banner388

İneğe GPRS taktı!

Çankırı'da yaşayan bir çoban, sürüsünü takip edebilmek için ilginç bir çözüm buldu. Hayvanlara GPRS cihazı takan çoban sahibi olduğu hayvanları uydudan da takip ediyor.

İneğe GPRS taktı!

Çankırı'da yaşayan bir çoban, sürüsünü takip edebilmek için ilginç bir çözüm buldu. Hayvanlara GPRS cihazı takan çoban sahibi olduğu hayvanları uydudan da takip ediyor.

13 Haziran 2016 Pazartesi 13:39
İneğe GPRS taktı!

Çankırı'nın Bozatlı köyünde yaşamını sürdüren 54 yaşındaki Kadir Metin, iş yoğunluğundan hayvanlarıyla yeteri kadar ilgilenemediği için bu yola başvurduğunu belirtti. Uzun süredir çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Metin, bunların yanında köydeki her türlü teknik işi de yapıyor. Komşuların bozulan televizyonlarını, çamaşır makinelerinin tamirlerini yapan Metin, sürüsünün başında yeteri kadar duramadığı için ilginç bir çözüm üretti. Köyde 'modern çoban' olarak nitelendirilen Metin, hayvanlarını kontrol etmek için boyunlarına çan yerine GPRS sistemi taktı. Metin, GPRS sistemi sayesinde hayvanlarını uydu üzerinden takip edebiliyor.
Sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya bırakan Metin, evdeki bilgisayarından hayvanlarını adım adım takip ettiğini söyleyen Metin, olumsuz bir olayda ise hemen hayvanların yanına koştuğunu belirtti.
"HAYVAN SAHİBİ KÖYLÜLERİMİZE DE BU SİSTEMİ KURACAĞIZ" 
Uygulama hakkında açıklama yapan modern çoban Kadir Metin, "Bir yıldan beri amatör olarak sürdürdüğüm hayvancılığı devam ettiriyorum. Bir hayvanla başlamış olduğum bu işi 6-7 hayvana kadar çıkardım. Köyümüzde ekili alanlar olmadığı için rahatlıkla boş bırakabiliyoruz. Hayvanlar köyün merasında yayılıyorlar ama bazen bulmakta zor olabiliyor. Sürekli takip etmek zorunda kalarak motosikletimle onların peşinden gidiyorum. Bu da bana zaman yönünde çok büyük sıkıntılar yaratıyor. Bunun önüne geçmek için aklıma araçlarda bulunan GPRS cihazını hayvanlara takmak geldi ve bunu yaptım. Cep telefonumla veya evde bilgisayarımdan çok rahat bir şekilde hayvanların nerde olduklarını bulabiliyorum. Bu uygulama köyümüzde örnek olmuştur ve diğer hayvan besleyen köylülerimize de bu sistemi kuracağız" şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 13.06.2016 13:49
Anahtar Kelimeler:
çankırıInekGprs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.