banner388

İspanya bağımsızlık ilanına son noktayı koydu

İspanya Anayasa Mahkemesi, son zamanlarda ülkenin gündemini büyük oranda meşgul eden Katalonya’nın bağımsızlık ilanı konusunda son noktayı koydu.

İspanya bağımsızlık ilanına son noktayı koydu

İspanya Anayasa Mahkemesi, son zamanlarda ülkenin gündemini büyük oranda meşgul eden Katalonya’nın bağımsızlık ilanı konusunda son noktayı koydu.

08 Kasım 2017 Çarşamba 18:47
İspanya bağımsızlık ilanına son noktayı koydu

Katalonya tarafından 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilen bağımsızlık ilanı sonrası İspanya Senatosu, Katalonya’yı doğrudan yönetme kararını kabul etmiş ve sonrasında ise Katalonya yöneticilerini ve güvenlik güçlerini görevden aldığını açıklamıştı.

Söz konusu bağımsızlık ilanı hakkında eleştirilerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet: “Avrupa’da şu ana kadar Katalonya’nın bağımsızlığını tanıyan herhangi bir ülke yok. Çünkü hemen her ülkede benzer devletçikler oluşması riski söz konusu. İngiltere’de İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda; İtalya’da Padania ve Lombardiya, Fransa’da Bretonya, Almanya’da Bavyera, Çekya’da Moravya gibi bölgeler de özerklik ve bağımsızlık düşüncesinin güçlü olduğu yerler. Bu nedenle Avrupa’da Katalanlara destek çıkacak bir ülkenin olmaması doğal” dedi.

Prof. Dr. Devlet, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Avrupa Birliği de bu bağımsızlığı kurumsal olarak tanımayacaktır. Bu da Katalonya’yı yalnızlığa itecektir. Bunun ekonomik ve siyasi dönüşü de Katalanlar için kötü sonuçlar doğurabilir. Zira ne Katalanların bağımsızlıktan vazgeçeceğini düşünüyorum, ne de İspanya’nın merkeziyetçilikten döneceğini. Neticede Katalonya ile İspanya merkezi hükümetinin arası gitgide bozulacaktır. İşin ekonomik boyutuna gelecek olursak, süreci bu noktaya kadar getiren de ekonomiydi zaten. Katalonya, İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri. Turizm gelirleri had safhada. Katalanlar, bu gelirlerden ödedikleri vergilerin kendileri için değil, başka bölgeler için kullanıldığını düşündükleri için iş bu noktaya geldi. Ancak bağımsızlık ilanının Katalan ekonomisine etkisinin olumsuz olacağı kanaatindeyim”


 

Anahtar Kelimeler:
IspanyaKatalonya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.