banner388

İşçinin rızası olmadan maaş düşürülebilir mi?

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren flaş bir karar mahkemece verildi. İşçinin rızası olmadan maaşının düşürülemeyeceği ifade edildi.

İşçinin rızası olmadan maaş düşürülebilir mi?

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren flaş bir karar mahkemece verildi. İşçinin rızası olmadan maaşının düşürülemeyeceği ifade edildi.

22 Eylül 2017 Cuma 12:40
İşçinin rızası olmadan maaş düşürülebilir mi?

Habere konu olan olay, Ankara’da Sağlık Bakanlığı’nda bağlı bir kurumda taşeron olarak çalışan bir işçinin yaşadığı durumla alakalı gerçekleşti. 


İşçi 2011 yılından itibaren ücretinin rızası dışında düşürüldüğünü göstererek ücret fark alacağını tahsil edebilmek için Ankara 1.İş Mahkemesi’ne Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açtı.


Mahkeme davayı reddetti


Bakanlığın avukatları, işçinin kendilerine ait bir çalışan olmadığını göstererek işin anahtar teslim alt işverene verildiğini söyleyerek davanın reddine karar verdi. Karar, davacı vekil tarafından temyiz edildi.Yargıtay 22.Hukuk Dairesi, davacı hakkında fark ücreti alıp almaması konusunda uyuşmazlık bulunduğuna dikkat çekerken 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinde yer alan "İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir" hükmü hatırlatıldı. 


Yargıtay, kararında şu ifadeleri kullandı.


 "Davalı asıl işveren Sağlık Bakanlığına ait işyerinde, alt işveren işçisi olarak çalışan davacı işçi, ücretinin rızası olmadan düşürüldüğünü ileri sürerek, eksik ödenen ücret alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden de, davacının ücretinde azalma olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacının dava tarihine kadar kendisine ödenen ücret miktarına itiraz etmediği, ödemeleri ihtirazı kayıt koymadan kabul ettiği ve böylece taraflar arasında ücretin düşürülmesi konusunda zımnen anlaşma sağlandığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Ne var ki, 4857 sayılı Kanun'da açıkça düzenlendiği üzere, çalışma şartlarında değişiklik konusunda işçinin rızasının yazılı alınması şart olup, işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Bu halde, mahkemece yazılı gerekçeyle davanın reddedilmesi hatalı olmuştur. Davacının ücretinin düşürülmesine ilişkin yazılı beyanı bulunmadığı anlaşıldığı takdirde fark ücret alacağı hesaplanırken asgari ücrete yapılan artış oranları dikkate alınmaksızın davacının düşürülmeden önceki son ücreti esas alınarak, bu ücret ile ödenenler arasındaki farklar tespit edilerek dava konusu alacak hüküm altına alınmalıdır. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliğiyle karar verildi." 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.