banner388

Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya !

Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı. Salgın başladı !

Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya !

Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı. Salgın başladı !

15 Nisan 2020 Çarşamba 19:04
Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya !

ÖLDÜREN SİVRİSİNEK !

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada, Güney Sudan’ın Uganda sınırındaki Kajo Keji bölgesinde 2 sarı humma vakasının görüldüğü söyledi. Bölgenin yerel halkının da bu salgın hastalığa karşı bağışıklığının bulunmadığı ifade edildi.

Salgını önlemek için aşı çalışmasının planlandığının altını çizen DSÖ, bölgede sağlık sisteminin zayıf olduğunu, bu nedenle de salgının geniş çaplı olmasından korkulduğunu açıkladı.

SARI HUMMA HASTALIĞI NEDİR?



Sarı humma hastalığı: Enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan sarı humma virüsünün neden olduğu ciddi bir hastalıktır.

 Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma hastalığı, grip gibi seyredip ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş belirtiler gösterebiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?


Sarı humma hastalığı görülen kişilerde aşağıdaki belirtiler baş göstermektedir.


– Ateş ve grip benzeri şikayetler.
– Sarılık (cilt veya gözlerde sararma).
– Birden fazla vücut bölgesinde kanama.
– Karaciğer, böbrek, solunum ve diğer organ yetmezlikleri.
– Ölüm (ciddi vakaların % 20 -% 50’si).

HASTALIKTAN NASIL KORUNULUR?



Sivrisineklerden korunmak, sivrisineklerin oldukları yerde bulunmamak sarı hummadan korunmada ciddi önem taşır. Ancak en önemli korunma şekli aşıdır. Sarı humma aşısı sadece belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanmakta olup aşı yapıldıktan sonra, damgalı ve imzalanmış bir “Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi” (sarı kart) verilmektedir. Bu belgenin geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlayıp 10 yıla kadar sürmektedir.

Bu kart, bazı ülkelere girmek için gereklidir. Ayrıca aşılı olduğunu kanıtlamayan vatandaşlara ülkelere girişte aşı yapılabilir veya enfekte olmadıklarından emin olmak için 6 gün boyunca gözlem altında tutulabilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nad 2020-04-15 19:47:31

Cansu hanım araştırmacı yanınızı tebrik ediyorum.iyi çalışmalar