargile Osmanlı kültüründe de vardı”

Nargile içme kültürünün Osmanlı’ya dayandığını belirterek, “Ben bu sigara yasağı uygulaması başlandığı günden beri hatalar olduğu yetkililerle her konuşmamızda söylüyorum. Güzel bir şeyler yapılmaya çalışırken arkada kalana bakılması gerekiyor. Ya tamamen tütün ve tütün mamulleri yasaklansın, hiçbir yerde satılmasın ya da bizim gibi nargile kafe esnafının durumu gözetilerek yeni bir düzenleme yapılsın. Biz devletimizin memurları ile sürekli karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ben Sayın Cumhurbaşkanımı çok seviyorum, devlet büyüklerimizi seven bir insanım; bu konuda da sesimizi duymalarını, halimizi anlamalarını istiyorum” şeklinde konuşan Eren, nargilenin ve kahvehanelerinin Osmanlı kültüründe önemli bir yere sahibi olduğunu ve bunun gözetilerek düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Sigara yasağı için oluşturulan ihbar hattının art niyetli kişiler tarafından istismar edildiğini dile getiren Eren, kafe ve restoran esnafının bu konuda işbirliği yapmasını ve asılsız ihbarlara karşı ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

“Devlet Memurları ile Karşı Karşıya Kalıyoruz”

Bir başka kafe işletmecisi Yüksel İpek konu hakkında, “Biz küçük esnaflar olarak sigara yasağıyla ile ilgili düzenlemelerden çok mağduruz. Kazancımızın büyük bir bölümü cezalara gidiyor. Bu konuda bize sahip çıkan kimse yok. Bizi polislerle, devlet memurlarıyla karşı karşıya getirdiler. Tütün mamulleri kullanımı ile ilgili yasaklamalar yapılırken, sigara ve nargile kullananların kişisel özgürlüklerinin düşünülmesi lazım. Günün stresini bizim kafemiz gibi kafelerde nargile içerek atan insanlarında haklarının korunması lazım. Ben mevcut hükümetin yasak kapsamını tekrar gözden geçirmesini istiyorum. Samsun’daki kafelerin hepsi bu konuda perişan durumdalar” şeklinde konuştu.

“Yasaklama Yerine Farklı Düzenlemeler Yapılabilir”

Kafeler sigara ve nargile içilmesini direkt yasaklamak yerine başka düzenlemeler yapılmasını gerektiğini savunan İpek, “Ortamın havasını temizleyecek makineler kullanma zorunlu getirebilirler. Dünyada bunun örnekleri var. Buna razıyız biz” dedi. Sözlerine “bu düzenlemeler yapılırken kafe esnafının fikri alınmadı. Her konuda halkın fikri sorulurken; neden bizim gibi kafeleri ilgilendiren bir konuda bizim fikrimiz alınmadı? Şeklinde bir soru sorarak devam eden İpek, 17 yıldır kafe işlettiğini ve sigara yasağı hakkındaki son düzenlemelerle verilen cezaların kendilerini zor durumda bıraktığı söyledi. Sigara yasağı ile ilgili düzenlemeler uymaya çalıştıkça müşteri kaybettiklerini söyleyen Yüksel İpek, bunun yanı sıra işletmelerinin yapılan ihbarlarla geçen yıl 45 bin lira para cezası ödediklerini belirtti.

Küçük esnafa adaletli davranılması gerektiğini ve düzenleme yapılarak işletmelerde sigara ve nargile içilebilen ve içilemeyen bölümlerin oluşturulması talep eden İpek, böylece sağlık memurları ve polislerle kafe işletmecilerin karşı karşıya gelmeyeceği sözlerine ekledi.

Konu hakkında fikrini aldığımız başka bir işletme sahibi ise, sigara içen vatandaşların da talepleri gözetilerek; kafe ve restoran gibi işletmelerde sigara odası gibi bölümlerin oluşturulabileceğini ve bu şekilde her iki tarafında hoşnut edilebileceğini söyledi.

Turistik Mekanlarda Saat Sorunu Yok

Samsun’un diğer sahil kentlerinden daha tutucu bir kent olmasına dikkat çeken turistik restoran yetkilisi Adnan Kaya, “Samsun genel anlamda diğer sahil kentlerinden daha tutucu bir şehir. Şehrimiz daha güneydeki sahil kentleri kadar müşteri çekmiyor. Bu durum bizim müşteri potansiyelimizi de etkiliyor. Bizim belirli saat problemimiz yok. Ama diğer kafelerin bu başlıca sorunu. Bizim müşterilerimiz sabit. Sigara içilmemesi gerektiğini kabullenmiş insanlar. Buraya gelen insanlar bu durumu da kabullendi zaten. Ancak devletin uygulamış olduğu yeni yasa var. Sigara içen bir müşteri dükkan dışından beş metre ileride içmesi gerekiyor. İşte bu yasa biraz bizleri düşündürüyor. Çıkmış olan bu yasa müşteri potansiyelimizi etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Haber: Ekrem BİRCAN -Yasir BABA

Son Güncelleme: 19.05.2017 18:10
Anahtar Kelimeler:
SamsunKafeSamsunhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.