banner388

Türk tarihi içinde Türk ismini ve BOZKURT’U devlet hayatının her kademesinde öne çıkaranlar ilk GÖKTÜRKLERDİR.

GÖKTÜRKLERİN bayrağı ve tuğları KURT başlıdır.

Türk tarihinin GÖKTÜRKLERDEN önceki ve onlardan sonraki dönemlerinde de BOZKURT figürü yoğun olarak kullanılmıştır. Ancak tarihimizde en yoğun ve değişik şekillerde kullanıldığı dönem şüphesiz cumhuriyetimizin kuruluş yılları (1923 – 1938 ) dır. Tarihimizin ilk dönemlerinde destanlarımızda BOZKURT’A ve KURT figürlerine sıkça rastlanır. Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı, Göç Destanı bunlara en iyi örneklerdir. O dönem atalarımızdan kalan her tür eserde KURT figür ve sembolleri görmek mümkündür.

İlk İslâmi dönemlerden kalan tarihi yapılarımızda da bu figürlere sıkça rastlanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi milliyetimizin oluşmasında en büyük pay sahibi olan HOCA AHMET YESEVİ HAZRETLERİNİN türbesinin giriş kapısındaki BOZKURT figürüdür.

Ayrıca atalarımızın Anadolu’ya ilk geldikleri Selçuklu döneminde yapılan Sivas GÖK MEDRESE’NİN kapısında da BOZKURT sembolü özellikle dikkat çekmektedir.  Mustafa Kemal ATATÜRK milletimizle BOZKURT arasında vazgeçilmez bir ilişkinin bulunduğunu yakın tarihimizde ilk hisseden kişidir. Daha Cumhuriyetimizin kuruluş hazırlıklarının yapıldığı 1921 – 1922 yıllarında bile TBMM hükümeti bastırdığı ilk damga pullarına BOZKURT resmini koymakla onu milli sembol kabul ettiğini ve kurulacak devletle ilgili net bir mesaj vermiştir.

Cumhuriyet kurulduktan sonra bizzat ATATÜRK’ÜN delaletiyle birçok cumhuriyet kurum ve eserlerine BOZKURT ismi verilmiştir. Mesela Cumhuriyetimizin ilk yolcu gemisine BOZKURT adı verildiği, bunun yanında 1927 yılında bastırılan cumhuriyetimizin ilk kâğıt paralarından 5 ve 10 liralıklar üzerinde BOZKURT resmi kullanılmıştır. Merhum Fuat Köprülü’nün ATATÜRK’ÜN emriyle kurduğu TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜNÜN sembolü meşale tutan bir BOZKURTTUR. O dönem Türk aydınının gerçek yuvası olan TÜRK OCAKLARININ ve üniversite gençliğinin yegâne kuruluşu olan MTTB’nin sembolü BOZKURT’TUR. Yine dünya genelinde faaliyet gösteren izci kuruluşunun ilkokul  versiyonunun adına bizzat ATATÜRK tarafından YAVRUKURT adı verilmiş, KURT başı da onlara sembol olarak kabul edilmiştir. Ayrıca devlet okullarında okuyan bütün orta öğretim öğrencilerinin şapkalarında BOZKURT sembolü bulunması da karara bağlanmıştır. 1935 yılında Tekel tarafından BOZKURT adlı bir sigara piyasaya sürülmüş, sigara paketinin üzerine özenle BOZKURT başı yerleştirilmiştir.

İstiklâl savaşı ve Türk zaferinin anısına Ankara Ulus Meydanında yapılan heykelin kaidesi de özellikle BOZKURT başları üzerinde yükselmektedir. Cumhuriyetimizin ilk milli petrol şirketi olan Petrol Ofisinin de arması yine BOZKUR’TUR.

Bu durum ATATÜRK’ÜN ölümüne kadar sürmüştür.

TÜRK milletinin milli ve İslâmi değerlerine sahip çıktığını göstermek için HİLALLİ BOZKURT sembolünü kullanmayı sürdürmüştür. Bütün Dünya bu gençliğe BOZKURTLAR adını vermiş Türklüğün ve İslâm’ın yegâne temsilcisi olarak kabul etmişlerdir. Bu tarihten sonra 1950 yıllarına kadar devlet kadrolarına hâkim olan sol ve Marksist düşünce yanlıları BOZKURT’LA mücadeleyi esas almışlar, ATATÜRKÇÜLÜK adına ATATÜRK’ÜN BOZKURT’LU bütün mirasına savaş açmışlar, kullanılan BOZKURT sembollerini yok etmişlerdir.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.