banner388

Başbakan, Hükümet Sistemi Tanıtım Toplantısında Konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşlara referandum sürecinde işin doğrusunu anlatmaları gerektiğini ifade etti

Başbakan, Hükümet Sistemi Tanıtım Toplantısında Konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşlara referandum sürecinde işin doğrusunu anlatmaları gerektiğini ifade etti

25 Şubat 2017 Cumartesi 16:41
Başbakan, Hükümet Sistemi Tanıtım Toplantısında Konuştu

Millet iradesinin hakim olacağı değişiklik yapılacağı belirtildi

Referandum süreci yaklaşırken hükümet tarafından adımlar yavaş yavaş atılmaya başlandı. Başbakan Binali Yıldırım, sandık zamanına kadar insanlara sürecin doğru anlatılması gerekliliğini vurgularken millet iradesinin hâkim olunacağı bir değişiklik yapılacağını belirtti.

Seçim süresini 4 yıldan 5 yıla çıkaracaklarını anlatan Başbakan Binali Yıldırm, zamandan daha fazla yararlanılacağını belirtti. 5 yılda bir seçim yapılırken birinde cumhurbaşkanı diğerinde milletvekillerinin seçileceğini açıkladı

Meclis yetkisiz hale geliyor algılarına değindi

Başbakan meclisin yetkisiz hale geldiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğuna işaret ederek, "Hükümete güvenoyu kalkıyor, doğru kalkıyor niye kalkıyor? Çünkü güvenoyunu millet doğrudan veriyor. Hükümeti millet kendisi seçiyor, vekillere bırakmıyor, onun için güvenoyuna ihtiyaç var mı? Tabii ki yok.

Meclis denetimi, genel görüşme, Meclis araştırması, Meclis soruşturması aynen devam, yazılı soru, milletvekilleri bütün bakanlara, başkan yardımcılarına yazılı soru verebilecek, 15 gün içinde de cevabını alacak ama Meclis’e çok ama çok önemli bir yetki geliyor; artık milletvekilleri dışında kimse kanun teklifi veremiyor, bir istisna ile hükümet, hükümetin başındaki Cumhurbaşkanı sadece Bütçe ve Kesin Hesap Kanununu teklif edebiliyor onun dışındaki bütün kanunlar, kanun teklifleri milletvekilleri tarafından veriliyor.

Bu da yeni getirilen bir şey, bugün milletvekilleri teklif verip, kanun gerçekleştirebiliyor mu? Böyle bir yetki var ama uygulamada iktidar partisi razı olmadan hiçbir milletvekilinin teklifi doğrudan Genel Kurul’a alarak işlem görmez, kanunlaşmaz. İşte bu getirilen imkanla beraber Meclis’te milletvekilleri daha da güçleniyor."

Yetkili Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanının hem sorumlu hem yetkili olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, mevcut düzene göre yargılanma oranının yüzde 66 seviyesine indirildiğini söyledi. Bu konuda yaratılan spekülasyonların doğruluğu konusunda netlik olmadığını dile getiren Başbakan, ‘’Cezai sorumluluğu var, Cumhurbaşkanı, yardımcıları, bakanları artık her suçtan sorgulanabiliyorlar, yargılanabiliyorlar. Meclis eğer karar verirse, yargılamak için gönderiyor, bugünkü orandan daha düşük, daha önce Meclis’teki milletvekili sayısının yüzde 75’i ile Yüce Divana gönderilirken bugün yüzde 66’sının evet kabul oyuyla gidebiliyor. Hani nerede bunun Cumhurbaşkanı sorumsuz? Cumhurbaşkanı hem sorumlu hem de yetkili. Millete karşı sorumlu ve Meclis’e karşı sorumlu" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.