banner388

Ramazan ayının yıldızı hurma  

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte 13 liradan başlayıp 130 liraya kadar değişen fiyatları olan hurma çeşitleri yoğun ilgi görüyor.

Ramazan ayının yıldızı hurma  

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte 13 liradan başlayıp 130 liraya kadar değişen fiyatları olan hurma çeşitleri yoğun ilgi görüyor.

12 Mayıs 2019 Pazar 10:45
Ramazan ayının yıldızı hurma  

Bu sene de Ramazan ayında en yoğun ilgi hurmada oldu. Tercihe göre ve bütçeye göre çeşitleri olan hurma fiyatları ise 13 lira ile 130 lira arasında değişiyor.

Hurmaların çoğunun Medine'den geldiğini belirten hurma satıcısı, 30’a yakın hurma çeşitlerinin olduğunu söyleyerek, “13 liradan başlayıp 130 liraya kadar çıkan hurma çeşidimiz var. 130 lira dediğimiz Peygamber efendimizin diktiği rivayet edilen Acve hurması. Onun bir alt kalitesi de yine efendimizin yiyerek oruç tuttuğu rivayet edilen Amber hurması” diye konuştu.  

Tüketicinin tercihine ve bütcesine göre tercih edebileceği hurma çeşitleri olduğunu belirten hurma satıcısı Kenan Kula , Mebrum denilen Medine hurmalarının özellik olarak sert, sakız gibi ve tatlı olduğunu, şeker hastalığı olanların ya da tatlı sevmeyenlerin ise şeker yoğunluğu az olan Sugi hurmasını tercih ettiklerini söyledi.

Ramazan ayının en çok tercih edileni ise Mejdul hurması oluyor. Bu hurmanın lif oranı ve besin değeri diğer hurmalara göre daha fazla ve kilo fiyatı ise 85 lira civarlarında. Bu hurmanın en büyük özelliklerinden biri de lif oranının yüksek olması sebebiyle uzun süre tok tutması ve süt ile birlikte tüketildiğinde çok rahat oruç tutulabilecek olması.

Hurma fiyatlarının bu sene yüzde 10 arttığını belirten Kula, “Geçen sene 40 liraya sattığımız hurma çeşitleri bu sene 55-60 liraya kadar çıkabiliyor. Bu sene kilosunu 85 liradan sattığımız Mejdul hurmasını geçen sene 65- 70 lira civarındaydı” şeklinde konuştu. 

Diyetisyenlere göre de hurmanın soframızdan eksik olmaması gerekiyor. Bu yönde açıklama yapan diyetisyen  Yeşim Ay Atik,  hurmada çok büyük bir lif ve posa içeriği olduğunu vurgulayarak, “Uzun süren açlık sonrasında bazı bireylerde kabızlık görülebiliyor. En azından bağırsak florasını düzenlemesi açısından hurmanın lif içeriği önemsenmesi gerekiyor. Potasyum kaynağı olan hurma aynı zamanda içerisinde B grubu vitaminlerini ve K vitaminini bulunduruyor. Çok önemli antioksidan bileşikleri de içeriyor” ifadelerini kaydetti. 
Hurmayı çok rahat tüketebileceğimizi ifade eden Atik, ciddi şeker problemi olan kişilerin hurma yerken miktarına dikkat etmeleri gerektiği konusunda da uyardı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet 2019-05-13 08:57:33

İyide diğer yarısı da israil den geliyor nasıl ayırt edeceğiz onları