banner388

Aileler çocuklarını özel okullara gönderiyor ama...

Samsun Eğitim İş Sendikası Başkanı Rüstem Kara, 4+4+4 sistemi ve özel okullar hakkında, “Artık 4+4+4 sistemi değişecek bundan çıkış yolu yok. Özel okullar konusunda başarıyı ölçen merkezi sınavlardır. Aileler eğitim kalitesini düşünerek özel okullara gönderiyorlar ama özel okullarda öyle bir başarı söz konusu değildir” dedi.

Aileler çocuklarını özel okullara gönderiyor ama...

Samsun Eğitim İş Sendikası Başkanı Rüstem Kara, 4+4+4 sistemi ve özel okullar hakkında, “Artık 4+4+4 sistemi değişecek bundan çıkış yolu yok. Özel okullar konusunda başarıyı ölçen merkezi sınavlardır. Aileler eğitim kalitesini düşünerek özel okullara gönderiyorlar ama özel okullarda öyle bir başarı söz konusu değildir” dedi.

25 Ocak 2018 Perşembe 17:19
Aileler çocuklarını özel okullara gönderiyor ama...

Samsun haber - Samsun Eğitim İş Sendikası Başkanı Rüstem Kara, 4+4+4 sistemi ve başarısı ile ilgili olarak, “4+4+4 eğitim sistemi Milli Eğitimde tartışmadan hiçbir şekilde komisyonlarda tartışılmadan yasalaşmış Ve bizim beklentilerimizi ve velilerimizin beklentilerini karşılamadığı bugün ki sonuçları itibari ile çıkarılanlar tarafından da görüldü. Yani artık 4+4+4 yanlıştır denilmeye başlandı. Biz bunu o gün söylemiştik. Çünkü eğitimde bir bilimsel araştırmaya dayalı olarak uzun yıllar denenen müfredatlarla eksikleri düzelterek başarıya ulaşılabilir. Dolayısıyla çocukların gelişimi açısından ilkokulun 5 yıl olması gerektiğini biz o zamanda söylemiştik. 5 yıl olmayan bu 4+4+4’le değişen bu sistemin içinde büyük sıkıntılara neden olduğu görüldü. Ortaokula gelen öğrenci biraz daha fiziki anlamda daha hazırdı. Şimdi daha çocuk yaşta ortaokula geliyor. Birincisi ortaokulda öğretmenler branş öğretmenleri, ilkokuldakiler tamamen çocuğun yaşına uygun pedagojik formasyonları olan öğretmenler. Bu sorun eğitimin en büyük sıkıntısı. Çocuğu yaşına uygun eğitimi verebilecek öğretmenlerle karşı karşıya olmadığı bir durum” diye ifade etti.


"Öğrencilerin başarılı olma ihtimali yok"

Hafızlık kursları yüzünden öğrencilerin okula gelmediğini söyleyen Kara, “4+4+4’de ikinci en büyük sorun ise 4+4+4’ün birinci aşamasından sonra özellikle bazı okullarda devam etmeden hafızlık eğitimi alma diye bir şey çıkarıldı. Hafızlık eğitimi için öğrenciler okula gelmiyorlar. Okul dışında belirli kurslarda bu eğitimi alıyorlar. Ama yılsonunda ya da dönem sonunda yapılan sınavlarda bu öğrencilerin başarılı olma ihtimali yok. Öğretmenleri de zora sokan bu uygulama yanlış. Burada amaç din eğitimi ise o zaman normal İmam Hatip Ortaokullarına bu şekilde yönlendirme yapılmalı. Buradan amaç eğitimi daha uygulanabilir, daha hizmet edecek şekilde şekle getirmek olmalıdır” şeklinde konuştu.


"Bu konuyla ilgili çalışmamız var"

Alanında uzmanların bu sistem üzerine araştırıp düzeltmesi gerektiğini vurgulayan Kara, “Okul öncesi eğitim zorunlu olmaktan çıkarıldığı için bu 4+4+4 ile zorunlu eğitimin dışına çıkarılan okul öncesi eğitim nedeniyle bazı cemaatler, belediyeler, kurumlar kendi amaçlarına uygun eğitim yapmaya başladı. Bu da eğitim öğretimi bozan en önemli etkenlerdendir. Osmanlı’nın dahi kurtulmaya çalıştığı sıbyan mektepleri devletin belediyeleri ve vakıfları aracılığıyla açılmakta. Ve buralara çocuklar okul öncesi eğitimde alınmaktaydılar. Bunun da yanlış olduğunu kendileri de gördüler. Artık 4+4+4 sistemi değişecek bundan çıkış yolu yok. Alanları tarafından işin uzmanlarının bu konuyu tekrar araştırmaları yapılıp tekrar 5+3’e geçilmesi gerekiyor. Eğitim İş Sendikası olarak bu konunun da raporu hazır. Nasıl bir eğitim yapılmalıyız bu konuyla ilgili çalışmamız var” şeklinde ifade etti.


"Başarılarını yüksek gösterme gayretleri var"

Özel okullardaki başarının çok da iyi olmadığını söyleyen Kara, “Aile 4+4+4 sisteminin farkında değil. Aileler şartlanmış şekilde bakıyorlar. Yani aile nota alıştırılmış. Bu çok yanlış bir bakış açısı. Velinin de bu bakış açısının değişmesi lazım. Velilerin çoğu 4+4+4 sisteminden çok not odaklı bakıyorlar. Çocuğun yeteneklerini ortaya çıkarabileceği eğitim konusunda bilgili değil. Bu sisteme eleştiriler arttı. Bizim kısa sürede değişeceğine dair umudumuz var. Özel okullar konusunda başarıyı ölçen merkezi sınavlardır. Aileler eğitim kalitesini düşünerek özel okullara gönderiyorlar ama özel okullarda öyle bir başarı söz konusu değildir. Ancak onlar akademik eğitime yatkın olan çocukları karşılıksız burslarla okullara alarak başarılarını yüksek gösterme gayretleri var. Bazı illerde devletin okulları özel okullardan çok daha iyi durumda. Özel okullarda sınavlarda istediği puanı alabilsin diye her türlü uygulama var” dedi.


Haber: Müberra Taşçı

Son Güncelleme: 26.01.2018 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Baloon 2018-01-26 00:56:42

Nekadar atanamayan kalburalti eğitimci varsa hep özel okullarda ( istisnalar hariç)

Avatar
İlhamisivas 2018-01-26 10:58:14

Kesinlikle habere habere inanıyorum..ben o hatayı yaptım...adı özel okul sadece

Avatar
bilzey 2018-01-26 10:10:39

eğitim kaygısı nedeni ile özel okula göndermiyorum cocugumu. calışma saatleri içinde okuldan cıkan cocugumu evde tek kalmasın okulda güvende olur diye gönderiyorum.cünkü sabah işe giderken bırakıp iş çıkısı alıyorum

Avatar
misafir 2018-01-26 11:27:35

derecikte garajların üstünde bulunan özel okula çocuğumu gönderdim çocuğum onların desteği ile çok güzel bir okul kazandı.çocuğumun üzerinde emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum

Avatar
misafir 2018-01-26 11:37:09

emek harcayan meslektaşlarınızın emeğini hiçe saymayın genç idealist arkadaşlarımızın ümitlerini hayallerini ideallerini kırmayalım