banner388

AP Türkiye ile müzakereleri askıya aldı

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylama ile Türkiye ile müzakereler askıya alındı. AB Bakanı Ömer Çelik kararın ardından açıklamalarda bulundu.

AP Türkiye ile müzakereleri askıya aldı

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylama ile Türkiye ile müzakereler askıya alındı. AB Bakanı Ömer Çelik kararın ardından açıklamalarda bulundu.

06 Temmuz 2017 Perşembe 13:32
AP Türkiye ile müzakereleri askıya aldı

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye adına skandal bir karar çıktı. Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Avrupa Parlamentosu müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti.


Hürriyet'te yer alan habere göre 638 parlamenterin katıldığı oylamada oylamaya katılanlardan 477 parlamenter Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönünde oy kullanırken, 64 parlamenter müzakerelerin devam etmesi yönünde tercih kullandı.


AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulundu.


Raporda, "16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde" Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "derhal ve resmen askıya alınması" için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Komisyonuna çağrıda bulunuldu.


Piri oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "Oylama öncesinde dün gece Türkiye’de yaşananları anlatmak istiyorum. Dün gece Türkiye’de, aralarında Uluslararası Af Örgütü Direktörü de olmak üzere, sekiz insan hakları savunucusu tutuklandı. Aralarında bir İsveç bir de Alman vatandaşı olan tutukluların nerede olduklarıyla ilgili bilgi verilmezken, avukatlarıyla da görüşmeleri engelleniyor. Avrupa Parlamentosu’nun bu insanların derhal salıverilmesini talep etmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


RAPORDA YER ALAN YENİ İFADELER İSE ŞUNLAR:

AP raporunda ilk defa AB devletlerine PKK sembollerini yasaklama çağrısında bulunuldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerine yönelik 'Nazi' benzetmesi rapora girdi. Bu Avrupalı parlamenterler tarafından kınandı.


Üçüncü yenilik ise Ankara'ya Avrupa'daki Türk diasporasını kontrol etmekten vazgeçme çağrısı yapıldı.


TÜRKİYE'DEN KARARA SERT TEPKİ

AB Bakanı Ömer Çelik, kararın ardından yaptığı açıklamada "İşbirliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz. bu tek taraflı ermeni anlatılarına, başka ülkelerin siyasi değerlendirmelerine yer vermesi, vizyonsuzluk belgesi olduğunun açık tanımıdır" dedi.

Çelik konuşmasının devamında, "Şöyle bir şey söz konusu değil. Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine 'terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği' şeklindeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 06.07.2017 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.