banner388

Yargıtay’dan kaynanaları üzecek karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşini, annesinin evindeki işleri yaptırmaya zorlayan kocayı haksız buldu.

Yargıtay’dan kaynanaları üzecek karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşini, annesinin evindeki işleri yaptırmaya zorlayan kocayı haksız buldu.

07 Mayıs 2018 Pazartesi 11:55
Yargıtay’dan kaynanaları üzecek karar

Eşine ‘Ya çalışacaksın ya çalışacaksın, bunun alternatifi yok, ya da defolup git’ diyen koca mahkeme karşısına çıktı. Kocayı haksız bulan Kurul; kocanın eşine yönelik baskıları kişilik haklarına saldırı olarak nitelendirdi, mahkemenin vermiş olduğu 8 bin liralık tazminatı az buldu. 

Kaynanamın evindeki işleri yapmak için bana şiddet uyguluyor

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmaya karar veren çift ailelerin araya girmesiyle barıştı. Çok uzun sürmeyen bu barışma sonrasında, koca 6. Aile mahkemesinde tekrardan boşanma davası açtı. Açtığı davada gerekçe olarak kaynanasıyla görüşmek istemediğini fakat eşinin onu zorladığını belirtti. Bunun üzerine eşi ise “Asıl mağdur benim, kaynanamın evindeki işleri yapmak için bana şiddet uyguluyor” diyerek karşı dava açtı. Mahkemede ifadesi alınan koca “Eşimin ailesi, her şeye müdahale ediyor. Barıştıktan sonra kredi çekip bir ev aldık. Kredi ödemelerinde sorunu yaşadım. Karımdan çalışmasını isteyince tartıştık. Ailesi, bana hakaret ve küfür etti. Bir süre sonra da ayrıldık. Çocuğumun velayetinin tarafıma verilmesini talep ediyorum" diye kendini savundu.

Kaynanamın ev işlerini yaptırmak için şiddet uyguladı

Mahkemede savunmasını yapan eş ise “ İşe girmem için baskı uyguladı. Kaynanamın ev işlerini yaptırmak için şiddet uyguladı. Sürekli fiziksel şiddete maruz kaldım. Eşim bana, hakaret ve küfürler etti. Eşimin boşanma davasının reddine, karşı davamın kabulü ile boşanmamıza karar verilmesini, velayetin tarafıma verilerek 50 bin TL maddi tazminata, 50 bin TL manevi tazminata, 500 TL tedbir ve yoksulluk nafakası ile müşterek çocuk için 500 TL tedbir ve iştirak nafakası talep ediyorum." Şeklinde konuştu. Bunun sonucunda mahkeme ‘Ya çalışacaksın ya çalışacaksın, bunun alternatifi yok, ya da defolup git, ya çalışsın ya da geri zekâlı kızınızı alın götürün, ben köle miyim, ben çalışacağım da o yatacak mı?’ diyen kocayı haksız buldu. Davalı erkekten kaynaklanan sıkıntılı hareketler sonucunda evliliğin sarsıldığını belirterek kadının davasını kabul ederek tarafların boşanmalarını uygun gördü. Kocanın davasını reddeden mahkeme eşine baskı ve şiddet uygulayan kocanın 5 bin TL maddi, 3 bin TL manevi tazminata hükmetti. Mahkeme, velayetini anneye verdiği çocuğa ise 300 TL iştirak nafaka ödemesine karar verdi. Her iki taraf temyize başvurunca devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi. 

Tazminatın az olduğuna hükmetti

Oy çokluğu ile kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kaynanasının işlerini yapmaya zorlanan gelini haklı buldu, kocanın tüm temyiz itirazlarını reddetti. Tarafların tespit edilen sosyal, ekonomik ve boşanmaya yol açan sebepler durumunda kadını için takdir edilen maddi ve manevi tazminatın yetersiz olduğuna hükmedildi. Davayı yeniden gören 6. Aile mahkemesi kararında direndi. Bu karar kadın tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul kararında “ Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” İfadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:
YargıtayTazminatKaynana
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serra 2018-05-07 19:28:44

Kadının çalışması için baskı yapmak ne demek ya kadın kölemi evdeki işleride sen yapaydınya yemeğinden çamaşırından ütüsünden temizliğinden çocuk doğurup büyütmesinden çocuğunuza yazık mutlu olmak varken lüzümsüz şeylerle herşeyi zorlaştırıyosunuz