banner388

Wikipedia'dan ilk resmi açıklama geldi

Türkiye'de erişime kapatılan Wikipedia, uzun süren bekleyişin ardından ilk resmi açıklamayı yaptı. BTK ve Wikipedia, kapatılma konusunda karşı karşıya geldi.

Wikipedia'dan ilk resmi açıklama geldi

Türkiye'de erişime kapatılan Wikipedia, uzun süren bekleyişin ardından ilk resmi açıklamayı yaptı. BTK ve Wikipedia, kapatılma konusunda karşı karşıya geldi.

02 Mayıs 2017 Salı 15:13
Wikipedia'dan ilk resmi açıklama geldi

Türkiye’de Wikipedia’nın engellenmesi uzun süre tartışmalara neden olmuştu. Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Can’ın haberine göre Wikipedia’dan ilk resmi açıklama sitenin bağlı olduğu vakıf aracılığıyla yapıldı.

Vakıf, Ankara 1. Sulh Mahkemesi tarafından verilen karara itirazda bulundu. Yapılan itirazda engelin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu, daha öncede Google ve Youtube için verilen engel kararlarını hatırlattı. Yapılan açıklamada platformun tamamen kapatılma kararının ölçüsüz olduğu dile getirildi.

KAPATILMA NEDENİ TERÖR


Wikipedia’nın 29 Nisan’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı (BTK) Türkiye’nin terör örgütü ile aynı karede gösterilmesi gerekçesi ile erişime kapatılmıştı.
BTK yaptığı açıklamada Wikipedia’nın söz konusu içerikleri kaldırmaya yanaşmadığı, tam tersi korumayı daha da arttırdığı belirtildi

'TERÖRÜ LANETLİYORUZ'


Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamada, "Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.
 

Anahtar Kelimeler:
Wikipedia
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.