banner388

Taşeron işçisine müjde

Star Gazetesi köşe yazarı Resul Kurt, "Taşeron işçisine ikramiye geliyor" başlıklı köşe yazısı yazdı.

Taşeron işçisine müjde

Star Gazetesi köşe yazarı Resul Kurt, "Taşeron işçisine ikramiye geliyor" başlıklı köşe yazısı yazdı.

26 Aralık 2017 Salı 09:03
Taşeron işçisine müjde

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı, SGK Başkanlığı E. Başmüfettişi ve Star Gazetesi Köşe Yazarı Resul Kurt, "Taşeron işçisine ikramiye geliyor" başlıklı köşe yazısı yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yayınlanan 696 sayılı OHAL Kararnamesiyle hem 4/C’li işçiler hem de taşeron işçilerinin sorununun çözüldüğünü ifade eden Kurt, 4 aşamalı plan uygulanacağını açıkladı.

İşte Resul Kurt'ın o köşe yazısı;

"İlk aşamada merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile hizmet alımları yapılan 450 bin taşerondaki işçiler şart olmadan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçirilecektir. İkinci aşamada belediye ve il özel idaresinde çalışan 400 bin taşeron işçiler, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceklerdir. Üçüncü aşamada 23 bin geçici mevsimlik işçiler kadroya geçirilmesi planlanmaktadır. Geçici mevsimlik işçiler en fazla 5 ay 29 gün çalışıyorlardı, 4 ay daha çalışma süresi eklenecek ve 9 ay 29 güne kadar çıkarılacaktır. Dördüncü aşamada 4C kapsamında çalışan toplam 24 bin kişinin 4B’de istihdam edebilmeleri sağlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile hizmet alımları yapılan 450 bin kişinin herhangi bir şart aranmadan sürekli işçi kadrosuna geçeceğini açıkladı. Bu 450 bin yaş kriteri olmadan, eleme anlamı taşıyacak hiçbir düzenleme yapılmadan kadroya geçirilecek. Mevcutta 140 bin işçi çalışıyor. 450 bin işçiyi direkt sürekli işçi kadrolarına alınmış olacak.

Belediyelerde çalışan hizmet alım ihalesi kapsamında belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi kadrolarına alınacaklar. Hizmet alımlarının tamamını, park bahçe ve temizlik ile ilgili ihaleler belediyelerden kaldırılacak ve kadroya alınmış olacaklar. Yine belediye iktisadi teşekkülleri içerisindeki yüzde 50’den fazla ortak olduğu düzenlemelerde taşeron çalışmayı kaldırılacak.

Doğum izni, askerlik, sözleşmesi askıda olanlar ya da sağlık raporuyla belirli süre çalışma alanından uzak kalmış olanlar da başvurularını yaptıklarında kadroya alınacaklar.

Mevcut çalışma şartları ve ücretleriyle aynı işyerinde kadrolu olarak çalışacaklar. Üstelik 52 günlük ilave tediye ödemesiyle birlikte maaşlarında da artış olacak. Buna göre, yıllık brüt olarak 4.621 TL yılda 4 eşit parça ile ödenecek. Asgari ücret artışıyla birlikte bu tutar da artacak.

Kıdemleriyle birlikte geçişleri gerçekleştirilecek.

En fazla sorulan sorulardan birisi de özel sektörün bu kapsamda olup olmayacağı. Hemen belirtelim ki, taşeron işçinin kadroya alınması sadece kamu sektörü için geçerli olup, özel sektördeki taşeron işçileri bu düzenleme kapsamında olmayacak.

***

 
4/C’lilere kadro


4/C’liler, Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet kapsamında Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir. 657 sayılı Kanunun 4/C Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılanlar da 4/B Sözleşmeli personel kapsamında istihdam edilebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 4/12/2017 tarihi itibariyle adam/ay esasına göre kısmi süreli çalıştırılmakta olanlar ile saat ücreti karşılığı çalışmakta olanlar hariç olmak üzere 4/C kapsamında tahsis edilmiş geçici personel pozisyonlarında çalışmakta olanlar, pozisyonlarının tahsis edildiği teşkilat ve birimd, halen yürütmekte oldukları hizmetleri aynı şekilde yerine getirmeye devam etmek üzere, 4/B kapsamında ihdas edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde kurumlarınca geçirilecekler.

***

 
Sınav nasıl olacak?


Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler,  pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek. Mevzuat gereği bir sınav yapılması gerekiyor. Yoksa bazı basın organlarında belirtildiği gibi, eleme amaçlı olmayacak ve yaptıkları işle ilgili basit bir sınav olacak."

Son Güncelleme: 27.12.2017 09:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SORU 2017-12-26 11:01:31

BELEDİYELER EMEKLİ OLARAK ÇALIŞNLAR NE OLACAK. ADAM GEÇİNEMİYOR ÇALIŞMAK ZORUDAN. NE OLABİLİR